Menu

Înainte ca extremiștii să atace democrația, o atacați voi, iar înainte ca populiștii să ne mâne spre dictatură, ne mânați voi

f_350_200_16777215_00_images_banner1_uniunea_european_1.jpg

 

 

 

 

 

Se apropie alegerile europarlamentare și se înmulțesc vocile care vorbesc despre teama că ”extrema dreaptă” va câștiga teren la Bruxelles.

De exemplu, europarlamentarul Renew Europe Dragoş Pîslaru a vorbit de speranţele sale în privinţa discursului şefei Executivului comunitar.

"Aşteptarea mea este ca în discursul Ursulei von der Leyen să discutăm despre modul în care facem faţă acestor provocări - cum putem să fim mai puţin populişti, pentru ca să nu dăm faliment în Europa, despre cum să fim mai puţin extremişti, pentru că, până la urmă, acesta este un atac asupra democraţiei", a afirmat Pîslaru. El a apreciat că "asta e dezbaterea de zi cu zi, pe care ar trebui să o avem şi în România".

Așadar, speranța este într-un discurs al Ursulei von der Leyen, caz în care ne merităm soarta.

Nu domnilor, adevărata speranță trebuie să vină din adevăr, fiindcă adevărul ne face oameni.

Mințiți mai puțin, manipulați mai puțin, renunțați la cinism și ipocrizie, puneți la locul lor forțele paralele, faceți ca Europa să-și recâștige măcar ea suveranitatea, dacă la suveranitatea statelor mici ați umblat până când ați distrus-o.

Niciun European nu iubește extremele, iar dacă ajunge să apeleze la ele o face din disperarea că forțele politice ce păreau normale au înnebunit, că nimic nu mai e firesc, că sunt promovate în mod fanatic valori artificiale care nu au nimic de a face cu libertatea și progresul.

Puneți capăt dictaturii transatlantice, căutați pacea, alungați-i pe cei care în mod evident fac jocuri străine idealurilor Europei și extremismul va dispărea ca prin farmec.

Nu vă mai ocupați de agende ostile bunului simț, nu mai inventați putinisme acolo unde nu există, întrebați-vă de ce ajunge un cetățean European al secolului XXI să se îndoiască de democrație, stopați manipulările cusute cu ață albă și marginalizarea celor care au curaj să își susțină ideile, dați de pământ cu corupția din sânul celor mai înalte structure ale continentului.

Faceți toate acestea și veți vedea că nimeni nu va vota extremele, iar dacă nu le veți face, cetățenii vor deveni radicali și veți fi măturați la la putere printr-un proces tulbure și de nedorit.

Opriți-vă măcar în ceasul al 12-lea, înțelegeți că v-ați molipsit de la dictaturile fasciste și comuniste, că ne prescrieți o lume în care votul omului cinstit se pierde în vâltorile pe care le-ați creat din prostie, lăcomie și lașitate.

Încercați să vedeți lucrurile simplu și să le înțelegeți istoric, fiindcă extremismele au apărut din nedreptățile cele mai crase, demorația autentică nu naște niciodată extreme solide.

Alungați progresismele și lăsați în pace cultura milenară, remintiți-vă că Europa este fructul minunat al Bibliei civilizatoare.

Nu am, din păcate, nicio speranță că veți urma aceste căi despre care vorbesc aici, ba chiar știm cu toții cei care gândim astfel că suntem voci în desert și ne veți ridiculiza. Totuși, din când în când, vrem să ne facem datoria, să vă spunem adevăruri simple, măcar pentru a nu avea pe conștiință viitorul sumbru pe care îl pregătiți, în mod patologic, Europei.

Înainte ca extremiștii să atace democrația, o atacați voi, iar înainte ca populiștii să ne mâne spre dictatură, ne mânați voi. Voi sunteți rădăcina lor, antemergătorii lor, vestitorii lor.

Înțelegeți ?

Evident, nu.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN