Menu

Constantin – Bogdan Matei: ”Da, mi-am făcut datoria”

f_350_200_16777215_00_images_banner1_matei_constantin_bogdan_33.jpg

 

 

 

 

 

 

- Cred că nu toți românii înțeleg care este statutul parlamentarului și ce rol are el în democrație. Aș fi recunoscător dacă dialogul ar pleca de la rugămintea de a face câteva precizări în acest sens.

Așa cum precizează și Constituția României, parlamentarii sunt aleși ai poporului și în slujba acestora, reprezentând forul care elaborează, dezbate si aprobă legile, dar și aduc amendamente la legi deja in vigoare, după care ne ghidăm în societate.

- Considerați că parlamentarii români pot fi împărțiți și pe alte criterii decât cele politice? De pildă: curajoși/ fricoși, harnici/mai puțin harnici, naționaliști/ mondialiști etc.

Ca să fii parlamentar nu este suficient să faci parte dintr-un partid politic, ci trebuie ca formarea profesională și aptitudinile să te recomande pentru această poziție, să cunoști și să te implici activ în activitatea ce trebuie să o desfășori ca parlamentar. În ultimii ani a început să se pună accentul pe aceste aspecte din ce in ce mai mult fiind propuse persoane care îndeplinesc aceste criterii. Chiar și pentru alegerile parlamentare din anul 2020, candidații din partea PSD au fost propuși doar în urma unui filtru riguros, după ce au îndeplinit criteriile de eligibilitate impuse de către partid, de exemplu aptitudini de comunicare, intelectuale, capacitatea de relaționare, să nu aibă condamnări sau să fi fost declarați incompatibili, etc.

- Cum apreciați dezbaterile parlamentare ? Oferiți-ne o viziune personală asupra lor.

Îmi doresc ca în viitorul mandat să văd din partea tuturor parlamentarilor o implicare mult mai activă în cadrul dezbaterilor initiativelor legislative, cât și actualizarea acestora prin amendamente pertinente ce se regăsesc în realitatea socială, atât în comisiile de specialitate, cât și în plenul Senatului. Îmi doresc o dezbatere cu apel la rațiune, preocupare pentru elaborarea unor legi ce nu pot lăsa loc de interpretare si nicidecum schimbarea sensului acestora prin norme metodologice ce pot privi un interes sau altul sau o conjunctură de moment.

- În următorii patru ani, vor exista, firesc, noi provocări în fața Legislativului. Vă rog să încercați o prospectare a noutăților care pot să apară.

O primă provocare a Parlamentului României va fi imediat după închiderea urnelor din 6 decembrie când fiecare formațiune politică, ce va face pragul electoral, își va face propriul calcul în vederea alcătuirii de alianțe politice ce vor da următorul Guvern. Îmi doresc ca în noul mandat, din punct de vedere al provocărilor, compartiv cu mandatul 2016-2020, să avem mai puține moțiuni de cenzură, cât și moțiuni simple, să avem un guvern stabil, un guvern social-democrat, ce va putea oferii predictibilitate, siguranța locurilor de muncă, dezvoltarea mediului privat, respectarea parteneriatelor strategice, cât și un partener puternic în cadrul Uniunii Europene.

- Cum trăiește un parlamentar, care sunt avantajele și dezavantajele acestui statut atât de mult râvnit?

Un parlamentar, ca orice cetățean are atât drepturi, cât și obligații. Nu putem vorbi despre avantaje și dezavantaje. Calitatea de parlamentar, din punctul meu de vedere, te obligă la o mai mare responsabilitate față de nevoile semenilor tăi, la o mai mare implicare în evoluția societății pe toate palierele. Calitatea dată de această funcție te obigă să contribui concret și activ în viața socială prin elaborarea unor legi corecte, concrete și eficiente ce trebuie să aibă un impact pozitiv în dezvoltarea societății. De-a lungul anilor, imaginea parlamentarului a fost destul de mediatizată prin cazuri negative, iar poporul român și-a creat o imagine generală, deformată, uitând de zicala “orice pădure are uscăturile ei”.

- Sondajele nu dau prea multe procente Parlamentului în încrederea românilor. Se înșeală oamenii ?

Personal pot spune, din întâlnirile pe care le-am avut față în față cu oamenii, de-a lungul mandatului de senator, precum și în campaniile electorale desfășurate, că societatea civilă are încredere în parlamentarii care luptă pentru idealurile de dezvoltare colectivă, iar în cadrul Parlamentului există un număr destul de mare de astfel de oameni, cu valori și cu o pregătire solidă in acest sens. Totodată, referindu-ne la formațiunile politice, prin denumirea lor, putem spune că asistăm la o împărțire geografică din punct de vedere al credibilității. Astfel, privind la județul Vâlcea, putem spune, în urma feedback-ului avut, atât la alegerile din 2016, cât și la cele din 2020 pentru președenția consiliului județean Vâlcea, că vâlcenii au încredere în candidații partidului nostru. Și după cum spune zicala președintelui nostru de partid, dl. Constantin Radulescu, “bine faci, bine găsești!”

- Se spune în presa locală, permanent, că parlamentarii trebuie/ pot să facă ceva pentru județul lor. Este bine pusă problema ?

Trebuie/pot: trebuie pentru că de asta ai fost trimis în Parlament prin votul poporului și este imperios necesar să și poți, pentru a nu trăda votul celor care te-au ales.

- Considerați că presa locală poate sprijini activitatea unui parlamentar ? Cum, prin ce mijloace ?

Atât presa scrisă, cât și mass–media in general, poate ajuta, in primul rand, la o mai mare vizibilitate a activității unui parlamentar, din punctul de vedere al procesului de legiferare, cât și aducerea la cunostința cetățenilor a interpelărilor sau întrebărilor adresate de către parlamentari celorlalte instituții, subiecte de interes izvorâte din discuțiile cu cetățenii. Da, presa poate sprijini activitatea politică, in general, printr-o informare corectă și de actualitate a cititorilor. Este importantă proveniența informaților, corectitudinea și claritatea lor.

- Care sunt principalele idei cu care vă prezentați în fața oamenilor în această campanie electorală ?

Principalele linii din această campanie electorală pleacă in primul rând de la situația economică și socială in care se află astăzi România la un an de guvernare liberală. Așadar vom pune accent in sistemul de învățământ pe crearea de condiții egale, șanse egale la educație, sprijin financiar in perfecționarea continuă a dascălilor, armonizarea cunoștințelor teoretice cu cele practice in curricula școlară, performanța in managementul școlar cu implicarea activă a elevilor și profesorilor, sprijin financiar pentru evitarea decalajelor între mediul urban și rural în vederea realizării învățământului online. Din punct de vedere social vom susține normalitatea in satul românesc prin programe guvernamentale de accesare fonduri pentru introducerea de apă, canalizare, gaz, continuarea programului PNDL. Debirocratizarea accesului la fonduri europene pentru întelesul tuturor. Dezvoltarea unităților medicale din județul Vâlcea, rețelei de centre de îngrijire a persoanelor vârstnice și totodată acordarea de îngrijire medicală la domiciliu. Susținerea turismului vâlcean montan și balnear, susținerea culturii și tradițiilor locale.

- Ce vă reproșează în principal oamenii în campanie ?

În discuțiile pe care le avem cu cetățenii, aceștia nu aduc reproșuri, ci in funcție de specificul zonei unde te afli, problemele sunt multiple cu aplicativitate, in principal, pentru crearea de noi locuri de muncă, o salarizare corectă, un învățământ de calitate, un sistem medical modern.

- Dacă veți obține mandatul, peste patru ani veți avea curajul să spuneți că v-ați făcut datoria față de România ?

Așa cum voi spune pe data de 20 decembrie a.c. când îmi voi încheia actualul mandat, că da, mi-am făcut datoria față de cetățenii județului Vâlcea, cât și față de Romania in calitatea mea de senator, cât și ca fost ministru al tineretului și sportului, așa am convingerea că voi face și la sfarsitul mandatului 2020- 2024. Da, mi-am făcut datoria!

Vă mulțumesc,

Gheorghe Smeoreanu

Comandat de: Partidul Social Democrat Vâlcea; Realizat de: SC Smeoreanu Press SRL; CMF: 11200020

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK