Nu sunt sigur că poporul grec a avut dreptate votând împotriva respectării înţelegerilor financiare internaţionale.
Nu ar fi pentru prima dată când democraţia grecilor dă rateuri, existând, mutatis mutandis, un precedent celebru în condamnarea lui Socrate.
Mulţimile votează, dar ele sunt alcătuite din genul acela de oameni care urcă în avion fără să se gândească o clipă la oamenii de ştiinţă care, colaborând de-a lungul vremii, au făcut posibilă existenţa avionului. (Ideea îi aparţine lui Ortega y Gasset).
Pe de altă parte, dreptatea trebuie să o gândim şi în funcţie de regulile prestabilite, iar acestea tind să devină draconice. În felul lor, grecii semnalează că îşi doresc alte reguli şi o altă lume, în care elitele financiare să mai lase de la ele.
Din păcate, dreptatea şi echilibrul între oameni sau naţiuni sunt încă valori mereu căutate şi niciodată găsite.
Capitalismul are regulile sale şi nu au fost inventate de greci care, în materie de organizare socială au dat doar o utopie – Republica lui Platon.
Ce se va întâmpla în continuare ?
Revolta maselor din Grecia este cea mai plină de forţă simbolică dintre toate revoltele contemporane. Ea ar putea semnala liderilor mondiali că totuşi istoria nu s-a sfîrşit şi omul de azi nu e ultimul om (Fukuyama).
Departe de a trebui să-i considerăm pe greci leneşi, nebuni sau zurbagii, cred că mai degrabă ar trebui să le mulţumim încă o dată.
În felul lor, se sacrifică ritual în folosul umanităţii.
Lasă un răspuns