Menu

”21 de rubini”, un film mai penibil chiar decât presa care l-a înjurat pe regizor

f_350_200_16777215_00_images_banner1_rubini_21_1.jpg

 

 

 

 

 

Preotul ortodox Ciprian Mega a realizat un film intitulat ”21 de rubini” cu care a participat la un festival cinematografic organizat la Moscova sub egida marelui Nikita Mihalkov. Cu acest prilej, cineastul a dialogat cu Maria Zaharova, l-a criticat pe Medvedev, care, în replică, l-a invitat la masă, și a fost primit de Vladimir Putin într-o vizită ce rămâne misterioasă ca într-o telenovelă.

Presa fundamentalist progresistă din România l-a interpelat în stil bolșevic pe Ciprian Mega, acuzându-l că a trădat nobilele idealuri ale Occidentului.

În schimb, ziariștii rebeli Cozmin Gușă și Ion Spânu l-au apărat pe Mega, iar Ion Cristoiu i-a luat un interviu.

Mă plasez categoric în tabăra susținătorilor deoarece democrația presupune că un artist își poate prezenta lucrările oriunde, inclusiv în Coreea de Nord, iar un cetățean liber se poate întâlni cu oricine.

Nici nu aveam cum să simpatizez o altă tabără din moment ce fundamentaliștii i-au adresat lui Ciprian Mega întrebările următoare:

” I-ați transmis lui Putin vreun mesaj despre miile de credincioși ucraineni ortodocși pe care armata rusă, la ordinul lui Putin, i-a ucis în ultimii doi ani?

I-ați transmis lui Putin vreun mesaj despre zecile de biserici ortodoxe pe care armata rusă, la ordinul lui Putin, le-a distrus în ultimii doi ani?

Cum se împacă învățătura creștină pe care o propovăduiți cu masacrarea copiilor de la Bucea și din alte zeci de localități ucrainene, din ordinul lui Vladimir Putin?

Ați avut un sentiment de rușine stând alături de un politician care este considerat criminal de război?”

Un chestionar mai cretin pentru regizorul Mega nici nu poate fi imaginat.

Partea proastă a acestei afaceri rămase doar ideologice este că filmul ”21 de rubini” este o făcătură. Luni noaptea, când Realitatea PLUS a difuzat această peliculă a fost iureș pe Facebook, toate comentariile fiind negative.

Adevărul este că lipsa talentului, ori vreo obsesie agresivă l-a pus pe Ciprian Mega în situația de a eșua în propagandă, iar ținta propagandei sale aproape că nu mai contează. De spus totuși că sunt caricaturizate, de-a valma, Biserica Ortodoxă Română, UE, SUA și NATO, dacă vă puteți închipui așa ceva.

”21 de rubini” este un film mai penibil chiar decât presa care l-a înjurat pe regizor, fiindcă măcar ziariștii nu pretind că sunt artiști.

De ce e filmul slab ? Fiindcă șarjează, fiindcă e tezist, fiindcă face burtă în mai multe locuri, fiindcă e prost montat, fiindcă nu are vibrația minim necesară unei opere de artă.

Nu e de mirare că festivalul lui Nikita Mihalkov nu a premiat acest film, dar e bizar că Putin i-a acordat atenție și timp regizorului pentru a-i aplauda dizidența. Grosiere chestiuni și de o parte, și de cealaltă.

Ciprian Mega ar fi putut fi o victimă nobilă, un martir al presei finanțate de o anumită ambasadă, un exponent al libertății într-o perioadă în care democrația se neagă pe ea însăși, cu condiția ca opera sa cinematografică să fie viabilă.

Nefiind, totul se va uita, ca orice bizarerie, oamenii rămânând că impresia că s-a făcut mult zgomot pentru nimic.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN