Menu

Deputatul Daniela Oteșanu susține acordarea unei indemnizații de scurtă durată. Află cine sunt beneficiarii acesteia

f_350_200_16777215_00_images_banner6_otesanu-daniela-deputat-2020.jpg

 

 

 

 

 

 

Deputatul Daniela Oteșanu este, alături de alți colegi parlamentari, inițiator al Proiectului de lege privind acordarea indemnizației de scurtă durată, pe o perioadă de 12 lui de la ridicarea stării de urgență, pentru toți salariații cărora li s-a redus programul normal de lucru, cu un program de muncă redus.

Pe o perioadă de 12 luni de la ridicarea stării de urgenţă pe teritoriul României, salariaţii pentru care se stabileşte un program redus de muncă prin modificarea contractului individual de muncă în baza art.41 alin(3) lit.f) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, iar ca urmare a acestui fapt au venituri mai mici decât salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, beneficiază de o indemnizaţie de scurtă durată.

Cuantumul indemnizaţiei de scurtă durată ar urma să fie de 60% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, neîncasat ca urmare a reducerii programului de muncă, respectiv de 70% în cazul angajaților care au cel puțin un copil.

Indemnizaţia de scurtă durată se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 60% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, neîncasat ca urmare a reducerii programului de muncă potrivit art.l, respectiv de 70% pentru angajatul care are cel puţin un copil.

Indemnizaţia este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plăţii contribuţiei asigurătorii pentru muncă, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru a-și deconta sumele alocate pentru acordarea indemnizațiilor de scurtă durată, angajatorii vor face dovada unor scăderi de venituri, producție, activități. De asemenea, trebuie să facă dovada că cel puţin 1/3 din numărul total de angajaţi şi-au pierdut mai mult de 20% din venitul salarial, precum şi că există o pierdere temporară de muncă. Sumele pentru indemnizaţia de scurtă durată se plătesc la cererea angajatorului, care trebuie să depună un set de documente la agentia pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia se află sediul social sau punctul de lucru.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în data de 21 septembrie, urmând a fi dezbătut în Camera Deputaților, cameră decizională.

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK