Menu

Cât de prost trebuie să fii ca să ajungi viceprimar ?

f_350_200_16777215_00_images_old_prost.jpgScriam acum câteva luni că România are nevoie neaparat de o modificare a legislaţiei administraţiei. Trebuie realizat un act normativ care să reglementeze în mod logic alegerea viceprimarilor. Teoretic prevederile actuale permit alegerea viceprimarilor pe principii democratice. În realitate viceprimarii sunt aleşi, de cele mai multe ori, prin trafic de influenţă, prin negocieri dure vizând uneori diverse avantaje pentru consilierii cu drept de vot, prin mită.

Nu există primar din România care să nu dorească, în primul rând, un viceprimar cât mai prost, cât mai lipsit de personalitate, cât mai slab. Asta pentru a nu avea probleme la alegerile următoare. Şi este normal, pentru că dacă ne uităm numai la judeţul nostru vedem în funcţii o mulţime de foşti viceprimari şi am văzut, la aproape toate alegerile, viceprimari candidând şi atacând sălbatic pe cei alături de care au lucrat patru ani. Viceprimarul este ales de obicei la noi şi fără a reprezenta un segment important al populaţiei care a votat. Am cunoscut cazuri în care din 13 consilieri locali 6 erau ai PSD şi 6 ai PNL iar PDL avea 1. Ei bine acel consilier a ajuns viceprimar pentru că a avut tăria de a spune că nu acceptă sub nicio formă să dea votul uneia din grupările mari şi le-a şantajat pe fiecare în parte că dacă nu îl votează pe el va alege cealaltă grupare.

În Vâlcea, cu mulţi ani în urmă, PC a reuşit să îl impună vicepreşedinte de CJ pe Dumitru Buşe deşi PC abia scosese 2 consilieri judeţeni dintr-un total de 35.

Există două variante logice. Ori să se impună ca primarii să candideze în echipă cu viitorul viceprimar. Adică fiecare candidat de primar să aibă trecut pe buletinul de vot şi viceprimarul în aşa fel încât lumea să ştie dinainte pe cine alege, fie ca viceprimarul să fie următorul candidat în ordinea voturilor obţinute. De exemplu acum în Râmnic primar Frâncu pentru că a fost ales de majoritatea simplă a votanţilor, apoi viceprimar următorul candidat şi al doilea viceprimar al treilea candidat la primărie. Varianta aceasta pare mai reprezentativă pentru populaţie. De exemplu în condiţiile municipiului acum aveam o echipă de conducere votată de peste 90 la sută din cetăţeni şi nu mai erau atâţia râmniceni frustraţi că au mers degeaba la vot pentru că taie şi spânzură un primar pe care nu l-au votat plus viceprimari impuşi politic de jocuri de culise.

La fel ar trebui aleşi şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene. Este evident că o astfel de lege nu va fi promovată acum de cei din USL care se văd pe val. De aceea parlamentarii PDL ar trebui să o documenteze peste vacanţa parlamentară şi să negocieze votarea ei cu parlamentari UDMR, UNPR , reprezentanţii minorităţilor naţionale, poate chiar şi cu cei din PC.

Votarea unui astfel de demers legislativ este posibilă deoarece numărul parlamentarilor USL va fi mai mic în următoarea sesiune parlamentară mai mulţi senatori şi deputaţii fiind aleşi primari sau preşedinţi de Consilii Judeţene.

Până una alta, vom asista în zilele următoare la o luptă de culise pentru obţinerea voturilor necesare alegerii viceprimarilor. A unor viceprimari pe care primarii aleşi îi vor slab pregătiţi şi pe care vor face tot posibilul să-i marginalizeze şi să le limiteze activitatea.

Atât liberalii cât şi pesediştii au intrat deja într-un război pentru a obţine cât mai multe mandate de viceprimari. În Vâlcea, învinşi de liberali cu 42-31 în alegerile de primari, pesediştii vor revanşa la mandatele de viceprimari

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN