Menu

Gândurile mele după citirea interviului acordat de Putin lui Tucker Carlson

f_350_200_16777215_00_images_putin_carlson_1.jpg

 

 

 

 

 

Un bun prieten, român care locuiește în străinătate, om foarte inteligent și informat, m-a întrebat vineri dimineața ce părere am despre interviul pe care Vladimir Putin i l-a acordat lui Tucker Carlson. Pentru că nu sunt un expert în politica internațională și nici în mentalitățile de la Kremlin, iar prietenul meu știa acest fapt, cred că aștepta de la mine un răspuns bazat pe informațiile publice și pe analizele pe care le-am publicat, în ultimele 18 luni, pe acest subiect. Considerându-mă provocat, voi spune, pe scurt, care sunt primele mele impresii cu privire la acest interviu.

În primul rând, am observat că Vladimir Putin s-a exprimat aproape chinezește, vorbele lui amintindu-mi mai mult de Confucius, nu de, să zicem, Dostoievski. Vreau să spun că spusele președintelui Federației Ruse au avut permanent un aer mandarin, iar nu patetic, așa cum ne-am fi așteptat de la un rus, oricât de diplomat ar fi. Desigur, am văzut la Lavrov, pe care l-am putut asculta mai des decât pe Putin, multă rezervă în afirmații, dar de data asta mi s-a părut că simt ceva mai mult, o anumită unduire a gândirii specific chineză. O primă concluzie este că răspunsurile au fost cumva convenite cu Beijing-ul ori că Vladimir Putin și-a însușit un mod chinezesc de interpretare.

A doua impresie puternică este că Putin a dorit să arate Occidentului că Rusia are o istorie, pe când America nu o are.

Foarte interesant a fost modul în care rusul a vorbit despre cine ia deciziile în SUA, sugerând că există atât de mulți factori de putere, încât democrația de timp american tinde să alunece spre haos.

Putin a avut de-a lungul interviului atitudinea unui medic de treabă care le vorbește rudelor despre starea critică a pacientului american. Fără să fie autoritar sau să propună tratamente intruzive, rusul a amintit atâtea simptome ale politicii interne și externe ale SUA încât publicul din Occident să înțeleagă cât de gravă este boala imperiului.

Un mesaj puternic a fost acela că dacă Vestul este utilitarist, Rusia, în schimb, are vocație religioasă și metafizică, așadar se interesează și de suflet, nu doar de progres, iar sufletește, rușii și ucrainienii sunt frați, așadar războiul este unul civil, provocat de interese geostrategice și de ”nazismul” împărtășit de administrația de la Kiev. Câtă vreme nimeni din elita politică din Vest nu vorbește de suflet, iată că rusul o face, ceea ce reprezintă o noutate și o surpriză pentru cetățeanul occidental.

Nu știu cât de negociat a fost interviul, însă observ că presa mainstream de la noi deja acuză că Trucker Carlson nu a pus întrebări despre Bucea sau Navalnîi. Bine că nu i se reproșează ziaristului american că nu l-a întrebat pe Putin dacă este adevărat că are cancer, parkinson sau demență.

În fine, cred că niște strategi au încercat să acopere interviul de la Moscova cu demiterea șefului aramatei ucrainene Jaluznîi și înlocuirea lui cu un anume Alexander Syrsky. Ca un făcut, evenimentele au avut loc simultan.

Atât aș avea de spus după o lectură genuină a interviului. Mai departe, alții se vor strădui să corupă, într-un fel sau altul, mesajele acestui material de presă care va rămâne în istorie.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN