Din cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală de care pot profita anual salariații din România, numai nouă vor pica în 2022 în intervalul luni – vineri al săptămânii.
Astfel, avem 15 sărbători pe listă, în care salariații au dreptul să stea acasă. În 2022, numai nouă dintre ele vor pica în intervalul luni – vineri al săptămânii (programul majorității salariaților), după cum urmează:
1 și 2 ianuarie (Anul Nou) – sâmbătă și duminică; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) -luni; 22 aprilie (Vinerea Mare) -vineri; 24 și 25 aprilie (Paștele) – duminică șiluni; 1 mai (Ziua Muncii) – duminică; 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri; 12 și 13 iunie(Rusaliile) – duminică și luni; 15 august (Adormirea Maicii Domnului) -luni; 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri; 1 decembrie (Ziua Națională) -joi; 25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică șiluni.
Angajații care aparțin altor culte religioase legale, în afară de cele creștine, beneficiază și de două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective. Acestea se acordă în alte zile decât în cele din lista de mai sus sau de concediu de odihnă.
Prin excepție, în cazul salariaților care țin de cultele creștine, liberele pentru Vinerea Mare, Paște și Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de fiecare cult în parte. Dacă există situații în care se „dublează” liberele, „dublurile” se recuperează.
Sursă: Avocatnet.ro
Lasă un răspuns