Obiceiuri de nuntă în România - semnificații
- Written by Criterii
- Category: National
Originară din epoca primitivă, nunta este un cumul de obiceiuri și tradiții transmise din generație în generație. Pline de simbolism, obiceiurile de nuntă iau forma unor ritualuri, care pot fi personalizate ținând cont de particularitățile fiecăruia. Deși în trecut acestea aveau un rol primordial, în prezent au o importanță mai scăzută. Cu toate acestea, multe din obiceiuri sunt inedite și pentru cei mai curioși, explicația lor foarte interesantă.
O zi pentru eternitate
În România, nunțile încep dimineața devreme și uneori se termină dimineața următoare, trecând prin mai multe etape importante și ducând prietenii și membrii familiei în diferite locuri. De aceea pregătirea tuturor pentru acest eveniment este importantă, de la vestimentație, încălțăminte, coafură și machiaj pentru doamne și domnișoare. Și timpul alocat acestui eveniment este, de obicei de ordinul zilelor. Toți cei implicați lasă, pentru un weekend, la o parte toate celelalte plăceri: relaxul cu un film bun, antrenamentele pentru sportul preferat, jocurile pe casino.netbet.ro/sloturi (primul site licențiat în România, L1160651W000195, ONJN, +18) sau altele și își dedică o zi, două sau mai multe acestui moment important.
Obiceiuri înainte de nuntă
Chiar dacă variază ușor în funcție de regiune, există câteva obiceiuri pentru pregătirea nunții. În primul rând pețitul, primul pas care trebuie să-l facă viitorul mire. El merge însoțit de părinți să îi ceară în mod oficial mâna fetei pentru a-i deveni soție. În zilele noastre este practicat doar în mod simbolic. Apoi urmează ploconul, darul oferit nașilor considerați părinții spirituali ai mirilor. După alegere lor, viitori soți merg la casa acestora oferindu-le un cadou pentru serviciul făcut. Obligația nașilor este să suporte cheltuielile pentru voalul miresei, lumânări și alte lucruri necesare ceremoniei religioase. Bradul de nuntă se împodobește la casa mirelui, unde participă toți prietenii cuplului, cu colaci și mere pentru că simbolizează belșugul. Și, chiar înainte de ceremonie, are loc bărbieritul mirelui de către naș sau unul din prieteni, și gătitul miresei. Cei doi își vor cere iertare de la părinți, pentru a porni „curați” în nouă viață.
Ulciorul spart, sfoara, găina și alte elemente
După gătitul miresei urmează hora miresei. Obiceiul acesta are loc acasă la mireasă
în curte, unde tot alaiul de nuntă este prezent. În timpul horei se obișnuiește ca mireasa să spargă un ulcior plin cu apă, simbol al fertilității. Pe drum există obiceiul numit legatul drumului. Valoarea miresei și prețul ieșirii ei din grupul prietenilor trebuie plătit de către nași sau de altcineva din alaiul mirelui. De asemenea, jucatul steagului și purtarea costumelor tradiționale sunt încă practicate în multe regiuni ale țării.
În timpul oficierii cununiei la biserică, în momentul în care mirii și nașii sunt în cerc pentru dansul lui Isaia, mirii trebuie să încerce să se calce pe picior. Se spune că cel care reușește să-l calce pe celălalt va fi acela care va conduce viața familiei. Toată ceremonia este însoțită de strigături care marchează veselia invitaților, momentul culminant fiind considerat strigăturile cu găina la nași, cu replici adaptate zilelor noastre. O femeie aduce în pași de dans, o găină gătită și împodobită, iar nașul este pus să negocieze pentru prețul acesteia, un alt simbol de răscumpărare a miresei. De asemenea furatul miresei în timpul petrecerii este un joc, mirele fiind pedepsit pentru că nu a stat cu ochii pe aleasa lui, iar răscumpărarea este simbolică. Spre sfârșitul ospățului de nuntă, mireasa este așezată pe un scaun în văzul tuturor. Nasa schimbă voalul miresei cu un batic, moment numit legatul miresei. Astfel
această intră în rândul femeilor măritate, iar voalul este oferit unei tinere necăsătorite.
După nuntă
A doua zi după nuntă, mirii și familia acestora, de multe ori și prietenii și rudele apropiate, se întâlnesc la casa socrilor mari. Aici are loc o întâlnire familiară unde felul principal este ciorbă de potroace. O altă tradiție spune că la o saptamana după nuntă, mirii și nașii trebuie să meargă la biserica pentru ca sa primeasca binecuvantarea de la preot pentru noua
familie. După aceea, urmează mult așteptată luna de miere în care proaspeți casatoriti vor pleca într-o vacanță.
Sursa foto: Pixabay
Key Word : Obiceiuri de nuntă
Meta : Tradiții și obiceiuri de nuntă, simbolistica din spatele ritualurilor