Menu

Deputații PSD Vasile Cocoș și Ștefan Ovidiu Popa, propunere legislativă pentru includerea albinei în Legea zootehniei nr. 32/2019

f_350_200_16777215_00_images_banner4_cocos-si-ovidiu-popa.jpg

 

 

 

 

 

Deputații PSD de Vâlcea Vasile Cocoș și Ștefan Ovidiu Popa sunt inițiatori, alături de alți colegi parlamentari, ai Proiectului de Lege pentru modificarea art.2 din Legea zootehniei nr.32/2019.

Potrivit Expunerii de motive ”în noua Lege a zootehniei nr.32/2019 s-a omis includerea albinei în categoria animalelor de interes zootehnic ceea ce va crea confuzii cu privire la statutul său de specie de interes economic din sectorul zootehnic în ansamblul instituţional şi legislativ naţional şi european.

Albinele reprezintă specie de interes zootehnic dar şi cu mare importanţă în sectorul vegetal din agricultură unde, prin polenizarea plantelor se asigură producţii mari de seminţe, fructe şi legume.

Excluderea albinei din Legea zootehniei nr.32/2019 poate duce la:

- ieşirea speciei de sub controlul autorităţilor sanitar-veterinare, cu efect negativ asupra siguranţei alimentare, a sănătăţii animalelor şi a protecţiei rasei autohtone;

- o situaţie incertă a autorizării/înregistrării sanitar-veterinare pentru exploataţiile de producţie;

- o situaţie incertă a comercializării produselor apicole;

- necesitatea modificării mai multor acte normative specifice albinei care, în prezent, fac trimitere la Legea zootehniei nr. 32/2019;

- scăparea de sub control a reproducţiei şi ameliorării albinei prin introducerea în ţară de rase şi hibrizi neadaptate condiţiilor din ţara noastră şi care vor duce la dispariţia rasei autohtone Apis melifera carpatica.

De asemenea, Legea zootehniei nr. 32/2019 şi Legea apiculturii nr. 383/2013 nu sunt legi care duc la dubla reglementare a sectorului apicol din România.

Cele două legi sunt complementare, Legea apiculturii nr. 383/2013 reglementând doar aspectele particulare enumerate mai sus.

Pentru a nu se ajunge în situaţia apiculturii altor ţări din Uniunea Europeană care, în prezent, nu mai deţin o rasă de albine autohtonă, fiind dependente de materialul genetic furnizat de alte ţări membre ale Uniunii Europene şi non UE, propunem includerea albinei în Legea zootehniei nr. 32/2019”.

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN