Menu

Ce cred că trebuie făcut la F.C. Argeș (Nu sunt beat - de o idee - sunt doar mai realist decât prevede Facebook)

f_350_200_16777215_00_images_banner1_fc_arges_galerie.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Se dedică împătimiților suporteri Mihai Mielcioiu și Marian Vlădilă

Un suporter de calitate, domnul Marian Vlădilă, mi-a spus că așteaptă de la mine ”un articol bombă” despre ceea ce s-a întâmplat la F.C. Argeș. I-am promis că voi scrie, dar am uitat să-i spun că este foarte posibil să nu-i placă punctul meu de vedere.

În general, gândirea mea despre cauza principală care a dus la retrogradare nu place suporterilor și nici nu este înțeleasă. Se spune că atunci când mai mulți afirmă despre tine că ești beat, e bine să te duci la culcare. Totuși, de când cu rețelele sociale, toată lumea vrea să trimită la culcare pe toată lumea.

Nu sunt beat (de o idee) sunt doar mai realist decât prevede Facebook.

Principala cauză pentru care a retrogradat F.C. Argeș constă în faptul că primarul Cristian Gentea s-a lăsat convins de voci din presa bucureșteană, din politică și din public care îl somau să nu se mai amestece în funcționarea clubului.

Am mai atras atenția că în fotbal, decidenții și presa le cântă întotdeauna în strună suporterilor. Explicația este simplă, suporterii sunt națiunea fotbalului, iar politicienii și ziariștii nu se pot supăra pe națiune.

Problema este că națiunea din tribune adeseori e lipsită de logică.

Fiindcă F.C. Argeș are mari probleme, multe voci din public îl scot vinovat pe primarul Cristian Gentea, adică exact pe omul căruia aceleași voci din public îi cereau să nu se amestece la echipă.

Primarul este tăiat cu foarfeca. O lamă a foarfecii se cheamă ”nu te băga, că nu e treaba ta, vezi-ți de școli, străzi și investiții”, iar cealaltă lamă se numește ”ce ai făcut, primare, ne-ai retrogradat ?”.

Cu scuzele de rigoare că voi folosi un citat dintr-o carte de psihologia percepției, totuși îl voi folosi, fiindcă fără bibliografie nici măcar lumea fotbalului nu poate fi corect înțeleasă.

Zice Bobby Duffy, autorul celebrei lucrări ”Pericolele percepției”:

”Dacă le spuneți oamenilor că se înșeală, s-ar putea să devină și mai rigizi în convingeri și să caute orice fragment de informație care-I va ajuta să-și susțină și să-și confirme opinia. Dacă dorim să schimbăm opinia cuiva, trebuie să furnizăm, pe lângă fapte, și povești impresionante. Și asta e un lucru ușor de spus, dar greu de făcut”.

Am povești impresionante despre cât de mult s-a chinuit primarul în mandatele Prepeliță și Croitoru, dar nu vi le spun, fiindcă ar fi mulți care și-ar bate joc de ele. Sincer, nu meritați să le știți și v-o spun de la obraz.

De altminteri, tot acest articol are rostul de a vă arunca adevărul în față, crud, sub semnătură.

Presa sportivă de la București își hipnotizează audiența cu o temă care place naivilor, aceea că ar trebui să nu existe echipe susținute din banul public, iar dacă totuși există, cei care gestionează acești bani nu au voie să se amestece în nimic, nici măcar în organizare.

Măi, filosofilor de trei parale, dacă primăriile nu ar susține fotbalul de performanță, în anumite orașe nu ar mai exista fotbalul de performanță, pentru că deocamdată nu există investitori privați.

Nici la Pitești, nici în alte câteva mari orașe cu echipe în ligile 1 și 2.

Liga 1 și Liga 2 s-ar restrânge drastic.

Se repetă cu fotbalul ceea ce s-a întâmplat cu economia României, în sensul că s-a spus de milioane de ori că statul e un prost manager, că trebuie grabnic trecut la privatizări, până când aproape totul e mers la capitalul străin.

În fine, nu vreau să lărgesc subiectul fiindcă n-aș mai scăpa de câțiva ”experți” politici pregătiți întotdeauna să dea lecții.

Să revenim la fotbal, să ne întoarcem la F.C. Argeș.

Încă de la începutul anului scriam ceea ce veți vedea mai jos.

X

S-a reluat campionatul și unii se tem că F.C. Argeș va merge bine. Construirea noului stadion a fost aprobată în Guvern,  centrul de copii s-a reorganizat. S-au creat astfel premisele unei adevărate renașteri a acestui club cândva fabulos.

Este momentul în care unii, din calcul politic sau din superficialitate și inconștiență, insistă ca primarul Piteștiului, Cristian Gentea, să stea cât mai departe de F.C. Argeș.

Pasiunea și iubirea primarului pentru clubul orașului a ajuns să conteze ca fiind ceve grav, imoral, dacă nu cumva o infracțiune.

Cât de nebun să fii să gândești astfel ?

F.C. Argeș este o asociație, un ONG, dar cel puțin simbolic face parte din structura orașului, precum străzile, instituțiile locale, instituțiile de învățământ, bazele sportive etc. Chiar dacă de fiecare domeniu răspunde în mod direct cineva, toate aceste active sunt în grija edilului deoarece au o parte a finanțării pe proiecte din bani publici.

De ce ar fi rău ca un om să pună experiența și sufletul în slujba bunului mers al tuturor acestor domenii ?

De ce ar trebui descurajat să facă bine ?

Se vorbește despre purificarea fotbalului de factorul politic.

Serios ? Păi, contribuția Primăriei la bugetul clubului nu se stabilește politic ? Dar construcția stadionului nu se probă politic ? Pot fi obținute sponsorizări fără respectul și garanția morală față de un om precum Cristian Gentea ?

Puritanismul unora este expresia naivității când nu este chiar forma pe care o iau interesele politice subterane.

Dacă aruncăm o privire spre Occident, vedem că toate marile cluburi funcționează la confluența unor decizii economice și politice. Exemplul Chelsea este elocvent. Exemplele cluburilor din orașele mici ale Spaniei vorbesc în același sens.

Să nu se supere unii suporteri, dar idealismul lor nu ajută cu nimic fotbalul din Pitești.

Am mai spus-o, dacă cei care îl vor departe de F.C. Argeș pe primarul Gentea vor insista, acest om se va da deoparte. Nu are nevoie de nimic în viață, prin munca sa și a familiei, de dinainte de a fi el primar, nu îi lipsește nimic.

Soția conduce două filiale bancare în regim privat, fetița lucrează, la Londra, pentru fonduri de investiții, primarul are o pensie după ce a condus ani buni Regia de Tehnologie Nucleară.

Stă viața materială a primarului în F.C. Argeș ?

Fiți, domnilor, serioși !

Fiți serioși și lăsați-l pe primarul Cristian Gentea să supravegheze modul în care sunt gestionați banii publici investiți în fotbal.

Nu mai pozați în fete mari, fără autoritate, prestigiu și putere nu există fotbal performant.

Desigur, legalitatea și neamestecul în chestiunile tehnice trebuie și sunt garantate.

În rest, totul se cheamă IMPLICARE.

Iar dacă implicare nu e, nimic nu e.

X

Multe dintre ideile de mai sus au mai fost puse de mine în atenția suporterilor, a politicului, a presei zise ”de specialitate”. Degeaba.

Liderul PNL Pitești a folosit retrogradarea pentru a cânta aceeași melodie a neimplicării primarului Cristian Gentea. Iată ce scrie pe Facebook politicianul liberal Mihai Coteț, din Consiliul Local Pitești:

” Despre FC Argeș se discută acum cu multă patimă. Se aruncă vina în stânga și în dreapta. Cam târziu și cu costuri extrem de mari! În nenumărate rânduri s-a semnalat amestecul nepermis al primarului PSD în viața clubului, atât personal cât și prin oamenii numiți cu mânuța sa. FC Argeș este echipa cu cel mai mare buget care retrogradează! Vorbim despre banii piteștenilor, în bună parte. Cine răspunde pentru managementul catastrofal? Nimeni!

Primarul anunță decizii radicale ca și cum nu am vorbi despre echipa piteștenilor, ci despre o echipă confiscată pe persoană fizică, deși banii sunt cât se poate de publici. Cu trei ani înainte își făcea campanie electorală cu FC Argeș la braț. Tot pe bani publici. Atenție, în ciuda insistențelor în Consiliul Local, a refuzat să facă public modul în care au fost folosiți banii piteștenilor!

Dar dacă tot am ajuns în acest nefericit moment, nu foarte greu de anticipat, poate ar trebui să punctăm, la rece, niște chestiuni.

În primul rând, se naște încă o dată o întrebare pertinentă: ar trebui o administrație locală să investească în fotbal? Reformulez întrebarea, adaptând-o realităților de la Pitești: ar trebui o administrație locală să investească în fotbal dacă nu a fost în stare, în peste 30 de ani, să asigure cetățenilor servicii de sănătate civilizate, creșe, grădinițe și școli suficiente și moderne, parcuri industriale care să asigure locuri de muncă variate și remunerate decent, infrastructură rutieră adecvată și servicii publice de calitate? Întrebarea cred că este retorică.

FC Argeș este brandul nostru, al piteștenilor, și pentru el ar fi trebuit să ne luptăm să găsim investitori credibili și sponsori serioși și de calitate, care să înțeleagă faptul că, dacă dau un ban, nu înseamnă că sunt și antrenori. Administrația publică ar putea pune la dispoziție infrastructura sportivă destul de costisitoare financiar”.

Vă rog să analizați, ca la școală, textul polticianului. El solicită ca primarul să nu se mai amestece și să ofere clubul unui investitor. Dacă investitorul nu se arată, politicianul se declară sceptic cu privire la susținerea clubului de către administrația locală.

Iată că investitorul nu vine ! Ce e de făcut ?

X

Pentru a nu i se mai reproșa la GSP, la DigiSport, la PNL și pe Facebook că se amestecă la echipă, primarul a lăsat totul pe mâna conducerii clubului, care a lăsat totul pe mâna lui Prepeliță și Vlădoiu, apoi, pe mâna lui Croitoru. Ce a ieșit, s-a văzut.

Vinovați pentru retrogradare sunt, în primul rând, cei care au cerut plecarea primarului de lângă club, făcându-l să se complexeze, să se ferească, să lase lucrurile în sarcina altora, nepregătiți să le rezolve sau chiar răuvoitori.

Să fie aduși oameni competenți ! a urlat tribuna.

Manageri în fotbalul privat s-au format în Anglia, Franța, Spania, Italia, Germania în o sută de ani și pe fundalul unei societăți bogate, ceea ce nu este cazul în România. Câțiva manageri cu imagine bună din campionatul nostru au migrat și ei, de colo, colo, sunt deja angrenați într-o rețea de jocuri de interese, pretind salarii enorme și mână liberă.

Cine își asumă riscul să dea clubul pe mâna unuia dintre ei ?

O altă idee ar fi aceea a unui grup gen socios, pe care un domn, Mădălin Bulf, o promovează pe Facebook:

” Cred ca este momentul cel mai potrivit si prielnic pentru a incepe un program de tip suporter-actionar la echipa noastra, asa cum exista deja la multe echipe cu traditie in fotbal si cu istorie serioasa. In mare, e vorba de echipe din afara, din Europa. In tara nu am vazut inca asa ceva. Poate doar miscarea DDB sa fie ceva in directia asta, dar nu stiu sa fie ceva organizat in directia asta. Din cate stiu, DDB actioneaza ca finantator la club. Nu cred ca au programul asta implementat la nivel de functionare a clubului. Ca atare, prin asta, FC Arges ar putea veni cu ceva chiar inovativ in Romania, prin implementarea programului! In Spania, programul se numeste "socios".

Întrebarea care se pune este cât de evoluată este societatea noastră, dacă suportă sau nu astfel de tip de organizare. Din punctul meu de vedere, este prematur, mitocănia și agresivitatea nu s-au diminuat, ci s-au accentuat în România, așa încât te poți trezi cu un grup de ”socios” care te insultă și vrea să te ia la bătaie. Poate fi însă promovată ideea unui grup consultativ alcătuit din reprezentanții galeriilor.

X

O altă problemă este așa-zisa presă de specialitate, care preferă can – can-ul și vrea să fie în grațiile cluburilor mari, de la București. Chiar acum, a apărut o notiță care vrea să arunce încă o sămânță de scandal:

” Viorel Tudose, sponsorul principal de la FC Argeș, a văzut din tribună primul joc. Surse din club povestesc că el ar fi reacționat pe parcursul meciului, atunci când dinamoviștii se detașaseră deja pe tabelă: „E clar, ne-au vândut Stanciu și vreo patru jucători!".

Bănuiala era, așadar, că Daniel Stanciu, un angajat al Argeșului, ar fi făcut jocurile pentru adversari, cu ajutorul a patru fotbaliști ai lui!”

Daniel Stanciu mi-a răspuns că nu are cum să comenteze o asemenea inepție.

Martorii sunt ”surse din club”, așadar nu Viorel Tudose spune asta. Cum să reziști în fața unei presei care are astfel de metode?

Evident, trebuie să te antrenezi și să reziști.

X

Se face o confuzie voită între implicarea în domeniul antrenoratului și implicarea ca autoritate în tot ce ține de viața clubului.

Desigur, primarul, oricare ar fi el, nu trebuie să fie nici antrenor, nici antrenor secund, nici omul care face echipa și determină schimbările, nimic din toate acestea. În situația clubului argeșean, este însă nevoie de o autoritate pe care, din păcate, nu și-o poate asuma altcineva decât primarul. Nu suntem în Spania, domnul Foamete nu poate fi Florentino Perez.

În concluzie, mai binele poate fi dușmanul binelui.

Clubul F.C. Argeș are nevoie doar de:

- Implicarea 100 % ,ca autoritate financiară și morală, a primarului.

- Mai multă transparență, printr-un purtător de cuvânt.

- Un grup consultativ al suporterilor.

Atât am avut de spus, iar insultele pot să curgă. Nu mă duc la culcare. Nu sunt beat (de o idee) sunt doar mai realist decât prevede Facebook.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN