Menu

Deputatul Dumitru Lovin: Lista finală a localităților vâlcene care vor beneficia de investiții în infrastructura de apă şi apă uzată

f_350_200_16777215_00_images__2017_lovin-alde-deputat.jpg

 

 

 

 

 

Având în vedere temerile reprezentanţilor ADI APA Vâlcea şi ale unor primari, la începutul lunii iunie, deputatul Dumitru Lovin l-a abordat pe ministrul interimar al Fondurilor Europene în legătură cu unul dintre cele mai importante proiecte ale judeţului nostru.

Recent, parlamentarul a primit un răspuns semnat de Roxana Mînzatu, în care se aminteşte că, «proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Vâlcea», derulat prin APAVIL, are o valoare totală estimată, fără TVA, de 221,6 milioane de euro, iar firma care a asigurat consultanţa este EPTISA.

Ministrul i-a comunicat deputatului Lovin şi lista finală cu localităţile care beneficiază de investiţii: APĂ – Băbeni, Brezoi, Voineasa, Titeşti, Horezu, Vaideeni, Măldăreşti, Cernişoara, Copăceni, Pesceana, Livezi, Valea Mare, Măciuca, Guşoeni, Creţeni, Voiceşti, Ştefăneşti, Laloşu, Băile Govora, Mihăeşti, Păuşeşti, Frânceşti, Pietrari, Tomşani, Dăeşti, Milcoiu, Galicea, Stoileşti, Olanu şi Drăgoeşti; APĂ UZATĂ – Băbeni, Rm. Vâlcea, Ocnele Mari, Drăgăşani, Călimăneşti, Olăneşti, Brezoi, Budeşti, Horezu, Vaideeni, Măldăreşti, Cernişoara, Valea Mare, Măciuca, Guşoeni, Creţeni, Şuşani, Băile Govora, Mihăeşti, Păuşeşti, Frânceşti, Pietrari, Tomşani, Bujoreni, Păuşeşti Măglaşi, Galicea, Olanu şi Drăgoeşti.

„Indicatorii fizici ai proiectului sunt 210.8 km de reţea nouă de distribuţie apă potabilă, 16.7 km de reţea de distribuţie apă potabilă (reabilitată), 49.5 km de aducţiune nouă, 0.475 km de aducţiune reabilitată, 531.7 km. de reţea de canalizare nouă, 95.27 km. de conducte refulare, 3.3 km de reţea de canalizare reabilitată, 297 staţii de pompare ape uzate noi, 4 staţii de pompare ape uzate reabilitate, 34 de staţii noi de pompare a apei potabile, 11 rezervoare de apă reabilitate, un rezervor nou, 8 staţii noi de tratare a apei, 17 staţii de tratare a apei (reabilitate), două staţii de epurare ape uzate ce deservesc aglomerări cu peste 10.000 de locuitori şi 6 staţii care deservesc aglomerări sub 10.000 de locuitori.

În ceea ce priveşte stadiul proiectului, care, la fel, îi interesează pe foarte mulţi vâlceni, pot să vă spun că, până la finele lunii iunie, s-a aflat în revizuire la Beneficiar.

Ministrul a prezentat şi câteva aspecte pe care le-a catalogat drept critice.

Primul: prin atragerea foarte multor localităţi, lista de investiţii a fost revizuită de multe ori, conducând la întârzierea proiectului. JASPERS a identificat o supraestimare a listei de investiţii a proiectului în raport cu populaţia beneficiară şi depăşirea costurilor unitare, dar şi faptul că unele aglomerări nu îndeplineau condiţiile din Directiva europeană privind concentrarea.

De asemenea, la ultima revizuire realizată de experţii BEI, au fost identificate sisteme de apă care depăşeau cu mult costurile de referinţă din Ghidul solicitantului.

Astfel, s-a ajuns la eliminarea unor localităţi din listă şi, de exemplu, Voineasa nu va mai beneficia, prin acest proiect, de investiţii în canalizare, dar a rămas cu fondurile pentru sistemul de apă.

S-au mai tăiat, la apă, investiţii prevăzute iniţial la Vlădeşti, Stăneşti, Lăcusteni, Lăpuşata, Perişani şi Bălceşti.

La canalizare – a menţionat ministrul – s-au eliminat investiţii la Voineasa, Bălceşti, Lungeşti, Voiceşti, Laloşu, Copăceni, Stroeşti, Ştefăneşti, Vlădeşti şi Berislăveşti.

Legat de aglomerarea Guşoeni – Creţeni, OR şi-a asumat o eventuală neeligibilitate ulterioară pentru neîndeplinirea criteriului de distanţă între localităţi, deşi respectă criteriul de cost de referinţă şi distanţă între racorduri – 900 de metri”, a detaliat deputatul Dumitru Lovin, citând din răspunsul primit de la Ministerul Fondurilor Europene.

Referindu-se la îndelung discutata contribuţie pe care Beneficiarul s-ar putea să fie nevoit să o suporte, oficialii de la Bucureşti i-au transmis parlamentarului că, în cazul în care se va decide acest lucru, procentul nu va depăşi 6%.

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media-Cabinet Parlamentar Dumitru Lovin

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK