Menu

Deputaţii PSD Vasile Cocoş, Daniela Oteşanu şi Eugen Neaţă: Propunere legislativă privind Protecția persoanelor cu boală celiacă (intoleraţă la gluten) din România

f_350_200_16777215_00_images_banner4_23130479_1646198662111011_5615166165495725384_n.jpg

 

 

Potrivit iniţiatorilor propunerii legislative privind Protecția persoanelor cu boală celiacă din România „boala celiacă sau intoleranţa la gluten este o afecţiune autoimună declanşată din ingestia de gluten (proteina din grâu, secară şi orz) la persoanele cu predispoziţie genetică.

Această boală afectează circa 1% din populaţie şi poate debuta la orice vârstă începând cu perioada copilăriei.

Netratată sau incorect tratată, această boală poate avea consecinţe de sănătate importante, cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, avorturile repetate, anemia prin deficit de fier şi anumite forme de cancer”.

La nivel european, 1 din 100 de persoane suferă de boală celiacă, aceasta fiind o condiţie autoimună care nu se vindecă niciodată, dar care poate fi ţinută sub control prin urmarea unei diete strictie fără gluten.

Scopul iniţiativei legislative este „ reglementarea şi recunoaşterea bolii celiace ca o realitate a vremurilor noastre. Există deja statistici concludente asupra incidenţei crescute a bolii celiace şi asupra efectelor subdiagnosticării acesteia.

Deşi studii recente arată că între 1:300 până la aproximativ 1:100 din populaţie are această boală, frecvent boala celiacă rămâne nefiagnosticată.

Astfel, în 85% dintre cazuri, oamenii trăiesc cu boala celiacă fără măcar să ştie de existenţa acesteia.
La nivel european, în medie 1 din 100 de persoane are o boală celiacă, cei mai puţini fiind în Germania (0.3%) şi cei mai mulţi în Finlanda (2.4%).
În România, aproximativ 5% dintre persoanele cu risc sunt diagnosticate.

Copiii şi adulţii care suferă de boală celiacă şi nu sunt diagnosticaţi şi nu îşi permit să ţină regimul corect sunt predispuşi la dezvoltarea de boli invalidante (cancere de intestine, limfom Hodgkin, ataxie, demenţă, diabet, epilepsie, scleroză multiplă, alte boli autoimune)”.

Regimul fără gluten reprezintă singurul tratament pentru boala celiacă şi este esenţial pentru ameliorarea simptomatologiei şi evitării complicaţiilor cronice.

Propunerea legislativă a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputatilor în data de 07.11.2018 şi înaintată la Senat în aceeaşi zi.

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK