Menu

Mă întreb cu melancolie: atât de naivi ne consideră americanii ?

f_350_200_16777215_00_images_banner1_kavalec_kathleen.jpg

 

 

 

 

 

Într-un editorial, doamna Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA la București, ne-a explicat cât de avantajați suntem pentru faptul că acceptăm tranzitul cerealelor ucrainene prin România.

”Asistența acordată de România Ucrainei aduce beneficii pentru români. Eforturile României, finanțate prin UE, de a-și moderniza propria infrastructură feroviară, fluvială și portuară au sporit eficiența transportului de cereale în regiune și în același timp au stimulat creșterea economică în țară. Investițiile în infrastructura românească contribuie la creșterea exporturilor și importurilor românești, la crearea de noi locuri de muncă pentru lucrătorii români din agricultură, inginerie și construcții și la atragerea de noi investiții în România. O infrastructură mai bună va facilita circulația persoanelor și a bunurilor, reducând timpul și costurile de călătorie”, ne- a spus doamna ambasador.

Ca și cum nici nu ar exista, doamna nu ne spune nimic despre miliardul de euro pe care îl pierd producătorii români de cereale, sumă incomparabil mai mare decât finanțările UE din ”regiune”.

Există și alte puncte de vedere care afirmă că, de fapt, cerealele nu sunt propriu- zis ucrainene, ci americane, olandeze și saudite.

Liderii Uniunii Europene nu protejează interesele UE, a declarat Istvan Nagy, ministrul ungar al agriculturii, duminică la radioul public, citat de agenţia MTI. "Suntem martorii acţiunii marelui capital multinaţional de a achiziţiona noi pieţe", a spus el, relatează Agerpres.

Comentând decizia guvernului ungar de a menţine şi extinde interdicţia asupra produselor cerealiere ucrainene, Nagy a declarat în interviu că Uniunea Europeană îi protejează pe "aşa-zişii fermieri ucraineni", care sunt "de fapt companii şi investitori din SUA, Arabia Saudită şi Ţările de Jos".

Interviul doamnei ambassador m-a lăsat melancolic și mă întreb: oare, atât de naivi ne consideră americanii ?

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN