Menu

Deputatul PSD Eugen Neață invitat de edilul Ion Streinu din Șirineasa la cea de-a XI-a ediție a “Festivalului Călușului Vâlcean”

f_350_200_16777215_00_images_banner4_neata-sirineasa-streinu.jpg

 

 

 

 

 

”La invitația domnului primar Streinu Ion, am participat împreună cu președintele Consiliului Județean, Constantin Rădulescu, colegii mei parlamentari PSD și primari, la cea de-a XI-a ediție a “Festivalului Călușului Vâlcean” organizat în comuna Șirineasa.

f_350_200_16777215_00_images_banner4_neata-sirineasa-r.jpg

Călușul în formele lui atestate în ultimele secole, se practică și este cunoscut ca cel mai reprezentativ obicei, cel mai impresionant spectacol și una dintre cele mai impresionante și valoroase creații populare românești.
Obiceiul călușarilor are un rol esențial în desfășurarea normală a vieții din comunitate. Ei protejează comunitatea împotriva agresiunii ielelor.

f_350_200_16777215_00_images_banner4_neata-sirineasa.jpg

În Săptămâna Rusaliilor oamenii nu au voie să lucreze la câmp sau cu animale, sunt interzise spălatul, curățenia, cusutul, sacrificatul păsărilor, urcatul în copac sau de a pătrunde și poposi, în timpul nopții, pe teritoriul ielelor (păduri, câmpuri, grote, pe malul apelor). Nerespectând aceste interdicții impuse de iele oamenii sunt „luați din căluș”.

România este prezentă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO cu Ritualul Călușului, inclus la 25 noiembrie 2005.

Obiceiurile certifică identitatea noastră ca popor și îmi exprim aprecierea și mândria față de cei care transmit din generații în generații tradițiile românești.

Felicitări primarului și consilierilor locali pentru implicare și pentru spectacolul minunat pe care l-au organizat!

Felicit “călușarii” pentru dansurile impresionate cu care ne-au încâtat”! a scris pe Facebook deputatul PSD de Vâlcea Eugen Neață.

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN