Există ”pleava societății” ?

 

 

 

 

 

 

Explic imediat de ce am dat acest titlu cam nervos în felul lui. Vă rog să îmi permiteți o introducere atipică, poate chiar obraznică, pentru că tot aud vorbindu-se despre ”pleava societății” și tendința mea instinctivă este să nu admit această sintagmă. Nu este nimeni pleavă într-o societate normală, fiecare avem rolul și rostul nostru, dar totuși cineva a dorit să spună ceva atunci când a simțit nevoia să folosească această alăturare de cuvinte. Cred că știu la ce se referă anonimul care a spus pentru prima oară că există ”pleava societății”.

Nimic nu îl împiedică pe un om ca în loc să stea toată ziua pe televizor la emisiunile cu fete și băieți care bat câmpii, să găsească un canal unde se discută lucruri serioase. De asemenea, vreau să știe unii oameni că nu este interzis ca măcar de câteva ori pe an să intri într-o librărie și să cumperi o carte pe care să o citești, deoarece cititul îți arată că nu trebuie să dai ușor verdicte, ci e nevoie să gândești. Nu este interzis accesul la spectacolele de teatru, unde diferite personaje ridică diferite probleme și, de asemenea, te învață să îți pui mintea la lucru. Dacă lași manelele și măcar o dată în viață încerci Mozart, să știi că nu e interzis să o faci, precum nu este interzis accesul în acele clădiri numite Opera Română și Ateneul Român. Nu am auzit să fie interzis accesul la muzee, la expoziții, la diferite conferințe. Probabil că dacă ați afla că este interzis, abia atunci ați da buzna.

Nu, nu există grâul bun și pleavă, dar totuși, chiar dacă ești muncitor cu sapa sau cu cârca, nimeni nu te împiedică să îți atunci ochii pe o carte în loc să stai cu ochii după ce spune Makiavel pe Tiktok, iar dacă îl preferi pe el să nu te superi că vine cineva și ți se adresează cu o expresie ofensatoare.

Nu am scris această introducere degeba, dar altul este subiectul. Când ridicați ochii din telefon după ce ați luat lumină de la Makiavel, urlați că v-a distrus clasa politică viața. S-a creat o modă să dați vina pe politicieni ca să vă arătați voi frumoși și deștepți, să vă justificați sărăcia, golul sufletesc și, unii, chiar ratarea. Am vrut să fac eu o sinteză la modul cum au guvernat PSD și PNL, dar am găsit-o, nu la Makiavel, ci la Cristian Socol. Vă supărați dacă vă rog să încercați să o citiți ?

x

Si totuși. Cum a preluat Coaliția PSD-PNL guvernarea și ce lasă în urmă? Ce moștenire lasă Guvernul Ciolacu?

De 3 ani de zile aud apocalipsă, dezastru. Zi de zi.

Să ne uităm în cifrele oficiale, atât la nivel macro cât și la nivel micro. Cum a preluat în nov 2021 și cum lasă acum guvernarea PSD-PNL vistieria țării, în ciuda crizelor multiple cu care s-a confruntat?

Macro

A preluat guvernarea cu un buffer (o rezervă financiară pentru vremuri grele) în Trezorerie de 4,6 miliarde euro și lasă un buffer dublu, după ce în toamnă a fost și de 3 ori mai mare. Nu era această rezervă, România era acum în criză. A preluat guvernarea în condițiile în care rezervele valutare internaționale la BNR (aur și valute) erau de 45 miliarde euro iar trei ani mai târziu, prin buna cooperare cu BNR, acestea sunt de 61,2 miliarde euro (+36%). Nu erau aceste rezerve, cursul de schimb nu mai stătea sub 5 lei la un euro. A preluat guvernarea la o datorie externă în PIB de 54,9% din PIB și o lasă la 52,4% din PIB. Mai mult, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR a crescut de la 82,3% la 103,5% în prezent (compatibil cu recomandarea FMI pv adecvarea rezervelor). Nu exista adecvarea corectă a rezervelor, România avea probleme grave de finanțare. A preluat guvernarea la un deficit de cont curent de 7,3% din PIB și o lasă la 8,3% din PIB, cu un grad de finanțare din fluxuri nepurtătoare de dobândă crescut de la 60 la 73%. Aici trebuie mai mult încurajată producția internă. A preluat guvernarea la investiții publice de 59 miliarde lei și a ajuns anul acesta la dublu, la 120 miliarde lei investiții publice. Investiții în austostrăzi, școli, spitale etc A preluat deficitul bugetar la 7,2% din PIB și a lasă guvernarea la 8,2% din PIB (estimare). Investițiile publice au reprezentat 75-85% din deficit în toată această perioadă, peste ponderea de 60% prevăzută în criteriile de sustenabilitate Din împrumuturile efectuate în ultimiii 3 ani, o pondere de 46% medie pe an s-a dus pentru rambursarea ratelor de capital la datoria veche (rostogolirea datoriei vechi), față de o medie anuală de 36% în perioada 2020-2021. În guvernarea 2020-2021, la fiecare 1 euro împrumut pentru finanțarea deficitului bugetar suplimentar s-au produs 0,7 euro în economie. În guvernarea din ultimii 3 ani, la fiecare 1 euro împrumut pentru finanțarea deficitului bugetar suplimentar s-au produs 3 euro în economie. A preluat acordarea de stimuli economici de la 2-3% din PIB și o lasă la 8-10% din PIB, cu prioritate în scheme de ajutor de stat și garanții pentru creșterea producției aici, în România, în industrii cu efect multiplicator.

Micro

Banii s-au mișcat în economie. S-a și consumat, dar s-a și economisit. S-a și creditat, dar s-a și investit la nivel de gospodării. Iată, s-a preluat guvernarea la o valoare a depozitelor populației de 278 miliarde lei și se lasă guvernarea la 360 miliarde lei. Creditele populației au crescut și ele de la 164 miliarde lei la 186 miliarde lei. Sănătatea financiară a crescut în economie. Îndatorarea totală a companiilor și populației a scăzut de la 53% la 44,2% în prezent iar rata creditelor neperformante în sectorul bancar a scăzut de la 3,35% la 2,41% în prezent.

Acesta este prezentul față de trecut. Nu a fost ușor. Viitorul trebuie construit cu prudență și înțelepciune. Nu va fi ușor.

X

Dacă ați reușit să nu mă înjurați până când ați citit ceea ce a zis Socol, atunci nu faceți parte din pleava societății, care de fapt nici nu există.

Ori sunt eu prea corect politic și pleava asta chiar există ?

Nu, nu există.

Gheorghe Smeoreanu

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gest specific, adică mârlănesc
Un gest specific, adică mârlănesc

@smeoreanugheorghe ♬ sunet original – Gheorghe Smeoreanu

VIDEO. Un bărbat a căzut secerat, într-o stație peco. Doi polițiști rutieri i-au sărit în…
VIDEO. Un bărbat a căzut secerat, într-o stație peco. Doi polițiști rutieri i-au sărit în…

În cursul zilei de astăzi, în parcarea unei stații de carburanți, din localitatea Mărăcineni, pe DN 73, unui bărbat de…

Festivalul Internațional al Teatrului de Studio, în curând pe scena Teatrului Davila!
Festivalul Internațional al Teatrului de Studio, în curând pe scena Teatrului Davila!

Teatrul „Alexandru Davila”, instituție publică de cultură finanțată de Consiliul Județean Argeș, organizează, în perioada 9-18 mai 2025, o nouă…

Numai boul e consecvent !
Numai boul e consecvent !

@smeoreanugheorghe ♬ sunet original – Gheorghe Smeoreanu

O șoferiță neatentă a lovit un motociclist
O șoferiță neatentă a lovit un motociclist

Astăzi, în jurul orei 15,30, pe DN7, în comuna Drăganu, satul Olteni, a avut loc un accident rutier, în care…