Menu

Crin Antonescu: „TU THI EIRPORT!”

f_350_200_16777215_00_images_crin-antonescu2-ghimpele-630x419.jpgAcum mai bine de 15 ani, un articol din Dilema, scris de Lucian Mândruţă, a provocat extrem de multe replici dure, semnatarul fiind la un moment dat acuzat de un fascism elitist. Mîndruţă a fost pus la zid şi considerat un antropolog extremist.

Pe scurt, despre ce era vorba în articol: 

Mândruţă susţinea o teorie a selecţiei naturale a inteligenţei faciale, bazată pe ADN. Adică, spunea el, sunt „unii oameni care se nasc aristocraţi şi alţii care se nasc cu un facies comun”. Mai mult, nu contează cât de mult îşi pune amprenta sistemul educaţional asupra individului, figura te trădează. Adică, în societate vom întâlni sudori sau croitori, care deşi au meserii comune, au o figură antropomorfică stilată, o privire elegantă, o linie a nasului, curbura feţei plus o netezime a obrazului. Sau la polul opus, sunt oameni şcoliţi, cu diplome universitare, doxaţi de carte, dar pe care dacă îi îmbraci în tricou şi bermude i-ai putea cu siguranţă defini ca acari sau impegaţi CFR.

Cam asta era esenţa materialului scris în Dilema. La început şi mie mi s-a părut o discrimare, un fel de nazism intelectual, dar fără să vreau am trecut la observaţii. Adică am început să privesc oamenii şi să identific acele trăsături fie comune, fie distincte şi am ajuns la mai multe concluzii personale. Da, sunt unii oameni care, chiar dacă îi văd azi şi stau de vorbă ore întregi cu ei, a doua sau a treia zi, pe stradă, nu-mi sar în ochi şi invers, sunt unii care, chiar dacă am o conversaţie de 5 minute, îmi sar în ochi de la distanță și după o lună.

Da, s-ar putea ca şcoala să nu te definească întru totul ca om, genetica are şi ea un cuvânt de spus. Deci, poţi întâlni un om simplu pe scară social educaţională, dar cu alură de domn, dar poţi întâlni şi unii evoluaţi socio-profesional, dar care, prin gestică şi tonalitatea limbajului să fie ţărani. Pentru că şi melodia vocii, articulaţia verbului contează. Este tot genetică. O abordare a silabei cu ecou, sau cum se mai spune un ton sclifosit, în sens pozitiv, face ca interlocutorul să fie ascultat cu plăcere, pe când o silabă retezată brutal, un „îîîî”... oboseşte şi displace.

De ce mi-am amintit acum acel material ? 

Simplu. Urmărind pe TV dialogul lui Crin Antonescu, vorba vine în engleză, cu cei de la FMI. Şi am avut un şoc. Omul de la Cotroceni nu este un cizelat, dimpotriva este un tip comun, umoral, fără eleganţă şi fără blazon. S-a încăpăţânat aiurea să vorbească el într-o engleză grotescă, unde „does” şi „do” nu se potriveau deloc, pluralul şi singularul erau aleatoriu folosite. Nu mai spun de gesticulaţia tipică unui şef de echipă de la o antepriză de construcţii. Partea înfiorătoare era că la maimuţărelile lui asistau economiştii de la FMI, şi nu un grup de cercetaşi de liceu din Olanda. Erau în faţa lui indivizi din aceia care nu dau din mâini, nu spun glume porcoase, cu o inteligenţă mult peste medie. Aceia priveau pe cel care se manifesta ca în reclama cu „to the airport”. Da, Mîndruţă avea dreptate, Crin Antronescu, mai ales de când are cărarea aceea pe o parte şi ochii sub frunte, dovedeşte că este din Isaccea şi cel mai potrivit job pentru el ar fi fost unul de brigadier de Agromec în Marea Baltă a Brăilei. Faceţi un exerciţiu de imaginaţie, aranjaţi-i un basc în cap, o „carpată” fără filtru şi un combinezon de tractorist. Nu ar fi nicio nepotrivire de stil.

Domnul Antonescu este mult prea butucănos, dar din păcate are despre el o părere mult prea bună, să accepte un sfat pe linie de imagine. 

Eu vreau la Cotroceni un domn, vai de mine, nu spun că Băsescu este un aristocrat, ar fi chiar amuzant să fie aşa, dar parcă de multe ori, neghiobia lui e simpatică. Nu produce convulsii. Iar atunci când iese pe uşă, cineva se ocupă de prezenţa lui în diferite contexte şi parcă se controlează.

Azi, la discuţia cu delegaţia FMI, Crin Antonescu putea flatula sau râgâi. Nu ar fi părut nimic nelalocul lui în avalanșa de gesturi stinghere folosite pe post de cuvinte englezești, într-un un dialog pe teme economico-financiare importante pentru țară.   

 

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN