Localitățile unde încep lucrările de cadastrare gratuită în perioada următoare. Află despre Vâlcea

Cadastrul gratuit al terenurilor agricole a fost finalizat în unele localități din România în timp ce în alte unități procedura este abia la început sau nici măcar nu au fost depuse actele pentru începerea lucrărilor.

 

Conform datelor obținute de Agrointeligența – www.agrointel.ro, momentan sunt înregistrate în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară 9.057.459 de imobile, reprezentând 22,63% din 40.000.000, numărul total aproximat de imobile din România.

 

De precizat că prin imobil se înțelege terenul, cu sau fără construcții, de pe teritoriul unei unități administrativ-teritoriale, apartinând unuia sau mai multor proprietari, care se identifică printr-un număr cadastral unic.

 

În ceea ce privește stadiul de execuție a lucrărilor de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale (UAT) și finanțate din bugetul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), la momentul actual, sunt în desfășurare lucrări în 1.061 de UAT-uri.

 

Având în vedere etapa aflată în desfășurare la această dată, primele 5 UAT-uri, din punct de vedere al numărului de contracte de servicii încheiate între primării și prestatori, sunt următoarele:

 

Dolj-82 contracte de achiziție publică încheiate-Număr estimat imobile 100.228

Bacau-79 contracte de achiziție publică încheiate-Număr estimat imobile 29.454

Alba-72 contracte de achiziție publică încheiate-Număr estimat imobile 77.932

Olt-57 contracte de achiziție publică încheiate-Număr estimat imobile 53.230

Vâlcea-57 contracte de achiziție publică încheiate-Număr estimat imobile 48.758

 

Până la data de 4 octombrie 2016 au fost încheiate 1.105 de contracte de servicii între UAT-uri și persoane autorizate, pentru un număr total estimat de 722.084 de imobile.

 

Decontarea lucrărilor de înregistrare sistematică executate se realizează, din fondurile ANCPI, dupa finalizarea acestora.

 

ANCPI precizează pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că reglementarea posibilității utilizării veniturilor proprii pentru asigurarea sprijinului financiar necesar primăriilor pentru realizarea înregistrării sistematice a imobilelor situate în sectoare cadastrale din extravilan a fost adoptată cu scopul accelerării realizării cadastrului în România, precum și a implementării noilor scheme de plăți aplicate în agricultură, în perioada 2015 – 2020, asigurându-se 0 bază corectă de impozitare cu privire la aceste imobile.

 

”Realizarea cu prioritate a înregistrării imobilelor situate în extravilan reprezintă 0 măsură definitorie pentru ca România să poată beneficia de alocările financiare de la Uniunea Europeană pentru anul 2016, în cadrul Pilonului I al Politicii Agricole Comune. Astfel, se asigură promovarea unor mecanisme eficiente și absorbția fondurilor europene. Sprijinul financiar necesar autorităților administrației publice locale pentru înregistrarea cu prioritate a terenurilor din sectoarele cadastrale extravilane va fi asigurat anual, din bugetul ANCPI, în scopul evitării unor disfuncționalități în procesul accesării fondurilor europene destinate sectorului agricol al României”, se arată într-un răspuns pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

Iată harta unităților administrative unde lucrările sunt în lucru, în procedură de licitație sau finalizate.

 

Vă reamintim că lucrările de cadastrare gratuită a terenurilor şi clădirilor au început spre sfârșitul anului 2015 iar momentan se află în plină desfășurare. Până în anul 2023, în cadrul unui program naţional, imobilele din toată ţara vor fi înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.


Sursa agrointel.ro

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Marș, mă ! sau Marseilleza mitocanilor
Marș, mă ! sau Marseilleza mitocanilor

@smeoreanugheorghe ♬ sunet original – Gheorghe Smeoreanu

Un bătrân s-ar fi aruncat de la etajul 3 al unui bloc. Nu mai avea…
Un bătrân s-ar fi aruncat de la etajul 3 al unui bloc. Nu mai avea…

În această dimineață, în jurul orei 9, un apel la 112 anunța faptul că, lângă un bloc de pe strada…

Cine este și ce dorește judecătorul de la Ploiești
Cine este și ce dorește judecătorul de la Ploiești

@smeoreanugheorghe ♬ sunet original – Gheorghe Smeoreanu

Când Sponsorilă tace, Argeșul începe să joace
Când Sponsorilă tace, Argeșul începe să joace

Deși este nebunie mare în țară în legătură cu hotărârea Curții de Apel Ploiești de invalidare a deciziei CCR din…

5 scenarii posibile care să explice decizia Curții de Apel Ploiești
5 scenarii posibile care să explice decizia Curții de Apel Ploiești

Printre posibilele scenarii care să explice decizia Curții de Apel Ploiești, am avea următoarele, în ordinea probabilității. ICCJ va stabili…