Nu se cunoaste o data exacta a infiintarii Bibliotecii Publice”Antim Petrescu” Pausesti- Maglasi, dar se spune ca aceasta ar fi luat fiinta in jurul anului 1952 (biblioteca functiona intr-o casa veche situata in actualul centru civic al localitatiiPausesti- Maglasi). Dupa spusele batranilor, primul bibliotecar al bibliotecii publice din Pausesti Maglasi ar fi fost Dumitru Bălan, un taran cu 4 clase din comuna Pausesti- Maglasi; era instruit periodic de Biblioteca Centrala Raionala Valcea).
De-a lungul timpului,biblioteca a functionat in localuri improprii, iar din anul 1957 functioneaza in Caminul Cultural Pausesti- Maglasi. In prezent, biblioteca isi desfasoara activitatea in doua sali ale Caminului Cultural Pausesti- Maglasi.
In anul 1999, prin Hotararea Consiliului Judetean Valcea, Bibliotecii Publice Pausesti- Maglasi i-a fost atribuita denumirea de „Antim Petrescu” . Biblioteca Publica”Antim Petrescu”a avut o scurta perioada de timp filiala in satul Saracinesti (Valea Cheii) si o alta in satul Pietrari.
In anul 1965, la biblioteca afiliata, Pietrari, bibliotecar era invatatorul Toporjinski Policarp. „Biblioteca se gaseste in localul Scolii Elementare de 4 ani intr-o camera destul de incapatoare si luminoasa,caietele de evidenta sunt tinute la zi iar cartile sunt aranjate intr-un raft deschis” (PROCES VERBAL DIN 6 V 1965)
Biblioteca afiliata Saracinesti avea bibliotecar in acelasi an, 1965, pe Avrinte Gheorghe si isi avea sediul in incinta Caminului Cultural Valea Cheii. „Biblioteca se gaseste in localul Caminului Cultural Valea Cheii.Cartile se gasesc asezate intr-un dulap inchis,fiind asezat in sala de spectacole a caminului cultural.Axeasta sala este intrebuintata si ca sala de clasa.In aceasta situatie,fondul de carti nu poate fi pus in circulatie.Se recomanda sa se schimbe sediul bibliotecii sau cel putin sa se schimbe dulapul acela inchis,cu un dulap cu geamuri in asa fel ca fondul de carti sa fie vazut in intrgime de toti cetatenii care vin la caminul cultural”. (PROCES VERBAL DIN 1965)
Bibliotecarii celor doua biblioteci afiliate Pietrari si Saracinesti erau indrumati si controlati de bibliotecarul de la biblioteca de centru,Biblioteca Publica Pausesti-Maglasi.
Pana in anul 1990, Biblioteca Publica”Antim Petrescu” Pausesti-Maglasi a functionat cu norma intreaga,cu jumatate de norma si cu indemnizatie. Din fericire, activitatea sa nu a fost intrerupta si din anul 1990 biblioteca a functionat numai cu norma intreaga.
In anul 1979, fondul de carte al bibliotecii era de 4924. In anul 1990 numarul volumelor existent la inceput de an in evidenta bibliotecii era de 6887. In anul 1998 s-au inscris la biblioteca 366 cititori si au fost imprumutate cititorilor 3856 carti. Biblioteca si-a imbogatit, in acelasi an, fondul de carte cu 261 volume.Numarul volumelor existente la inceputul anului 1999 in registrele bibliotecii a fost de 7020.
Una din actiunile de succes ale bibliotecii „Antim Petrescu” Pausesti-Maglasi, de dupa 1990, a fost „Oameni de cultura in dialog cu cititorii” (9.02.1998 editia I). Printre oamenii de cultura participanti la editiile acestei manifestari s-au numarat:prof.Nicolae State Burlusi-directorul editurii Buna Vestire Rm. Valcea, Leon Dura-poet, Marin Bulugea-publicist, Petru Petria-publicist, Nichi Ursei-epigramist,Felix Sima-poet, Augustina Sanda Constantinescu-consilier sef al Inspectoratului pentru cultura al jud. Valcea, Dumitru Lazar-profesor,Costea Marinoiu-scriitor, director”ex.Libris” Rm. Valcea,Theodor ionescu-profesor,istoric,Nicolae Mazilu-col.(r).
Sursa: www.bibliotecivalcene.bjai.ro
Lasă un răspuns