Din cauză că liberalii argeșeni sunt, ca grup și comportament politic, sub genunchiul broaștei, ratez permanent șansa de a fi, cum pretinde publicul, echidistant. Cum să fii echidistant atunci când compari triumviratul Gorghiu – Coteț – Perianu cu triumviratul Mînzînă – Gentea – Bucura Oprescu ? N-ai cum, se înclină balanța spre PSD în mod categoric.
Iată însă că liderii de la PSD Argeș, supărați, probabil, că îi laud prea mult, devin generoși și îmi sar în ajutor, generând un conflict între ”palate”, uitând că întotdeauna mai binele e dușmanul binelui. Voi critica în acest articol ceea ce se întâmplă în tabăra pesedistă. Liberali, stați deoparte, voi sunteți dincolo de bine și de rău, adică nuli și neaveniți.
Se întocmesc listele parlamentare la pesediști. Județul propune 5 + 2 fără să consulte organizația Piteștiului. Când Piteștiul protestează, Județul trimite o adresă în care spune că Piteștiul este pe un loc codaș în clasamentul performanței la alegerile locale, deci nu are niciun cuvânt de spus. Piteștiul spune: bine, dacă nu putem propune doi candidați pe liste, propunem unul. Județul spune: da, deja aveți unul, pe locul întâi la Senat. Nu, spune Piteștiul, noi am decis altceva, susținem pe cineva anume pentru Camera Deputaților. Județul ignoră. Lista inițială va merge mâine pentru ”promulgare”, la București.
Am aflat pe surse despre toate aceste contradicții și mă tem că o informație pare atât de aberantă încât ar putea să nu fie reală. Cum adică să spună Județul că Piteștiul e la subsolul clasamentului, putem compara bătălia de la locale din capitala Argeșului cu ceea ce se întâmplă în UAT-uri de o mie sau două de locuitori ? Dacă Județul a dat, într-adevăr, o asemenea motivare, înseamnă că a înnebunit. Sper că n-a dat-o.
Până acum, am vorbit, ca să zic așa, in rem. Să discutăm in personam.
Primarul Cristian Gentea îl susține pe deputatul Nicu Georgescu, pe motiv că a sprijinit mult administrația. Președintele Mînzînă ignoră solicitarea și o susține pe Ioana Făcăleață, o tânără fostă ziaristă, pe care șeful partidului o tratează ca pe o stea în ascensiune.
Se spune că locul al treilea pe lista pentru Cameră a fost pus la dispoziția conducerii de la București, oferit benevol sau cerut, nu contează. Este cumva de înțeles fiindcă este bine să dai pentru a primi. Mă refer la viitoarele fonduri guvernamentale. Este însă și bizar, pentru că PSD Argeș a avut succes la locale, ceea ce i-ar da dreptul unei liste fără ingerințe.
Să reluăm firul conflictului. Avem o opoziție între Ion Mînzînă și Cristian Gentea, pe baza unei opoziții între Ioana Făcăleață și Nicu Georgescu. Avem însă,mai ales, o opoziție între Ioana Făcăleață și întreaga organizație PSD Pitești.
Nu vrau să cred că din moment ce opțiunea PSD Pitești este ignorată de Ion Mînzînă, pesediștii lui Cristian Gentea nu se vor implica maxim în campaniile electorale, dar oameni sunt oameni. Cei de la PSD Pitești se consideră ofensați.
Trebuie să recunosc faptul că urcarea în prim – plan a domnișoarei Făcăleață m-a luat și pe mine prin surprindere, iar părerea mea este că președintele Mînzînă nu i-a pregătit deloc temeinic ieșirea la rampă. Pentru a o propune pe domnișoara în detrimentul cunoscutului Nicu Georgescu ar fi fost nevoie de timp, de argumente, de vizibilitate. Ion Mînzînă va spune că întinerește lista, însă mișcarea e suficient de bruscă încât să trezească discuții. Îmi aduc aminte modul în care a urcat politic doamna Bucura – Oprescu, adică în decenii de muncă. O cerea viața politică în frunte pe actuala ministră a Muncii, ceea ce nu se poate spune despre domnișoara în discuție. O cere viața politică argeșeană pe Ioana Făcăleață pe lista de parlamentari ? N-aș zice.
Pentru a înțelege cititorul mai bine cum stau lucrurile, vin cu un exemplu. Există și în vecini, la PSD Vâlcea, un new entry pe lista pentru Cameră. Acolo însă a fost un vot în Comitetul Județean PSD, ceea ce în Argeș nu s -a întâmplat. Ar fi obținut domnișoara Făcăleață sufragiile primarilor și ale președinților de organizații într-o întrecere cu deputatul Georgescu ? Înclin să cred că nu, ceea ce pune în evidență un factor deciziv și anume voința președintelui Ion Mînzînă.
Avem așadar voința lui Ion Mînzînă contra voinței lui Cristian Gentea. Voință contra voință. De luat în calcul că voința primarului se sprijină pe o decizie a organizației, în plen. Voința președintelui rămâne doar voință. Cum s-ar spune, parafrazându-l pe un filosof, avem Lumea ca voință și reprezentare la PSD Argeș.
E bine ?
N-aș băga mîna în foc.
PSD Argeș este o organizație de succes și performează administrativ deoarece a existat un checks and balances între cei trei lideri: Mînzînă, Bucura – Oprescu , Gentea. Dacă acest echlibru este afectat, consecințele nu au cum să nu apară. Nimeni nu îi împiedică pe acești polticieni să își facă planuri existențiale pe termen lung. În lumea politică se spune că președintele își dorește să predea funcția peste doi ani, iar peste încă doi să devină senator, așa cum a mai fost. Se speculează că situația despre care discut acum face parte din strategia de a-ți face iarna car și vara sanie. Poate că e o aiureală această poveste.
Pe surse, altele decât eroii articolului, cu care am renunțat să discut pentru a nu afecta raționamentul, aflu că sâmbătă s-ar bate în cuie, în Kiseleff, alcătuirea listelor. Logic ar fi ca Județul să propună pe cine dorește, dar să dea și organizației Pitești dreptul măcar la o propunere. Prin modul în care se bate politic și performează administrativ într-un fel fără precedent, primarul ar merita minim această soluție.
Orice altă variantă ar fi o fisură în structura de rezistență a PSD Argeș.
Desigur, nici eu, nici presa locală, în genere, nu facem listele vreunui partid, dar un punct de vedere este întotdeauna necesar. Pentru că politica PSD Argeș nu e tabu, iar cei care o fac nu sunt și sper că nici nu se consideră monștri sacri.
Gheorghe Smeoreanu
Lasă un răspuns