Un manifest politic de excepţie. „Este vremea capitalului românesc”

În zgomotul asurzitor al evenimentelor politice și juridice care se derulează în România ultimelor zile, un subiect a trecut neobservat de către opinia publică din țara noastră. În urmă cu aproape două săptămâni, Guvernul a publicat un memorandum prin care cele mai importante companii ale statului, cu afaceri anuale de miliarde de lei, vor intra într-un plan de vânzare a unor pachete minoritare de acţiuni.

 

Încă de anul trecut atrăgeam atenția că Guvernul Cioloș este ilegitim și nu trebuie să ia decizii importante și care pot afecta viitorul României. În privința privatizărilor, avem o experienţă de peste 25 de ani şi cred că atunci când se aduce în discuție tranzacționarea activelor unor companii din domenii strategice, atunci trebuie să aibă loc o dezbatere amplă în spațiul public.

 

În perioada următoare trebuie să adoptăm modelul pe care l-au folosit alte state din Europa precum Cehia, Ungaria sau Polonia, care şi-au consolidat societăţi mari cu capital naţional. Sunt companii cu capital majoritar sau pachetul de control e în mâinile ţării respective şi răspunde într-un fel la interesele lor. În 2014, Guvernul Poloniei anunța că nu va mai derula vânzări de active la scară largă, vrând să păstreze controlul asupra companiilor importante şi să încurajeze dezvoltarea locală şi internaţională a acestora.

 

De ce? Pentru că aceste companii aduc profit, aduc bani statului, creează locuri de muncă, contribuie la creșterea nivelului de trai.

 

Obiectivul nostru principal trebuie să fie acela de a construi valoare şi nu să privatizăm de dragul de a privatiza. Nu sunt împotriva venirii companiilor străine în România, dimpotrivă sunt de părere că atât capitalul românesc, cât şi cel străin trebuie să existe împreună. Sunt de părere că nivelul de dezvoltare al României de astăzi a fost susţinut şi de capitalul străin. Însă, trebuie să căutăm soluții de a ne susține propriul capital, deoarece rolul acestuia este unul esențial. Trebuie să încurajăm companiile românești să se extindă pe piaţa locală. În Statele Unite, spre exemplu, dacă o firmă străină câștigă o licitaţie, atunci toată lumea este luată prin surprindere, pentru că poporul american se gândește în primul rând la modul în care poate susține industria lor, nu pe a competitorilor. Această gândire trebuie să o adoptăm și noi.

 

Problema se pune în felul următor: în momente de criză economică, cum a fost perioada 2009 –2011, capitalul străin a plecat din România. Nu este o acuză adusă acestor companii, deoarece capitalul caută zonele de siguranţă şi zonele de plasamente mai bune.

 

Companiile cu capital românesc întâmpină mai multe probleme. În primul rând, dintre primele 100 de firme exportatoare, doar trei sunt româneşti, iar ponderea capitalului străin în economie este de aproximativ 60%. Aceste lucruri în condițiile în care capitalul românesc înseamnă 10-12 miliarde euro investiţii anuale în România, faţă de 2-3 miliarde investiţiile străine. Un alt exemplu l-am mai enunțat în ceea ce privește profitul plătit de societăţile străine și cele românești. Astfel, primele contribuie la buget cu 2 miliarde de lei anual, în vreme ce societăţile cu capital românesc cu 55 de miliarde de lei. De ce această diferenţă? Pentru că societăţile străine, chiar dacă au cifre de afaceri cu mult mai mari, prin diferite metode, îşi expatriază profitul, iar greul în economia românească cade tot pe umerii societăţilor româneşti.

 

Așadar, capitalul autohton trebuie să devină o prioritate a preocupărilor noastre zilnice. Vreau societăţi româneşti pe care să ne putem baza, cu care să facem expansiune economică, să creăm locuri de muncă, să creăm coloana vertebrală a economiei româneşti, pe care, în perioadă de criză, să te poţi baza. Fiecare are interesele lui, iar dacă nu suntem conştienţi de acest lucru şi rămânem într-o gravă naivitate, sigur că vom ajunge să plătim.

 

Sunt conștient de faptul că nu deținem puterea firmelor din afară, că nu avem know-how–ul şi experienţa pe care acestea o au în spate, dar sunt convins că prin documentare, investiţie în oameni, inovaţie şi tehnologie putem să reducem acest decalaj.

 

Dar pentru ca acest lucru să se întâmple avem nevoie ca statul să își întoarcă privirea și către firmele autohtone. O informație nu mi-a dat liniște și anume că șase companii străine care activează în România au fost selectate de către Ministerul Finanțelor pentru a primi ajutoare de stat în valoare de 621 milioane de lei (peste 138 de milioane de euro). Antreprenorii români lipsesc de pe lista celor care primesc ajutoare de stat, ceea ce face ca firmele străine să fie cele beneficiază de schemele de finanțare puse la dispoziție de stat.

 

Peste toate neajunsurile şi lipsa de susţinere din partea statului, cred că în țara noastră există premisele necesare pentru ca spiritul antreprenorial să răzbească. De ce spun asta? Pentru că văd antreprenori care sunt lideri în domeniile lor, iar ei pot sta la baza dezvoltării capitalului românesc fără îndoială.

 

Un lucru însă nu îmi dă pace și anume intenţia de a vinde participaţii ale statului, pachete de acţiuni, a venit ca din senin, parcă ar fi fost primită o comandă din altă parte pe care trebuie să o execute actualul Guvern pentru că mai are câteva luni.

 

Se iau tot felul de decizii care mai de care mai ciudate și pe care românii deja nu le mai înțeleg. În mare parte ele sunt de neînțeles pentru că nu servesc interesele României. Nu sunt adeptul unor teorii ale conspirației, însă aceste privatizări pe final de mandat, făcute pe repede înainte mi se par cel puțin dubioase și nu fac decât să servească unor interese ale unor grupuri care nu se regăsesc în România.

 

Întrebarea care s-a tot adresat de la preluarea mandatului de către acest guvern este „al cui este Guvernul Cioloș”? Al românilor cu siguranță nu pentru că e un guvern ilegitim, nedemocratic și care, vedem foarte clar, nu apără interesele românilor.

 

 

Călin Popescu Tăriceanu


https://www.facebook.com/notes/calin-popescu-tariceanu/este-vremea-capitalului-rom%C3%A2nesc/1427771723904305

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Marș, mă ! sau Marseilleza mitocanilor
Marș, mă ! sau Marseilleza mitocanilor

@smeoreanugheorghe ♬ sunet original – Gheorghe Smeoreanu

Un bătrân s-ar fi aruncat de la etajul 3 al unui bloc. Nu mai avea…
Un bătrân s-ar fi aruncat de la etajul 3 al unui bloc. Nu mai avea…

În această dimineață, în jurul orei 9, un apel la 112 anunța faptul că, lângă un bloc de pe strada…

Cine este și ce dorește judecătorul de la Ploiești
Cine este și ce dorește judecătorul de la Ploiești

@smeoreanugheorghe ♬ sunet original – Gheorghe Smeoreanu

Când Sponsorilă tace, Argeșul începe să joace
Când Sponsorilă tace, Argeșul începe să joace

Deși este nebunie mare în țară în legătură cu hotărârea Curții de Apel Ploiești de invalidare a deciziei CCR din…

5 scenarii posibile care să explice decizia Curții de Apel Ploiești
5 scenarii posibile care să explice decizia Curții de Apel Ploiești

Printre posibilele scenarii care să explice decizia Curții de Apel Ploiești, am avea următoarele, în ordinea probabilității. ICCJ va stabili…