Menu

Deputatul Daniela Oteșanu l-a întrebat pe Ministrul Energiei Sebastian Burduja de ce România exportă ieftin și importă scump energia electrică

f_350_200_16777215_00_images_banner6_Daniela_Otesanu_sesiune_toamna.jpg

 

 

 

 

 

 

Deputatul Daniela Oteșanu, secretarul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaților, i-a adresat Ministrul Energiei Sebastian Burduja, la începutul lunii noiembrie, o Întrebare privind piața de energie electrică.


Redăm mai jos, Întrebarea astfel cum a fost formulată de doamna deputat:

ÎNTREBARE

”Obiectul întrebării: de ce România exportă ieftin și importă scump energie electrică iar piața nu este funcțională deși este complet reglementată prin schemele de plafonare a prețului?

Stimate domnule ministru,

Cu toate că transferurile externe de energie electrică ale țării noastre aproape s-au dublat în primele șapte luni din 2023, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, România nu a raportat profit având în vedere că importurile au fost mult mai scumpe decât exporturile.

În primele șapte luni din acest an s-au exportat 7,2 milioane MWh de energie electrică, aproape dublu față de anul trecut, la o valoare de 789,5 milioane euro (circa 109,5 euro/ MWh, în medie).

Anul acesta, importurile au scăzut față de anul trecut, însă un MWh a fost mult mai scump decât unul exportat. În primele șapte luni din 2023, s-au importat 4,3 milioane MWh în valoare de 675,4 milioane euro (155,3 euro/MWh, în medie). Practic, un MWh importat a fost, în medie, cu 46 euro mai scump decât unul exportat.

Exporturile au crescut și pe fondul creșterii producției, dar și a scăderii consumului pe plan național.
Consumul de energie a scăzut cu 7% în primele 8 luni ale anului față de aceeași perioadă din 2022, ajungând la 32,7 milioane MWh, arată datele de la INS. În același timp a crescut producția, cu 2,2%, la 43,9 milioane MWh.

Totodată vă rog să-mi comunicați motivele pentru care România nu are o piață funcțională, liberă, pe care să poată fi încheiate contracte pe termen lung, la prețuri avantajoase, de altfel, nici nu există semnale de preț și exporturile se realizează doar atunci când există surplus de energie în rețea și atunci prețurile sunt scăzute”?

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN