În fiecare an, pe 14 octombrie, creştinii o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva, sau Sfânta Vineri, așa cum e cunoscută în popor. Sfânta Vineri era considerată stăpână peste lumea femeilor, îndeletnicirile acestora (cusutul, torsul, țesutul) fiind controlate de ea. Era apărătoarea călătorilor, păsărilor și animalelor și dăruia frumusețe fetelor ce o ascultau. În cinstea Sfintei Vineri, femeile nu torceau, nu spălau rufe și nu făceau pâine vinerea, pentru a nu fi orbite și lăsate văduve. Erau interzise spălatul pe cap, împrumutatul din casă și petrecerile.
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, în apropiere de Istanbulul de azi. Se spune că, la 10 ani, Cuvioasa a auzit într-o biserică vorbele Mântuitorului, care au făcut-o să-și dăruiască hainele săracilor.
După o vreme s-a retras în pustie, iar mai apoi a plecat spre Țara Sfânta. După ce a văzut Ierusalimul, s-a așezat într-o mânăstire de călugarițe.
Într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus în vis să se reîntoarcă în locurile părintești. A făcut-o, dar fără să spună cuiva cine este și de unde vine. În satul natal, împăcată, și-ar fi dat sufletul și a fost îngropată ca o străină.
Tradiții și superstiții:
-În ziua de 14 octombrie, ciobanii n-au voie să cioplească, ca să nu le iasă mieii tărcați. Este și ziua din care ciobanii încep să își pregătească turmele pentru iernat.
-Este interzis să calci, să coși, să faci mâncare sau alte treburi, ca să nu te doară capul și ochii;
– Femeile nu trebuie să toarcă dacă nu vor sa le iasă negi pe mâini;
-Bărbații nu trebuie să facă treburi în gospodărie, că e rău de trăsnet și grindină;
-E bine să se împartă bucate pentru sufletul celor adormiți însă
NU poamele cu cruce (usturoi, nuci, pepenele rosu) și castraveți. În schimb e bine să se dea de pomană must și vin nou, pâine sau lipie;
-Gravidele să împartă bucate unor copii sărmani ca să fie ocrotite de Sfântă la naștere, iar nașterea să le fie ușoară. De asemenea, pruncul născut va fi ferit de Sfânta Parascheva de deochi sau boli ale trupului;
-Dacă îți cere un copil de mâncare, să nu-l refuzi. În caz contrar, vei atrage asupra copilului tău încercări grele, iar tu vei fi pedepsit cu bube pe mâini.
Lasă un răspuns