Vineri, înregistrăm în sfârşit o lovitură sănătoasă dată de coaliţia de guvernare Statului Paralel.
Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, presedintele Camerei Deputatilor Liviu Dragnea si deputatul Mircea Draghici au depus o propunere legislativa privind declasificarea hotararii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei si spalarii banilor, precum si a tuturor documentelor care contin informatii clasificate in baza acesteia.
Conform unui comunicat de presa, autorii initiativei legislative arata ca gravele abuzuri despre care am atras atentia public in ultimii ani, au fost confirmate prin protocoalele secrete care au fost semnate intre SRI si diferite institutii din justitie.
Iar respectivele protocoale secrete dovedesc faptul ca drepturile fundamentale pe care se bazeaza orice stat democratic au fost incalcate.
Interesant este că după adoptarea legii preşedintele Iohannis nu va putea explica rezonabil de ce nu o promulgă, atacarea la CCR ar fi suspectă, iar ambasadele nu vor putea reacţiona deoarece nu pot apăra protocalele secrete despre care nici acum nu scot nicio vorbă.
Legea este extrem de important prin consecinţele ei. Iată câteva.
La data intrării în vigoare a legii, toate documentele clasificate în baza deciziei CSAT nr. 17/2005 – inclusiv cele similare cu protocoalele încheiate de Serviciul Român de Informații cu DNA care au permis abuzuri împotriva cetățenilor, vor fi declasificate de drept, fără a mai fi necesară o altă procedură; vor deveni, astfel, informații de interes public și nu mai produc efecte de orice natură.
Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI va centraliza aceste documente și le va pune la dispoziția persoanelor interesate. Acest drept se exercită la cerere și constă în studierea nemijlocită a documentelor și eliberarea de copii de pe acestea. Orice cetățean va putea avea acces liber la aceste documente
Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele declasificate au posibilitatea, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, să se adreseze instanțelor, cu acțiuni în revizuire, pretenții, răspundere civilă delictuală, pentru constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit.
C.N.
Lasă un răspuns