Menu

Puțină arheologie politică. Un interviu de acum 4 ani cu primarul Cristian Gentea. A fost mai bun decât credeam atunci...

f_350_200_16777215_00_images_banner1_gentea_cristian_oficial_1.jpg

 

 

 

 

 

 

Exact în urmă cu un mandat, acum aproape patru ani, i-am luat un interviu televizat primarului Cristian Gentea. L-am recitit pentru a vedea dacă față de cele spuse atunci, realitatea de azi confirmă sau nu. Și am descoperit că în acest prim mandat, primarul Cristian Gentea a fost mult mai competent, mai eficient, decât a promis în urmă cu patru ani. Iată câteva pasaje din interviul de atunci, iar pe dumneavoastră vă rog să comparați cele spuse cu cele petrecute în Pitești și veți vedea că am dreptate. 

 

- Astăzi îl voi intervieva pe unul dintre puținii oameni politici din câți am cunoscut eu care vorbește și limba engleză. Este foarte important în ziua de astăzi să știi engleza, mai ales dacă lucrezi în adminstrație.

Interviul este cu cel pe care îl consider omul politic al momentului și chiar îmi permit să spun că spre sfârșitul anului ne vom da seama că a fost omul politic al anului și din administrație, în anul 2020, acest an deformat destul de mult de pandemie.
Vi-l introduc pe candidatul PSD la funcția de primar al municipiului Piteștiului, domnul Cristian Gentea.

Buna ziua ,domnule Gentea și vă mulțumesc că ati acceptat să stăm de vorbă.

Buna ziua și eu vă mulțumesc pentru invitație și pentru cuvintele frumoase.

Domnule Gentea să știți că eu m-am pregătit pentru acest interviu, l-am luat în serios pentru că am observat că foarte mulți oameni au vorbit despre dumneavoastră ca fiind omul potrivit, candidatul PSD potrivit pentru primărie. Dar sunteți și omul care se lasă rugat să fie candidat pentru că nu îi vine să își lase meseria. Dumneavoastră lucrați în domeniul fizicii nucleare și vă înțeleg foarte bine pentru că ați făcut performanță acolo , ați condus excepțional, ați adus contracte de zeci de milioane de euro. Să știți că și pe domnitorul Constantin Brâncoveanu l-au rugat de trei ori până a acceptat să devină domnitor și așa s-a întâmplat și cu dumneavoastră. Am observat și la alții, nu numai la cei din partidul dumneavoatră, că v-au rugat să candidați. Și acest lucru m-a impresionat, pentru că vă așteptau mulți, foarte mulți, piteșteni, alți oameni pe care eu îi cunosc, din politică și administrație, ca pe Mesia, bineînteles că pun, simbolic, ghilimelele de rigoare, pentru că nu ne comparăm noi cu Bunul Dumnezeu, care este doar Unul.

- Prima întrebare este aceasta: cine sunteți dumneavoastră domnule Gentea?

Am analizat bine propunerea partidului meu de a intra în cursa pentru funcția de primar al Piteștiului și vă mărturisesc că fix aceasta a fost prima întrebare pe care mi-am pus-o: Cine sunt eu? Ce fel de candidat aș fi? Ce fel de primar aș fi eu?
Adică... m-am gândit mult dacă aș putea fi omul potrivit pentru locul acesta.
Sunt un om de cuvânt. Nu e doar un slogan, cum ați văzut deja pe afișe. Este o caracteristică pe care eu o consider importantă. Și în viață și în politică. Cine mă cunoaște știe că ce-am vorbit, aia am și făcut! Știe că, dacă am apucat să mă angajez la ceva, cuvântul dat a fost sfânt. Eu nu sunt genul care să vorbească mult, dar când vorbesc mă țin de ceea ce am zis!
Știu că în campanii e bine să te prezinti cu multe promisiuni, cu multe vorbe, cu multă “vrăjeală” cum s-ar zice pe românește. Aici eu o să am o problemă. Nu te mai schimbi la 57 de ani! Eu sunt mereu măsurat în ceea ce zic, ca să fiu sigur că pot să și fac. Fiind acum candidat, nu știu cum e mai bine....dar tot trag nădejdea că oamenii s-au săturat de multă vorbărie și că apreciează, în aceste vremuri, seriozitatea.
Da, sunt serios. Poate prea serios. Adică nu sunt genul Traian Băsescu să mă “Ha Ha Ha” toată ziua. Cei din jurul meu spun că asta mă face să par chiar arogant. Nu sunt, Doamne ferește! Îmi plac oamenii, îi iubesc și îi respect pe fiecare. Doar că... nu mă pot extroverti și nu pot rânji, așa, la comandă...
Sunt un om care a făcut ceva în viața lui. Cât mi-a fost scris, cât am putut să muncesc și să învăț. Industria nucelară în care mi-am trăit toată viața e o zonă mai... ermetică, mai complexă și mai riguroasă. Eu sunt mulțumit și satisfăcut de cei 33 de ani de muncă, de evoluția mea, de rezultate.
Sunt un om de înțeles. În Pitești am dezvoltat relații normale, de bun simț, de colaborare cu oricine. Eu zic că am mintea deschisă permanent și că sunt foarte atent la ce spun și ce-mi transmit oamenii din jur.
Sunt ambițios. Și ambiția mea se răsfrânge acum asupra Piteștiului. Să facem asta, să facem cealaltă... Să nu mai fim în urmă cu nimic. Să terminăm proiecte. Să luam bani pentru altele. Sa ne bage în seama foarte serios investitorii, guvernanții. Da, voi fi un primar foarte ambițios și orgolios. Si mă voi bate pentru Pitești!
Sunt om, firește. Am o soție extraordinară, suntem de 28 de ani împreună, am o fiică de care suntem foarte mândrii și sufăr că a plecat de aici, chiar dacă este bine acolo unde a plecat. Am prieteni care mă știu de-o viață și care acum mă sună permanant, cu sfaturi, cu idei, cu încurajări, cu comentarii...Le mulțumesc de n-am cuvinte! 

- Să știți că înainte de emisiune m-am uitat la fotografiile fiicei dumneavoastră de pe Facebook și am văzut că lucrează la Londra.

Da, așa este, a făcut cea mai bună facultate de economie din Europa- The London School of Economics and Political Science - LSE, are și un master și este trader la un fond de investiții american.

- Să știți că lumea nu prea știe ce este RATEN și ce este cu această platformă nucleară a Piteștiului. Dumneavoastră sunteți director acolo și aș vrea ca lumea să știe de unde veniți. De aceea, vă rog, să ne spuneți, așa, popular, ce este RATEN.

Da, lumea știe de IRNE-Institutul de Reactori Nucleari Energetici, aceasta era denumirea institutului nostru. Acesta a făcut parte dintr-o regie care avea sediul la Turnu Severin -Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, care a dat faliment în 2013, însă parte bună din această regie era reprezentată de de două institute, institutul nostru și Centrul de Inginerie Tehnologică de la București, de pe platforma de la Măgurele și s-a reușit în 2013, cu o zi înainte de a intra în insolvență, ca cele două institute să formeze o regie nouă-Regia Autonomă de Tehnologii pentru Energie Nucleară, deci regia de care vorbesc are două sucursale, una la Mioveni și alta la București, iar pe platforma de la Mioveni, pe lângă Institutul de Cercetări Nucleare, există și Fabrica de Combustibili Nucleari, cea care produce combustibilul pentru centrala de la Cernavodă. Institutul are o infrastructură unică în această zonă a Europei, este singurul reactor de cercetare și singurul laborator de examinare postiradiere pe o rază de peste 2.500 de km, fiind unic.

- Dumneavoastră, din această structură pe care ați prezentat-o, pe care ați condus-o și o conduceți?

Institutul de Cercetări Nucleare și Institutul de la București, adică cele două sucursale, cu aproximativ 1000 de salariați.

- Când v-a ”încolțit” în minte ideea că ati putea fi primarul municipiului Pitești?

Am văzut de curând un material de presă în care se spunea că eu și organizația de partid pe care o conduc de 10 ani am stat în spatele victoriilor obținute în Pitești, lucru adevărat, pentru că nu mi-a plăcut să ies în față.
Anul acesta este atipic pentru că domnul Ionică a decis să facă un pas în spate, acesta explicând motivele care l-au determinat și m-a propus pe mine candidat, manifestându-și ferm și categoric susținerea pentru mine.
Pe lângă susținerea domnului Ionică a venit și susținerea întregului partid, care imi este alături și care mi-a cerut să fac acest pas. Voi da un singur exemplu și anume domnul Titi Tudosoiu. Nu am fost mereu pe aceeași lungime de undă, deși năzuințele noastre au fost identice dar cu abordări diferite, de data acesta este trup și suflet alături de mine. Văzând că toți îți spun că ai fi potrivit pentru funcția de primar, atunci și tu începi să procesezi și cu toate acestea eu mi-am mai luat un timp de gândire, pentru că eu am o carieră profesională reușită, așa cum spuneați dumneavoastră, eu nu vin la primărie pentru că nu am un loc de muncă. Am o slujbă serioasă, foarte bună, veniturile lunare sunt sensibil mai mari decât cele de la primărie, deci nu poate nimeni să-mi impute că aș veni pentru salariu, nici nu discut despre acest lucru, nu imput nimănui acest aspect, îmi asum. Am considerat că pot să fac mai mult pentru Pitești și sunt convins că pot, având în vedere încrederea celorlalți, a cunoștințelor și atunci m-am decis să aleg acest drum.

- Să știți că mulți oameni au avut emoții, în sensul că nu veti renunța la postul de la RATEN ȘI ATUNCI NU VEȚI CANDIDA. Au avut emoții nu că nu ați câștiga, ci că nu veți candida. Așa ceva eu nu am mai întâlnit.

Domnul Ionică a spus un adevăr și anume că și în 2016 mi s-a propus să candidez, am fost împreună la București, însă am declinat propunerea pentru că am hotărât atunci să-l sprijin pe dumnealui, avea o experiență mare în primărie dar în același timp începusem un proiect la Institut în colaborare cu Departamentul de Energie al SUA, de care sunt foarte mândru. Sunt foarte mândru de echipa cu care am lucrat, partea americană văzând cum lucrăm, rapoartele pe cate le întocmesc pentru fiecare spital le fac singur, le trimit astăzi și a doua zi primesc raspunsul ca sunt foarte bune și banii îi avem în cont la Mioveni în trei zile.

- Trebuie să recunoaștem că lumea din care veniți, oamenii cu care lucrați, rigoarea necesară acestei meserii, nu le întâlnim la ceilalți candidati, deși suntem echidistanți
Când am aflat că veți candida, eu v-am asemuit cu regretatul Constantin Stroe care a fost o personalitate a Piteștiului și mi-am spus că deși acest oraș nu a avut norocul să-l aibă ca primar pe dl. Stroe, va avea acum norocul să-l aibă ca primar dl. Gentea. Vreau sa-i rog pe colegi să-l sune pe domnul Pavelescu de la Uzină să vedem dacă eu m-am înșelat.

Între timp spuneti-ne cum ar trebui să arate Piteștiul, cum vreți să fie când veți fi primar. Nu vreau să-mi spuneți ceva tehnic, ci spuneți-ne în cuvinte să înțeleagă toatăă lumea, ca o poveste.

Piteștiul este cel mai mare municipiu al județului, iar primăria gestionază o complexitate de servicii publice și o infrastructură publică uriașă. Programul meu, platforma de candidat, ca a fiecăruia dintre candidați, trebuie să fie bine structurată, gândită, nu poate fi un document făcut pe genunchi și care nu poate cuprinde promisiuni futuriste, care nu pot fi îndeplinite niciodată. Eu și echipa mea lucrăm la program, discutăm cu specialiștii din fiecare domeniu și suntem aproape de finalizare. Aș putea veni cu un text pe Facebook și să spun că voi face într-un an la Pitești ceea ce este la Oradea sau că facem fabrică de avioane în Găvana și mall în Bănănăi sau că facem 10 parcuri industriale dar noi avem probleme în a găsi soluții pentru unul. Eu nu vreau să vând gogoși pentru că eu rămân aici și nu-mi voi atrage decât furia oamenilor dacă nu sunt serios.
De aceea platforma mea va fi structurată pe trei domenii clare: confort urban, smart city și fonduri europene și o voi pune la dispoziția piteștenilor și poate împreuncă o vom și îmbunătății. Vreau un Pitești puternic din punct de vedere economic și social, un centru zonal foarte important, medel pentru alții, vreau o primărie suplă, adică o instituție în care oamenii să zbârnâie, în care actele care se primesc azi se rezolvă tot azi, dacă se poate! Dacă nu, mâine sau săptămâna asta, nu în 30 de zile pentru că, vezi Doamne!, atât ne permite legea să ținem omul încurcat! Vreau proiecte mari, cu finanțări europene. Iar acesta este un domeniu în care mă pricep foarte bine.
Vreau un Pitești atractiv pentru tineri si familii. În care oamenii să aibă ce face, în care să existe oportunități multiple de angajare, în care sa existe zone de agrement adevărate, în care să organizăm evenimente de amploare. Vreau o relație deschisă cu mediul de afaceri. Vreau ca oamenii de afaceri să vina în Primarie nu doar când au de plătit taxe sau au nevoie de un certificat! Să vină la consultări, la evenimente, la discuții. Să își poată spune ofurile și propunerile beneficiind de rezolvare! Eu nu sunt psihologul nimănui, doar să îi ascult cum se luptă, eu candidez la funcția de primar. Eu trebuie să rezolv lucruri! Una peste alta, vreau să mă simtă ca pe un partener pe care se pot baza.

x

(Intră liderul sindicatului Dacia Renault, Nicolae Pavelescu)

- Domnule Pavelescu, am avut o impresie atunci când am aflat că domnul Gentea va candida la Primăria Pitești și vroiam să aflu de la dvs. dacă a fost o intuiție bună sau m-am înșelat. Am scris că dl. Gentea ar putea fi considerat al doilea Stroe. Ce părere aveți?

Pe domnul Stroe l-am cunoscut foarte bine, la fel și pe domnul Gentea. Nu au nimic în comun, decât AMBIȚIA, ar putea fi singurul lucru bun care i-ar putea uni ca oameni. În rest, oamenii sunt total diferiți și mă bucur că l-am auzit pe domnul Gentea vorbind despre ceea ce vrea să facă în Pitești, un oraș în care omul să fie pionul principal și nu primarul. 

Domnul Gentea a fost șef de promoție, un om bătăios, a jucat și fotbal. Lucrurile acestea i-ar putea uni. Însă domnul Stroe era un exponent al ideii că EU, iar restul intrau după mine, la domnul Gentea nu am văzut o astfel de gândire, dumnealui este un om de echipă.

- Ultima întrebare domnule Pavelescu. Cum l-ați caracteriza pe domnul Gentea?

Domnul Gentea reprezintă o schimbare venită la timp pentru ca social-democrația să ajungă acolo unde îi este locul și nu unde este astăzi. Mă bucur că este candidat la funcția de primar și vreau să-l felicit și cred că va schimba Piteștiul. Îi doresc succes, iar dacă are nevoie de sprijinul meu, cu cea mai mare plăcere îl ajut cu condiția ca ceea ce scriem pe hârtie să se și realizeze.

x

- Să ne întoarcem, domnule Gentea, la programul pe care îl pregătiți pentru Pitești.

Vreau ca Pitești să se îndrepte spre modelul european, cu concepte gen smart city, green city și zonă metropolitană și abia aștept să vă explic ce gândesc eu despre acest subiect , îmi doresc parteneriate cu toate localitățile din jurul Piteștiului și cu Consiliul Județean și transparență și dialog total. Vreau să ies pe stradă cu fruntea sus și să pot răspunde la orice întrebare, să pot spune oamenilor ce face primăria, de ce și cât costă.

- Cred că nici nu ați putea lucra altfel, în altfel de atmosferă. Așa vă vede lumea: deschis, precis și la obiect. Sunt jurnalist și polemica ne aranjează pe toți, de aceea vă întreb dumneavoastră cum îi vedeți pe ceilalți competitori, e o întrebare generală, dumneavoastră răspundeți cum doriți.

Trăim în democrație, așadar oricine poate candida. Eu nu doresc să spun cât de bun sunt eu și ce răi sunt ceilalți. Însă un lucru am înțeles: electoratul s-a schimbat foarte mult, așteptările sunt cu totul altele. Așa cum spunea mai devreme domnul Pavelescu, chiar PSD a greșit în anii trecuți, acum e bine că greșesc alții. Cine își imaginează că păcălește electoratul cu vorbe, cu grafică de Facebook sau cu mesaje fără fond, greșește. Oamenii se vor uita la CV, cine ești, ce ai făcut, ce rezultate ai avut.

- Cu condiția să vedem aceste CV-uri. Pe al dumneavoastră l-am găsit, l-am studiat. Voi da și un premiu din partea publicației noastre celui care găsește CV-ul domnului Apostoliceanu, să-l caute oamenii și poate îl vor găsi.

Oamenii se vor uita la seriozitate, dacă ești drept, vertical, indiferent de vremuri sau ești vreun oportunist, care se schimbă în funcție de conjucturi și se vor uita și la echipă. Dacă ai cu cine face ceea ce ai promis. La acest moment sunt 3 categorii de candidați. Cu privire la unii dintre aceștia nu mă voi exprima, nu voi vorbi, pentru că eu sunt bărbat, nu țață care vine la televizor să-și pună poalele în cap. Cu privire la alții, pentru că nu-i cunosc, nici nu mă pot exprima. Sunt și oameni cu CV-uri OK, respectabili, a căror dorință de implicare eu o apreciez. Nu vreau să supăr pe nimeni, însă unii știu administrație cât știu eu medicină veterinară, nu au nici echipă, oameni cu care să construiască, expertiză. Toți vom veni în fața piteștenilor și am mare încredere în capacitatea acestora de a pune în ciur și a cerne.

- Ați spus că oamenii nu mai cred vorbele goale. Ce credeți că s-a întâmplat. Oamenii au devenit mai competenți, privesc mai profund, apreciază profesionalismul ?Aveți această impresie? Sunt curios cum gândiți.

Da, cred că oamenii apreciază profesionalismul și au fost păcăliți de prea multe ori.

- Cum vedeți atmosfera politică din România la această oră?

Atmosfera politică din România nu-mi place deloc, e prea multă încrâncenare, prea multă ură, tensiune. Din păcate, această tensiune e întreținută si de președintele țării care găsește vinovați de orice numai de o singură parte. Mai este și problema medicală din țară, grija, temerea pentru criza economică care va veni cu siguranță. Din păcate, ceea ce este la centru se întâmplă și la noi, în județ, însă eu sper ca după alegeri această atmosferă să se detensioneze și să ne așezăm cu toții la masă și să punem umărul fiecare la ceea ce avem de făcut în municipiu.

 

- Ce mesaj aveți pentru piteșteni?

În general oamenii care conduc o administrație publică, o școală, o firmă, o instituție sfințesc sau nu locul. În acest caz, când miza este primăria dumneavoastră, dragi piteșteni, dumneavoastră veți analiza și veți opta pentru ceea ce vă reprezintă. Siglele de partid, Facebook-ul, promisiunile, în două luni se duc și vor rămâne un om și o echipă care vor trebui să gestioneze, să manegerieze pentru patru ani problemele municipiului. Este frumos entuziasmul inițial, dar realitatea se construiește pe un profil moral, profesional și civic solide, iar eu sunt convins că veți analiza foarte atent candidații după minim trei criterii: profilul profesional și moral, realismul și soliditatea proiectelor și valoarea echipelor. Eu sunt sigur că veți proceda așa și atunci eu am șansa să vă demonstrez că sunt un primar de cuvânt.

- Vă mulțumesc frumos!

Un interviu de Gheorghe Smeoreanu

 

Iar acum, vă rog să comparați cu ce s-a petrecut în Pitești doar în anul 2023 !

 

Raport de activitate pe 2023

10 priorități în strategia de dezvoltare a Piteștiului

FINANȚĂRI NERAMBURSABILE 2020 – 2023

Ø Total proiecte contractate: 316.365.315,68 euro;
Ø Fonduri nerambursabile: 286.921.241,34 euro;
Ø Contribuția Municipiului Pitești: 29.444.074,36 euro.

Fonduri europene:
ü Finalizate: 8 proiecte, finanțare totală 9.481.887,26 euro;
ü În derulare: 8 proiecte, finanțare totală 66.573.783,14 euro. Granturi SEE și norvegiene:
ü Finalizate: 1 proiect, finanțare totală 1.209.176,65 euro;
ü În derulare: 1 proiect, finanțare totală 121.840 euro. PNRR:
ü În derulare: 33 de proiecte (21 de proiecte - Componenta 5, 8 proiecte – Componenta 10, 3 proiecte – Componenta 3, 1 proiect – Componenta 15), finanțare totală 78.758.033,70 euro; Anghel Saligny:
ü În derulare: 2 proiecte, finanțare totală 5.589.614,73 euro; PNDL 2:
ü În derulare: 1 proiect, finanțare totală 2.477.014 euro; AFM:
ü Finalizate: 3 proiecte, finanțare totală 894.348,35 euro;
ü În derulare: 4 proiecte, finanțare totală 3.836.121,33 euro. Programul Pentru Locuințe:
ü Finalizate. 2 proiecte, finanțare totală 3.257.117,38 euro; CNI:
ü Finalizate: 3 proiecte, finanțare totală 23.193.669,12 euro;
ü În derulare: 16 proiecte, finanțare totală 119.129.609,30 euro.

EDUCAȚIE

Ø Investiții din fonduri nerambursabile – 2023:

C. T. „Armand Călinescu” – reabilitare și modernizare: achiziție mobilier școlar și dotări moderne pentru laboratoare (POR);
• C. N. „Zinca Golescu” – consolidare și reabilitare: corpurile 1, 2 și 4 date în folosință, corpul 3 în execuție (PNDL 2);
• 2 creșe în construcție (CNI):
ü creșă medie - Bd. Eroilor- C. E. „Maria Teiuleanu”;
ü creșă mică –Complex „Albina”, cartier Găvana;
• 4 săli de educație fizică, la școlile gimnaziale: „Tudor Mușatescu”, „T. Vladimirescu” (structură nr. 2), „Nicolae Iorga”, „N. Bălcescu” - contracte în derulare (CNI);
• Sală de sport (102 locuri), C. N. „Zinca Golescu” – contract în derulare (CNI);
• Sală de sport (180 de locuri), L.P.S. „Viitorul” – contract în derulare (CNI);
• Reabilitare termică a școlilor gimnaziale „N. Bălcescu” și „N. Iorga”: contracte de finanțare semnate (AFM);
• Aprobare finanțare pentru renovarea energetică a încă 6 unități de învățământ, din totalul de 17 unități (PNRR);
• Semnare contract proiectare și execuție – renovare energetică pentru 8 unități de învățământ din cele 17 finanțate prin PNRR.

Ø Investiții din bugetul local:

Reparații curente – 11 unități de învățământ: 3 grădinițe, 4 școli gimnaziale, 4 licee (1.792.777,19 lei cu TVA);
• Reabilitare interioară - 2 unități de învățământ (Șc. Gimn. „T. Vadimirescu” - structură nr. 2 și G.P.P. „Primii Pași”);
• Reparații curți interioare la 6 școli și grădinițe – 6.585 mp;
• Lucrări de modernizare/reabilitare creșe publice: 138 mii lei;
• Reabilitare sală de sport – C. N. „Al. Odobescu”;
• Teren de sport finalizat – Colegiul Economic „Maria Teiuleanu”;
• 3 terenuri de sport sintetice multifuncționale – proiectare finalizată: școlile gimnaziale „N. Bălcescu”, „I. Minulescu”, „T. Mușatescu”.
• Obținere autorizație ISU pentru 5 unități de învățământ, alte 5 urmează să fie autorizate;
• Acordarea de gratuități elevilor la transportul în comun - creștere cu 34% a sumei alocate, față de 2022.

Ø Premiere pentru excelență:

21 mii lei – premierea echipei „TEHNO Z” a C. N. „Zinca Golescu” Pitești (Campioană a României la Competiția Națională de Robotică);
• Tabăra de vară Pitești – Kragujevac, pentru 22 de elevi de gimnaziu din Pitești.
Ø Parteneriate în educație: Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București. Centrul Universitar Pitești:
• Proiectul „Formare performantă în regiunea Sud-Muntenia, prin dezvoltarea rutei complete de învățământ dual la UPIT-CONSID-AG” - constituirea Consorțiului pentru învățământ dual;
• Consiliul Județean al Elevilor – programul „Primar pentru o zi”;
• ISJ Argeș și unitățile de învățământ din Pitești: programul „Școala altfel”, activități cultural-educative și caritabile - „Simfonia Lalelelor”, Târgul de Crăciun” etc.;
• Filarmonica Pitești: 19 concerte educative, pentru aprox. 8.000 de elevi, din 27 de unități de învățământ.

ECONOMIE ȘI DEZVOLTARE

Ø Preluare în domeniul UAT Pitești a 6,6 ha de teren, din domeniul statului, în Calea Drăgășani, pentru: cale de acces între Trivale și Turcești, extinderea Cimitirului „Sf. Gheorghe” și a bazei sportive „Nicolae Dobrin”;
Ø Parcul Industrial CET Sud 2 – 43 de ha: obținerea avizelor pentru demolare;
Ø Pasarela auto-pietonală Tudor Vladimirescu – Republicii: 8 milioane de euro costul investiției Prime Kapital, curând în patrimoniul UAT Pitești;
Ø Business Hub Prosant – 776 mp de birouri pentru incubarea afacerilor – clădire finalizată;

Ø Apă Canal 2000 SA – dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare:
• Lucrări de reabilitare/înființare sisteme de alimentare cu apă și de canalizare: 8 realizate, 1 în execuție, 10 în curs de avizare/licitație/contractare;
• Reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă, pe 7 străzi, și de canalizare, pe 14 străzi, în Zona Sud a Piteștiului (semnare contract):
ü valoare contract 25.323.904,92 lei, fără TVA (finanțare nerambursabilă);
ü lungime rețea distribuție rebilitată 2216 m și canalizare 9714 m.
• Demarare proiect finanțat prin B.E.R.D., privind managementul activelor:
ü sistem GIS pe 230 km străzi;
ü introducere în SCADA a 14 stații de pompare apă potabilă și 25 stații pompare apă uzată;
ü înființarea unui Call Center modern.
• Sistem flexibil de citire/facturare/plată – în implementare: 28% din clienții societății au cont online;
• Monitorizare prin GSM pe conducte și în stații de repompare, în Zona Metropolitană Pitești, pentru diminuarea pierderilor;
• Sistem GIS - aplicație mobilă pentru înregistrarea avariilor;
• Panouri fotovoltaice (studiu de fezabilitate) pentru Stația de Epurare Pitești și Uzina de Apă Budeasa;
• Înlocuire 12.076 contoare apă;
• Reducere consum și pierderi:
ü Semnare contract furnizare de echipamente pentru detectarea pierderilor și întreținerea rețelelor de canalizare;
ü Acțiuni de control pentru reducerea consumului de apă nefacturat (peste 1.300.000 de lei prejudicii în 2023);
ü Reducere consum energie, prin montarea unui grup de pompare nou în Stația ZIN (proiect pilot la nivelul operatorilor regionali).

Ø Termoficare – eficientizarea sistemului actual de încălzire:
• Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelei inteligente de termoficare - demarare întocmire studii de fezabilitate pentru realizarea a două centrale de cogenerare, în cartierele Trivale și Găvana;
• Reabilitarea rețelei termice, prin înlocuire de conductă și de racorduri termice, în 2 puncte termice – PT 901 Spitalul Județean Argeș și PT Publitrans Bloc ITP;
• Înlocuirea contoarelor de energie termică uzate – 354.561 lei în 2023;
• Achiziționarea, în avans, a 53,7% din gazele naturale necesare pentru energia termică destinată consumului populației în iarna 2023 – 2024;
• Acțiuni pentru recuperare prejudicii: 172 de dosare pentru executarea silită (2.500 de facturi – 739.196 lei).

MOBILITATE

Ø Transport metropolitan operațional, prin Publitrans 2000 SA:
• extindere în Oarja și Ștefănești;
• peste 250. 000 de beneficiari pe 16 linii urbane și 10 linii metropolitane, în rețeaua de transport metropolitan operat de Publitrans;
• 40 de autobuze electrice și 20 de autobuze hibrid - în circulație (fonduri nerambursabile);
• 40 de stații de încărcare lentă și 11 stații de încărcare rapidă pentru autobuze electrice – instalate;
• soluții inteligente de achiziție a biletelor de călătorie și a abonamentelor, asociate cardului bancar (prin BCR);
• integrare în Google Maps a transportului public din Pitești;
• facilități de abonamente reduse și gratuite pentru pensionari și persoane cu dizabilități;
• valoare abonament metropolitan: 10 lei/zi, 80 de lei/lună, 800 de lei/an.

Ø 69 de stații de așteptare călători instalate (fonduri nerambursabile);
Ø 10 stații de încărcare vehicule electrice, cu post de transformare, instalate – zona Bowling, str. Costache Negri;
Ø 12 noi stații, cu câte două posturi, în zone diferite ale orașului – contract semnat cu AFM;
Ø Aplicație mobilă pentru stațiile de încărcare – ELMotion;

Ø Extinderea sistemului de management al traficului, sistem de monitorizare video – în derulare (PNRR):
• 39 de intersecții semaforizate, 5 parcări în management integrat (fonduri nerambursabile) – finalizate.

Ø Parcări:
• 637 noi locuri de parcare atribuite, pe lângă cele 8373 aflate în uz;
• Abonamente de tip card și cod QR pentru locuri de parcare;
• Reparații 20 de parcări (16713 mp);
• Amenajare 130 noi locuri de parcare.

Ø Infrastructură și mobilier stradal:
• Reabilitare finalizată - străzile Basarabiei și Egalității;
• Modernizare (asfaltare, infrastructură) străzi de pământ: Marta Rădulescu și Sg. T. R. Comănescu;
• Reparații 30 de străzi (17583 mp);
• Reparații 6024 mp trotuare;
• Înlocuire și reabilitare 287 bănci stradale;

Ø În derulare: Reabilitarea podului peste Pârâul Bascov – str. Depozitelor și a bulevardelor Frații Golești și Nicolae Dobrin (Anghel Saligny).

MEDIU

Ø Colectarea deșeurilor:
• Colectare separată a deșeurilor pe 5 fracții:
ü Trivale - 23 de platforme și 134 de containere îngropate funcționale, un utilaj automat de colectare și transport deșeuri;
ü Găvana - 29 de platforme și 176 de containere îngropate, în derulare.
• Modernizarea infrastructurii de operare prin:
ü Achiziționarea de utilaj automat, autoutilitară, 41 de containere clopot pentru deșeuri reciclabile, 1500 de pubele și presă de balotat;
ü Aplicație smart pentru programare și notificare.
• Achiziționarea a 116 insule ecologice (PNRR): 20 subterane, 96 supraterane – în derulare;
• Înființare a 2 centre de colectare voluntară a deșeurilor (PNRR) - în derulare;
• Instalație de reciclare a deșeurilor - în achiziție (PNRR);
• Campanii permanente de colectare a deșeurilor voluminoase electrice și electrocasnice;
• Campanii de informare pentru îmbunătățirea comportamentului de colectare al cetățenilor.

Ø Eficiență energetică:
• Iluminat public:
ü instalare 1010 corpuri de iluminat și 1139 de corpuri LED (AFM) - în derulare;
ü extindere rețea iluminat - 2 km.
• Modernizare Piața Ceair:
ü iluminat cu LED;
ü achiziționare utilaje automatizate pentru curățenie.
• Prima filarmonică din România dotată cu panouri fotovoltaice – consum mediu anual de energie diminuat cu 40%;
• Renovarea energetică a clădirii Primăriei Pitești (PNRR) – în derulare;
• Renovare energetică pentru 7 blocuri de locuințe din municipiul Pitești (PNRR) – în derulare;
• Parc panouri fotovoltaice (7 ha) – contract elaborare studiu de fezabilitate în derulare.

Ø Spații verzi urbane:
• Plantare arbori și conifere (412), arbuști (4325), gard viu (18.794 m), răsaduri flori (aprox. 500.000 buc), bulbi lalele (460.000);
• Reamenajare 14.000 mp de spațiu verde (printre cele mai mari: intrarea Pitești-Podul Viilor, sens giratoriu Calea București, Costache Negri, Frații Golești);
• Expo parc - sistem de irigație și rulouri de gazon peste 5.000 mp;
• Achiziție utilaje moderne pentru toaletare vegetație (autovehicul de ridicat cu nacelă, scanner copaci, utilaje de tracțiune mare).

Ø Reabilitarea canalelor deschise, în Pitești:
• canal deschis Boteanu – reabilitare finalizată;
• canal deschis Dimitrie Butculescu – în derulare.

Ø Activități de verificare:
• terenuri neîngrijite: 242 verificate, 232 somații trimise proprietarilor a 152 de terenuri (90 neidentificați);
• terenuri cu ambrozia - 43 de somații.

FAMILIE, SĂNĂTATE, SOCIAL

Ø Locuire și sănătate:
• 55 de garsoniere și 4 apartamente finalizate, prin transformarea Căminului C3 – C.T. „Dimitrie Dima” (finanțare nerambursabilă - Programul pentru Locuințe Sociale);
• Finanțare aprobată pentru 80 de apartamente în 2 blocuri – Programul „Locuințe pentru tineri”;
• Centru multifuncțional la Colegiul Tehnic „Dimitrie Dima”;
• Colonia ACH: extindere rețea apă și canalizare, branșamente electrice;
• Spital Municipal - contract studiu de fezabilitate și PUZ (în derulare).

Ø Recreere și mișcare:
• 17 locuri de joacă, în Pitești – proiectare finalizată;
• Zonă fitness în strada Anghel Saligny;
• Amenajare loc de joacă pe 1142 mp în Parcul „Lunca Argeșului”;
• Reabilitare Grădina Zoologică - în execuție;
• Reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară din Parcul Ștrand - obținere finanțare MDLPA);
• Achiziție a 10 hidrobiciclete pentru zona de agrement din Parcul Ștrand;
• Amenajare zonă de promenadă pe malul râului Argeș (pietonală și piste de biciclete), din Lunca Argeșului până în str. Basarabia (POR) – în execuție;
• Skate park – parcour – Parc „Lunca Argeșului” – proiectare finalizată.

Ø Asistență socială:
• Subvenții pentru asociațiile și fundațiile de asistență socială: 389.194 lei;
• 581 de beneficiari ai POAD (pachete alimentare și igienice);
• Acordarea unei mese calde pentru 27 de beneficiari ai cantinei sociale, prin parohia „Sf. Ioan Botezătorul”.

ADMINISTRAȚIE

Ø Strategie și durabilitate:
• Consiliul Local a aprobat Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană și a Planului de mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Pitești 2021 – 2027;

Ø Venituri - buget local și fonduri nerambursabile:
• Creștere a bugetului Municipiului Pitești, în 2023, cu 62 % față de 2021;
• Venituri din fonduri nerambursabile – cu 226 % mai mari față de 2021;
• Obiective de investiții – cu 109 % mai mari față de 2021;
• Servicii pentru cetățeni – cu 65 % mai mult față de 2021;

Ø Statistici naționale – top orașe:
• Analiză Vegacom – top orașe medii:
ü Pitești: locul I la parcări publice rezidențiale - 37.429 locuri (Oradea 20.000, P. Neamț 18.774);
ü Pitești: locul II la parcări pentru persoanele cu dizabilități - 1518 locuri (Brașov - 1816, Craiova – 1402).

Ø Transparență:
• Analiză Funky Citizens: Piteștiul plasat pe locul 3 (alături de Timișoara, Oradea, Constanța ș. a.) la transparența bugetelor publice, din 109 municipii;
• Transparență și acces pe platforma digitală www.primariapitești.ro, cu ajutorul asistentului virtual de sinteză vocală și vizuală;
• Înființarea canalului de YouTube al Primăriei Pitești, transmisii live: https://www.youtube.com/@primariamunicipiuluipitesti;
• Bugetare participativă:
ü proiectul votat de cetățeni „Amenajare teren sport multifuncțional, cartier Prundu, strada Horia, Cloșca si Crișan” – finalizat (valoare obiectiv de investiții: 552.000 lei cu TVA);
ü semnare contract pentru studiu de fezabilitate – Teren sport multifuncțional, str. Târgul din Vale (proiect câștigător – program bugetare participativă 2023).

Ø Urbanism:
• Reabilitare aspect urban – înlocuire construcții provizorii (chioșcuri stradale): 72 de spații licitate, 43 de spații ocupate, 7 chioșcuri noi amplasate;
• Activități de constatare și sancționare a contravențiilor cu 70% mai multe decât în 2020 - sume încasate: 341.500 lei, față de 12.000 de lei în 2020 (creștere cu 96%);
• Reabilitarea fațadelor – peste 100 de clădiri.

Ø Comunitate:
• Accent pe relația directă cu cetățeanul: 105 ore de audiență, din care 85 acordate de primar pentru 420 de persoane, 45% cu deplasare în teren și soluționare pozitivă;
• 10 ședințe ale Comisiei de organizare și sistematizare a circulației rutiere și pietonale, analizate 355 solicitări;
• 14 întâlniri ale echipei administrative cu peste 1000 de asociații de proprietari;
• 1441 solicitări ale asociațiilor de proprietari soluționate;
• 10 asociații de proprietari premiate pentru curățenie.

SPORT

Ø Infrastructură:
• Bazin Olimpic – finalizat, eficientizare energetică, omologat de către Federația Română de Natație și Pentatlon Modern pentru desfășurarea de competiții internaționale – fonduri nerambursabile și buget local;
• Demolare Complex Sportiv „Nicolae Dobrin” și pregătire amplasament pentru investiția noului stadion:
ü studiu de fezabilitate aprobat în CL;
ü procedură de atribuire a proiectării și execuției de către CNI.
• Complex sportiv în Parcul Ștrand – CNI (în execuție);
• Bază sportivă TIP 2 – Liceul cu Program Sportiv „Viitorul” – CNI (în execuție);
• Bazin de înot – Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu” – CNI (în execuție);
• Bază sportivă TIP 1, Prundu – CNI (în execuție);
• Academie de tenis în Prundu – obiectiv de investiții CNI (etapa documentațiilor).

Ø Evenimente și rezultate sportive:
• Pitești Arena: 17 competiții sportive (baschet, volei, handbal, futsal, karate, gimnastică), dintre care 6 internaționale și 9 naționale, precum:
ü Eurobaschet 2025 Pre-Qualifier;
ü Campionatul European ”Golden League”;
ü Campionatul Mondial de Handbal feminin;
ü Campionatul European de Handbal feminin U19 ”WOMEN’S 19 EHF EURO 2023”.

Club F. C. Argeș:
ü Echipa de baschet – calificare în play-off;
ü Echipa de volei – calificare în play-off;
ü Judo:
- 17 medalii la competițiile naționale și Cupa României;
- 8 medalii la competițiile internaționale;
ü Karate:
- F.C. Argeș – campioană națională la U21 și juniori;
- 32 medalii la competițiile naționale și Cupa României;
- 6 medalii la competițiile europene;
ü Modelism:
- 2 medalii la Cupa Mondială;
- 12 medalii la competițiile naționale și Cupa României;
ü Tenis de masă:
- 6 medalii la competiții internaționale;
- 30 de medalii la concursuri naționale. Bazinul Olimpic Pitești:
ü Campionatul Național de Înot Copii 11 ani (Federația Română de Natație și Pentatlon Modern);
ü Cupa Verii la Înot (Clubul Sportiv Municipal Pitești); Turneu Internațional de Tenis pentru persoanele cu dizabilități – în parteneriat cu Asociația „Primii Pași spre Performanță”.

IDENTITATE & CULTURĂ

Ø Parteneriate cultural – educative:
• Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București. Centrul Universitar Pitești: parteneriat cultural – educațional „Universitatea, inima cetății”: deschidere/închidere an universitar, voluntariat - evenimente culturale și de mediu, târguri de carte, evenimente editoriale etc.;
• Universitatea „Constantin Brâncoveanu” – voluntariat: evenimente culturale și de mediu, târguri de carte, evenimente editoriale etc.;
• Asociații de tineret – formarea mentalității de voluntar: „Azi elevi, mâine lideri”, „More than a Smile”, „Acționăm. Dăruim. Educăm.”, „Romanian Science Festival”:
ü PITASO – Târg de ONG-uri pentru voluntariat;
ü Pitești Science Festival – peste 350 de experimente științifice prezentate publicului, realizate de elevi piteșteni voluntari;
ü Film Fest Pitești – 4 weekenduri, în luna august, cu seri de film în aer liber - proiecții cinematografice în Lunca Argeșului, realizate de către voluntari;
ü Acțiuni de voluntariat - culturale și de mediu: implicarea liceenilor piteșteni în organizarea evenimentelor identitare și culturale ale municipiului, participarea la campanii de ecologizare, în Pitești;
• Parteneriat cu Rotary Club Pitești – recuperarea unui simbol identitar al Piteștiului: „La Ceas” – Trivale;
• Parteneriat cu Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România pentru integrarea Piteștiului într-un circuit al evenimentelor identitare.

Ø Festivaluri:
• Festival Internațional de folclor „Carpați” 2023 – ediția a 37-a, în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș;
• Festival de Muzică Rock „Rebel X Young Rock Festival”, în Parcul „Lunca Argeșului” – ediția a II-a, în parteneriat cu asociația „La Pietre”;
• Festival Național de Muzică Folk „Trivale Fest”, Filarmonica Pitești – ediția a VII-a;
• Festivalul „Toamna Piteșteană”, ediția a XVII-a.

Ø Evenimente culturale:
• Tabăra Națională de Creație Plastică – Pictură, Grafică, Pitești, ediția a VIII-a;
• IconArT – artă tradițională iconografică: atelier de pictură de icoane pe sticlă, pentru copii, ediția a III-a;
• Filarmonica Pitești:
ü Spectacole în spații neconvenționale: concert de Anul Nou în Piața Primăriei, sezon estival în Parcul „Lunca Argeșului” și în Piața Primăriei;
ü Concerte în piețe publice, în mari orașe din țară: Sibiu, Brașov;
ü Concerte eveniment: „Holograf Simfonic”, „Vița-de-vie Simfonic”, „Voltaj Simfonic”;
ü Masterclass internațional de dirijat, după o pauză de 13 ani;
ü Festivalul Internațional „George Enescu” – participare la a doua ediție.

Ø Evenimente sportive:
• Săptămâna Europeană a Sportului - Crosul #BeActive și tur de ciclism pentru elevii de gimnaziu;
• Half Marathon, ediția a IV-a;
• Concurs național de gimnastică pentru toți și gimnastică acrobatică, ediția I, în parteneriat cu Federația Națională de Gimnastică;
• Campionatul Național de Salsa și Bachata „Romanian Dance Fest”, ediția a IV-a.

EVENIMENTE DE BRAND

Ø Simfonia Lalelelor 2023:
• jubileu: „Pitești, de 50 de ani, Orașul lalelelor” – jumătate de secol de la înflorirea primelor lalele plantate în spațiul public:
ü expoziție florală în aer liber și în pavilionul expozițional;
ü grădinile amenajate de școlari și preșcolari din Pitești;
ü peste 30 de specii de lalele plantate, în parcuri și spații publice;
ü 15.000 de lalele cu bulbi oferite turiștilor și piteștenilor;
ü Parada Florilor și Parada Bebelușilor;
• Art Fusion în Parc – galerie de artă în aer liber, workshop-uri cu peste 30 de artiști;
• spectacole și concerte extraordinare (Filarmonica Pitești, Ștefan Bănică Junior ș.a.);
• 90 de voluntari – studenți și elevi piteșteni;
• 95 de comercianți din toată țara;
• peste 50.000 de vizitatori, în cele trei zile ale festivalului.

Ø Pitești Fest – Zilele Municipiului Pitești 2023, ediția a 31-a:
• Concert aniversar – 16 ani de activitate a Filarmonicii Pitești;
• „Tradiție și creativitate” – expoziție open-air de proiecte realizate, în cadrul Anualei de Arhitectură Oltenia-Muntenia (organizatori: Ordinul Arhitecților din România, filiala Muntenia Vest) – Parc „Lunca Argeșului”;
• Premierea concursului „Cea mai frumoasă și mai curată asociație de proprietari din municipiul Piteşti”, ediția a XI-a;
• Conferință națională de istorie, cultură și civilizație: „Pitești 635”;
• „Voluntar în orașul tău: Piteștiul meu curat!” - acțiune de ecologizare, prin voluntariat, în zone afectate de deșeuri din Pitești, în cadrul proiectului „Curățăm România”;
• Festivalul Național de Șah al Municipiului Pitești, ediția I – simultan demonstrativ de șah oferit de GM Pârligras Mircea Emilian, triplu campion național, în Piața Primăriei Municipiului Pitești;
• „Trivale 3Challenges”, competiție sportivă interdisciplinară, organizator Asociația „Zimbrul Carpatin” – Pădurea Trivale;
• Concerte și spectacole extraordinare (fanfara „Thüringer Blaskapelle”, trupa The Motans ș.a.).

Ø Dansul Florilor – Concurs Național de Dans Sportiv, ediția a 35-a:
• în parteneriat cu Federația Română de Dans Sportiv;
• 500 de sportivi participanți, din toată țara.

Ø Raliul Argeșului 2023:
• Record de participare - 80 de echipaje la start;
• 2 Superspeciale - lângă Stadionul „Nicolae Dobrin”.

Ø PISTF - Festivalul Internațional de Teatru Stradal, ediția I:
• Reprezentații de teatru stradal, în piațeta „La Ceas”;
• 3 companii teatrale participante, din Milano, Bruxelles și București.

Ø FILSTREET– Festival Internațional de Literatură în Stradă, ediția I:
• Recitaluri de texte literare în stradă;
• Expoziție de carte rară și de carte contemporană;
• Lansări de carte, dezbateri științifice;
• Premii naționale de literatură pentru poezie, proză, debut, traducere.

Ø „Golden Tulip”, ediția I – Concurs Internațional de Muzică pentru copii și tineret, în parteneriat cu Musicando con Adina Sima:
• Peste 45 de participanți, din 5 țări europene, pe scena Filarmonicii și în Piața Primăriei;
• Recitaluri extraordinare;
• Parada moto, cu participarea a 150 de motoare – organizatori: cluburile moto din Argeș.

Ø Festivalul de Muzică Lăutărească Veche „Zavaidoc” 2023, ediția a XVI-a:
• concurs și recitaluri extraordinare.

Ø Târgul de Crăciun Pitești, ediția a II-a - surprizele ediției:
• „Atelierul lui Moș Crăciun” – ateliere de creație pentru copii, cu participarea a peste 40 de unități de învățământ din Pitești;
• cutie poștală pentru scrisorile către Moș Crăciun, lângă bradul împodobit;
• concerte de colinde, tradiții și obiceiuri de Sărbători, spectacole, atracții de sezon.

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN