Nu din România poate să pornească o mișcare suveranistă europeană de succes, ba chiar ar fi indicat să nu conducem noi o asemenea horă
- Written by Criterii
- Category: National
Traian Guminski, colegul meu din Clubul de Presă, a publicat un articol intitulat ” AUR poate câștiga alegerile parlamentare și chiar ar merita victoria!” Ziaristul crede că AUR ar putea conduce țara și le spune amical auriștilor: ” Măi, bieți și fete de la AUR, aveți șansa istorică de a câștiga majoritatea parlamentară la aceste alegeri și de a Guverna fără a părea un partid extremist, antiglobalist, tradițional sau mai știu eu cum, și fără a duce campanie electorală agresivă”.
Sună minunat (chiar un pic halucinant) în articol măsurile pe care partidul lui George Simion le-ar putea adopta, dar aici este o contradicție pe care cred că articolul nu o surprinde, preferă să o ignore, anume ce se întâmplă dacă acest partid rămâne, totuși, în opoziție.
Așadar, adespre ce fel de victorie vorbim ?
Dacă AUR ar veni pe primul loc la viitoarele alegeri parlamentare, dar Polul Suveranist pe care îl anunță Simion nu ar obține 50% + 1, fără îndoială că România ar continua să fie condusă de așa-zisul Bloc Democratic de azi, plus USR, UDMR și Minorități. În acest caz, AUR ar rămâne să joace rolul de sperietoare, să ajute indirect în negocierile cu Comisia Europeană, să îngrijoreze câtuși de cât Departamentul de Stat, eventual punând amortizor unor măsuri hegemonice.
Dacă totuși, prin absurd, AUR și Polul său menit să dea impresia de masivitate ar obține o majoritate parlamentară, abia atunci ar începe nenorocirile. Cu o victorie frumoasă, AUR poate ajuta țara, în schimb dacă ar câștiga alegerile și ar face guvernul, ne-ar nenoroci. Nimeni în UE nu ar mai sta de vorbă cu România, banii europeni ar fi blocați, am deveni o oaie cu mult mai neagră decât Ungaria lui Orban (acest aspect meritând o altă discuție).
Așadar, rămâne să precizeze sincer Traian Guminski ce fel de succes îi prevede și îi dorește partidului pe care îl laudă. Un succes parțial ajută, unul total ne-ar distruge, deoarece am pierde ce avem, fără posibilitatea și timpul să răscumpărăm ce am avut.
Acesta este paradoxul în legătură su suveranismul din țările mici, anume că pot afecta sistemul intern fără să deranjeze sistemul de nivel european și transatlantic.
Ar fi nevoie de un George Simion la Washington și Bruxelles, dar deja, spunând așa ceva, bat câmpii.
Nu din România poate să pornească o mișcare suveranistă europeană de succes, ba chiar ar fi indicat să nu conducem noi o asemenea horă, dacă ar începe un astfel de dans.
Gheorghe Smeoreanu