Menu

Luptăm cu dezinformarea dar batem câmpii ?

f_350_200_16777215_00_images_banner1_ucraina_ruine.jpeg

 

 

 

 

 

O știre apărută duminică în România are următorul titlu:

”Dezastru de proporții epice pentru Rusia: În Ucraina deja au pierdut mai mulți soldați decât în al Doilea Război Mondial (Raport SUA)”.

Știrea precizează:

”Pierderile Rusiei în Ucraina din 2022 depășesc numărul de victime cumulate cu care țara s-a confruntat în conflictele militare de la cel de-al Doilea Război Mondial. Instituțiile media ruse Meduza și Mediazona au publicat un raport care indică faptul că aproximativ 120.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei.”

Aproape toate sursele spun însă că cifrele din cel de al Doilea Război Mondial sunt altele.

Aproximativ 12 milioane de soldați au fost uciși pe câmpul de luptă, capturați (fără a mai reveni în țară) sau dați dispăruți.

Alții (aproximativ 14, 6 miloane de persoane) erau civili morți în zone de ocupație, care au fost transferați cu forța în Germania (și nu au mai revenit în Rusia) sau și-au pierdut viața, victime ale foamei, maladiilor, etc. Estimarea pierderilor a 26,6 milioane de oameni este oficială (pentru moment) dar ea este departe de a fi singura. Chiar dacă Marele Război Patriotic s-a sfârșit acum 75 de ani, războiul cifrelor continuă, diferiți istorici propunând mai multe maniere de a măsura amploarea pierderilor.

Între 120 de mii și 12 milioane este totuși o diferență, nu-I așa ?

România și SUA au semnat recent un memorandul în care se angajează să lupte împotriva dezinformării.

Luptăm cu dezonformarea sau batem câmpii ?

G.S.

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN