Cine sunt călugării şi măicuţele care se află în fruntea mănăstirilor din judeţul Vâlcea ? Cum trăiesc, în plan spiritual şi fizic, cum gândesc, cum conduc obştea ? Sunt bătrâni, aşa cum ar sugera etimologia slavonă a cuvintelor stareţ / stareță ? Care este imaginea lor despre mănăstirile pe care le diriguiesc și, de cele mai multe ori, le fac să renască și să înflorească ? Cum este grupul monahilor, cine vine, cine rămâne, cine pleacă ? Ce tristeți dar mai ales ce bucurii pot fi trăite în mănăstire ?Dar cu turiștii, unii credincioși, alții indiferenți, alții doar curioși, cum interacționează călugării?
Am dorit să aflăm răspunsurile la aceste întrebări și la multe altele și să le prezentăm marelui public, aducând astfel o modestă contribuție la spiritualitatea zonei, poate chiar și la turismul monahal care poate căpăta în Vâlcea o amploare…moldovenească.
Am mers cu ideea la scaunul arhiepiscopal, având bucuria ca ÎPS Varsanufie, cel care a devenit, într-un singur an de la întronizare, cel mai fervent om de cultură al Vâlcii, să o aprecieze și să o încurajeze.
Suntem doi jurnaliști, Gheorghe Smeoreanu și Tiberiu Pîrnău, animați de dorința de a realiza, cât mai profesionist, o serie de peste 35 de interviuri cu întrebări profane și lămuriri duhovnicești. Peste o lună, vom avea aceste interviuri în Youtube, le vom difuza pe generosul și echilibratul post local/ național de televiziune VTV, vom avea un audiobook, precum și manuscrisul unei cărți care se va intitula aidoma cu acest articol.
Suntem convinși că facem un lucru bun, consistent și, fără falsă modestie, rezistent în timp. Fiindcă peste ani și ani, peste decenii ori chiar secole, de la noi se va afla cun trăiau și gândeau stareții și starețele din Vâlcea la începutul secolului XXI.
Aceste rânduri se vor a fi doar un semnal. Lucrarea este în curs de realizare și am vrut să anunțăm evenimentul.
Nu pot însă încheia fără a preciza că și subsemnatul și colegul Tiberiu Pîrnău suntem conștienți că întâlnim oameni cu vocația îmbunătățirii, unii deja îmbunătățiți cu mult peste condiția noastră.
Avem toată grija solicitată de aceast demers.
Iată o lucrare de presă care va lucra în alții, dar mai întâi în noi.
Ce poate fi, în această profesie, mai frumos ?
Gheorghe Smeoreanu
Lasă un răspuns