O astfel de lucrare ar putea avea, orientativ, următoarele capitole:
SCHIŢĂ A UNEI ISTORII A PRESEI ÎN PERIOADA INTERBELICĂ. Aici, ar trebui urmărit să vedem ce experienţă redacţională şi ce relaţii cu presa, în genere, au avut scriitorii, mai ales cei importanţi, precum şi ce literatură au scris jurnaliştii, cum este cazul lui Pamfil Şeicaru (8) Apoi, trebuie văzut care erau tirajele, condiţiile de muncă, audienţa, importanţa articolelor, pentru a putea face comparaţii între realitate şi reflectarea ei literară.
O INCURSIUNE CRITICĂ ÎN LUMEA ROMANULUI ROMÂNESC DINTRE RĂZBOAIE, bazată pe lucrări clasice – Tudor Vianu, „Arta prozatorilor români (9) sau devenite clasice, precum cele ale lui Nicolae Manolescu – „Arca lui Noe” (10) cu tipologia sa extrasă din arhitectură, sau Pompiliu Constantinescu, cu „Romanul românesc interbelic” (11) sau Gheorghe Glodeanu, cu „Poetica romanului românesc” (12).
PERSONAJELE CU CONDEI, un capitol în care se poate aborda problema frontal, pentru a vedea cum i-au perceput şi conceput scriitorii noştri pe jurnalişti. LUMEA REDACŢIILOR ŞI LUMEA CA REDACŢIE, un capitol care poate fi foarte savuros, deoarece memorialistica literară şi literatura propriu-zisă trebuie să fi păstrat portretul unei lumi a presei astăzi atît de mult transformate.
SCHŢĂ PENTRU UN DICŢIONAR AL ZIARIŞTILOR FICŢIONALI,secţiune care ar cuprinde, alfabetic, personaje identificate.
ÎNTRE LUMEA LITERATURII ŞI LUMEA PRESEI, conform chiar titlului unei lucrări a lui Teodor Teodorescu- Branişte (13)aici tragînd concluziile.
Consider că literatura are un fel de conştiinţă a presei, iar presa de azi are nevoie, ea însăşi, să fie conştientă de sine, să vadă de unde a pornit şi unde a ajuns, dacă a evoluat sau a involuat, care i-au fost şi care îi sînt problemele, pericolele, idealurile şi rostul.
CĂRŢI LA CARE AM FĂCUT REFERIRE
1. Matei Călinescu, A citi, a reciti (către o poetică a (re)lecturii), Polirom, 2007
2.Frederic Dame, Bucureştiul în 1906, Paralela 45, 2007.
3.Umberto Eco, Opera deschisă, Paralela 45, 2006
4. Liviu Rebreanu, Gorila, Eden, 1991.
5.Camil Petrescu, Jocul ielelor,Minerva, 1988.
6. Honore de Balzac, Iluzii pierdute, Cartea Romaneasca.
7.Gheorghe Smeoreanu, Actualităţi şi mentalităţi în mass-media, UCB, 2002.
8.Pamfil Şeicaru, Istoria Presei, Paralela 45, 2008.
9. Tudor Vianu, Arta prozatorilor români,Hyperion, 1991.
10. Nicolae Manolescu, Arca lui Noe, Gramar, 2004.
11. Pompiliu Constantinescu, Romanul românesc interbelic,Minerva, 1977.
12.Gheorghe Glodeanu, Poetica romanului interbelic, Ideea europeană.
13.Teodor Teodorescu-Branişte, Între lumea literaturii şi lumea presei, Eminescu, 1994.
Lasă un răspuns