Menu

Traian Guminski, un Crai vâlcean de Curtea Veche

f_350_200_16777215_00_images_guminski_aniversare.jpgZiaristul Traian Guminski este un prinţ al presei judeţului Vâlcea, un prinţ dezmoștenit, fără castel, cai şi servitori, dar totuşi nobil în adevăratul sens al cuvântului.

Câtă vreme a lucrat pentru alţii, inclusiv pentru mine, Guminski a tot căzut şi iar a căzut, fiindcă aşa se întâmplă cu prinţii, decad când ajung servitori.

Ajungând însă patron de presă, genele bune ale lui Traian s-au trezit la viaţă, iar astăzi omul e nu doar posesorul unei distinse scriituri, ci şi un Crai de Curtea Veche, plictisit în sens superior de tot ce se întâmplă în jurul său, dar acceptând din fatalitate să scrie despre aceste întâmplări.

Editorialele lui Traian Guminski sunt printre cele mai consistente dintr-o presă judeţeană care cultivă genul. Demonstraţiile sale jurnalistice sunt fără cusur, ample dar bine controlate, având în interior un fel de tânguire rezervată pentru faptul că lumea nu e mai bună.

Personaj dostoievkian / oltean, Guminski se tratează pe sine ca pe un Marmeladov, ascunzând vulgului faptul că e, de fapt, Prințul Mâșkin.

Fiindcă de curând Traian Guminski a aniversat o vârstă, îi adresez urări frumoase și îl încredințez de respectul meu colegial.

Omul nu va îmbătrâni niciodată, lăsând impresia că s-a născut deja bătrân, dar altfel nici nu se poate să rămâi, veșnic, tânăr și ferice.

 

Gheorghe Smeoreanu

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK