Menu

Deputații PSD Vasile Cocoș și Eugen Neață, propunere legislativă pentru declararea zilei de 10 mai ca Zi a Românitătii Balcanice

f_350_200_16777215_00_images_banner4_neata-si-cocos.jpg

 

 

 

 

 

Deputații PSD de Vâlcea Vasile Cocoș și Eugen Neață sunt, alături de alți colegi parlamentari, inițiatori ai propunerii legislative pentru instituirea Zilei Românitătii Balcanice.

Potrivit Expunerii de motive, scopul instituirii pe 10 mai a Zilei Românității Balcanice este de a aduce „în centrul atenției publice a necesității de solidaritate națională și cultural-identitară cu minoritățile meglenoromână și aromână înrudite din Balcani.

De asemenea, instituirea Zilei Românitătii Balcanice are intrinsec valoarea reluării, într-o nouă etapă istorică, a unei tradiții naționale.

Între 1906 și 1948 data de 10 mai a fost sărbătorită în țara noastră ca Ziua Românilor din Balcani.

România a susținut exemplar, timp de jumătate de secol, școlile și bisericile confraților aromâni și meglenoromâni atât în dialectele aromân și meglenoromân, cât și în dacoromâna literară, proces întrerupt în 1948.

Propunerea legislativă a fost semnată de alți 22 de parlamentari PSD, 4 de la minorități și unul de la PMP și a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților în data de 18 septembrie 2019, fiind înaintată în aceeași zi la Senat.

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK