România este ţara cu primul 10 din gimnastică, este ţara care se întorcea de la Olimpiade, Campionate Mondiale şi Europene cu zeci de medalii. De-a lungul timpului, România a reprezentat o forţă în sportul mondial, o ţară frumoasă care în ultimii 60 de ani ne-a ţinut pe toţi cu sufletul la gură şi care ne făcea să fim mândri că suntem români.
La fotbal am avut eroi, gimnastica a fost întotdeauna de aur, la canotaj nu aveam rivali, la handbal i-am învăţat pe alţii cum să joace, la haltere, scrimă, volei, românii au fost printre primii. Din păcate, azi nu mai avem nimic. Sportul românesc a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 27 de ani, România înregistrând rezultate din ce în mai slabe la disciplinele unde, altădată, oferea cele mai mari satisfacţii.
La gimnastică, sportul la care altădată excelam, acum nu mai contăm, de la Olimpiade sportivii noştri se întorc cu un palmares de ţară de mâna a treia, la fotbal, ne mulţumim doar cu amintirile generaţiei de aur a anilor ’90 condusă de Hagi şi Popescu.
Un factor important care a contribuit la declinul sportului românesc este strict legat de orele de sport, mai bine zis de modul în care acestea se desfăşoară în şcoli. Ar fi timpul să punem accentul pe sportul şcolar, pe sportul de masă, abia apoi să avem pretenţii ca sportivii noştri să aspire la medalii într-o competiţie internaţională. Majoritatea tinerilor văd sportul mai mult la televizor, iar în aceste condiţii să nu ne mirăm că încet, încet, dispare şi ultima dorință de mișcare.
La ora actuală, în şcolile din România, orele de sport sunt sub media ţărilor din Uniunea Europeană, iar acest lucru nu mai trebuie tolerat sub nicio formă. Orele de sport nu mai trebuie să fie ca o umplutură în orar pentru că educaţia fizică înseamnă o minte sănătoasă într-un corp sănătos, înseamnă o generaţie viguroasă, înseamnă mai puţin boli, mai multă forţă de muncă activă, iar în ceea ce priveşte performanţa sportivă, înseamnă o investiţie în viitorul României.
De aceea, consider că una dintre misiunile mele în Parlament este aceea de a ajuta sportul să-şi revină din mediocritatea în care se zbate acum. La ora actuală, în România, nicio şcoală privată nu poate să suporte în totalitate pregătirea, cazarea şi şcolarizare copiilor, oricât de talentaţi ar fi aceştia. Pentru că, după cum bine ştiţi, talentele sportive nu se nasc doar în familii cu bani, acest talent îl pune Dumnezeu unde nu te aştepţi şi tocmai de aceea misiunea statului este să asigure suport financiar pentru cluburile care ştiu să descopere aceste talente şi care vor să le ofere o carieră.
Aici trebuie să intervină statul şi să acorde subvenţii pentru cluburile de copii şi juniori, indiferent de disciplina sportivă pe care o practică, aceasta fiind singura noastră şansă pentru a vedea din nou sportivii noştri pe podiumurile olimpice, mondiale şi europene.
Ca fost sportiv de performanţă vă pot garanta că sportul construieşte caractere şi dezvoltă tineri curajoşi, încrezători, sociabili, disciplinaţi, tineri care învaţă să câştige, dar şi să piardă cu demnitate şi fair-play, abilităţi care îşi găsesc ulterior expresia în vieţi frumoase şi împlinite.
Împreună cu echipa ALDE voi propune o lege prin care statul să ajute cluburile sau academiile de sport pentru ca acestea să poată susţine copiii talentaţi care nu au posibilităţi financiare pentru a face performanţă şi, nu în ultimul rând vreau să vă asigur că, prin proiectele noastre legislative, vom face tot posibilul ca sportul să revină la statutul de cel mai bun ambasador al statului român.
DUMITRU LOVIN, candidat ALDE Vâlcea pentru Camera Deputaţilor
Lasă un răspuns