În cursul săptămânii trecute, poliţiştii rutieri au desfăşurat acţiuni care au vizat reducerea riscului rutier. În acest context, s-a acţionat pentru prevenirea şi combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice şi conştientizarea conducătorilor de autovehicule şi a pasagerilor aflaţi în acestea cu privire la necesitatea folosirii centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de retenţie omologate.
Astfel, în perioada 12-18 august a.c. au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi 377 sancţiuni pentru neportul centurii de siguranţă. De asemenea, cu prilejul desfăşurării activităţilor, au fost depistate 24 infracţiuni la regimul circulaţiei.
Reamintim participanţilor la trafic că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, toţi pasagerii unui autovehicul, inclusiv cei de pe bancheta din spate, trebuie să poarte centura de siguranţă. Experţii în siguranţă auto au calculat că şansele de supravieţuire în caz de accident cresc cu peste 50% în cazul purtării centurii de siguranţă . Cu toate acestea, un studiu IMAS arată că, la noi, există prejudecata că nu e nevoie de centură, întrucât din cauza aglomeraţiei se circulă încet şi pericolele sunt mai mici, dar se omite că mare parte din accidente au loc în mediul urban.
Dar dacă efectele utilizării centurii de siguranţă sunt benefice, de ce nu toată lumea poartă centura? Printre şoferi circulă mituri potrivit cărora centura este periculoasă pentru că te împiedică să ieşi din maşină în cazul unui accident, că şifonează hainele, că este incomodă şi că airbag-ul oferă suficientă protecţie.
Cu toate acestea, coliziunile sunt periculoase chiar şi la viteze mici. Un impact la 40 km/h supune corpul uman la presiuni similare cu o cădere de la etajul trei al unei clădiri .
Material realizat de Serviciul Rutier Vâlcea
Lasă un răspuns