Deputații PSD Vâlcea Eugen Neață și Ovidiu Popa, sunt, alături de alți colegi parlamentari, inițiatori ai propunerii legislative pentru completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcții, republicată.
Prin acest proiect se dorește protejarea cumpărătorilor prin stabilirea unui plafon maxim pentru avansurile plătite la semnarea unei promisiuni de vânzare a unui imobil, avans care nu poate depăși 10% din prețul total al imobilului.
Proiectul oferă posibilitatea ca acest plafon să crească până la 40%, dar numai în cazul în care dezvoltatorul încheie o poliță de asigurarea a investiției emisă de o societate de asigurare.
Pentru o mai bună înțelegere a inițitivei legislative, redăm mai jos, Expunerea de motive:
Piața imibiliară din România este într-o continuă expansiune, fiind unul dintre motoarele creșterii economice. Numai că aceasta prezintă și riscuri pentru cumpărători, în special în trazacțiile imobiliare aflate în faza de construcție. Practicile curente permit dezvoltatorilor să solicite avansuri mari la semnarea promisiunilor de vânzare, fără a exista garanții adecvate în cazul nerespectării obligațiilor contractuale de către dezvoltator. Această situație pune consumatorii într-o situație vulnerabilă, creând riscuri semnificative, în special în cazurile de insolvență a dezvoltatorilor sau întârzieri în livrarea imobilului.
Prezenta inițiativă legislativă urmărește să reducă aceste riscuri prin limitarea sumelor pe care cumpărătorii le pot plăti drept avans la semnarea promisiunilor de vânzare, oferind totodată posibilitatea unor măsuri suplimentare de protecție prin intermediul polițelor de asigurare.
Principalul scop al acestei inițiative legislative este protejarea cumpărătorilor prin stabilirea unui plafon maxim pentru avansurile plătite la semnarea unei promsiuni de vânzare a unui imobil, avans care nu poate depăși 10% din prețul total al imobilului. Prin această măsură, se dorește reducerea expunerii financiare a cumpărătorilor la riscurile asociate construcției imobilului și garantarea unor condiții contractuale mai echitabile.
De asemenea, proiectul oferă posibilitatea ca acest plafon să crească până la 40%, dar numai în cazul în care dezvoltatorul încheie o poliță de adigurarea a investiției emisă de o societate de asigurare. Această asigurare va proteja cumpărătorul în situația nerespectării contractului de către dezvoltator.
Adoptarea acestei inițietive legislative va aduce multiple beneficii atât pentru cumpărărtori, cât și pentru piața imobiliară în asamblu:
–protecția cumpărărtorilor: Limitarea avansului oferă o protecție imediată consumatorilor, reducând riscul de pierdere a unor sume mari de bani în cazul în care imobilul nu este livrat conform contractului. De asemenea, introducerea poliției de asigurare va oferi o plasă de siguranță în cazuri extreme.
–stabilitatea și încredere în piața imobiliară: Prin reducerea riscurilor asociate tranzacțiilor, acest proiect de lege va contribui la consolidarea încrederii în tranzacțiile imobiliare, facilitând un mediu de tranzacționare mai sigur și mai previzibil pentru toate părțile implicate
–stimularea responsabilității dezvoltatorilor: Limitarea și introducerea polițelor de asigurare vor încuraja dezvoltatorii să adopte practici comerciale mai transparente și să colaboreze cu societăți de asigurare pentru a garanta livrarea imobilelor în condițiile asumate.
La acest moment, inițiativa legislativă este în lucru, la comisiile permanente ale Senatului.
Lasă un răspuns