Menu

La Vaideeni (Vâlcea) oamenii și-au făcut pepiniere de molid

f_350_200_16777215_00_images_banner3_vaideeni-molid.jpg

 

La Vaideeni Ion Zăvoi a înfiinţat o pepinieră de molid în 2011, cu 20.000 de răsaduri, ajutat de unul dintre fii săi, care este inginer silvic la Călimănești - menționează revista-ferma.ro.

Comuna Vaideeni se poate lăuda chiar cu mai multe asemenea pepiniere, acestea fiind autorizate de Romsilva și tot aceasta le şi cumpără puieţii.

Toată munca se face manual, fiind mai mult de lucru în primul an, la plantat și plivit.

„Tehnologia nu este complicată. Facem straturile cu o scândură specială, plantăm la 10 centimetri între rânduri şi 6 centimentri între fire, iar panta terenului nu trebuie să fie mai mare de 10%. Dacă nu au destulă apă, trebuie udate. În primul an se plivesc des, la fel ca şi căpşunile. În al doilea an, se mai plivesc o dată în primăvară, dar apoi plantele sunt deja mai mari, mai plivim doar dacă este nevoie. Tratamente şi îngrăşăminte nu am aplicat până acum”, a declarat Ion Zăvoi.

Cei de la Romsilva vin primăvara şi toamna şi fac teste de sol. Tot terenul pe care este pepiniera este împrejmuit cu gard ca să o protejeze de mistreţi.

Ion Zăvoi cumpără răsadurile cu 1 leu firul, la 5 cm înălţime şi vinde puieţii după doi ani de la plantare, când aceştia au cel puţin 25 de cm înălţime (plantele care au sub 25 de cm sunt replantate) şi vârful bine dezvoltat, iar preţul de vânzare, cu TVA inclus, este de apropae 7 lei pe bucată.

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN