Logo

Federația Sindicatelor Silva apără pădurile României de ”privatizare” (Share, vă rugăm !)

f_350_200_16777215_00_images_banner1_federatia_silvicultorilor.jpg

 

 

 

 

 

 

AM PRIMIT, VĂ ÎMPĂRTĂȘIM:

Federația Sindicatelor Silva răspunde acuzațiilor ASFOR:

INTERESUL NAȚIONAL TREBUIE SĂ PRIMEZE!

Federația Sindicatelor Silva respinge punctul de vedere al ASFOR, în calitatea acesteia de reprezentant al agenților economici din domeniul exploatării forestiere, prelucrării primare și a industrializării lemnului, care, în cadrul unei poziții publice, atrage atenția „asupra răspândirii în necunoștință de cauză sau cu rea intenție a unor informații false, care aduc prejudicii actului de administrare și valorificare a lemnului din fondul forestier național”.

Încercarea, din punctul nostru de vedere, nereușită, de a „înfiera cu mânie proletară” mitingul, pe deplin justificat, al silvicultorilor, care nu au dorit altceva decât să tragă un semnal de alarmă pentru salvarea pădurilor proprietate publică a statului de la înstrăinare și față de tentativa de ”privatizare” a activităților economice ale Romsilva, care ridică, din start, mari semne de întrebare, nu face altceva decât să demonstreze, încă o dată, că poziția Federației Silva este una corectă.

ASFOR vorbește de inducerea în rândul opiniei publice a unui sentiment de ură împotriva mediului de afaceri din România, acuzând organizatorii protestului că uită faptul că fondul forestier nu este administrat doar de ocoale silvice de stat, ci și de ocoalele silvice de regim, care administrează proprietățile forestiere private, și care sunt, în marea lor majoritate, SRL-uri.

Nimic mai fals, cât timp mitingul organizat de miile de silvicultori a vizat protejarea pădurilor aflate în patrimoniul public al statului și nu se referea la fondul forestier privat.

Mai mult, ASFOR se declară oripilată de „atacul incalificabil” al sindicatelor la adresa mediului de afaceri care este, spune ASFOR, partener al Regiei Naționale a Pădurilor și al statului român!

Prin luările noastre de poziție nu am făcut altceva decât să cităm, referitor la divizarea activităților regiilor autonome, din proiectul de lege, conform căruia, ”activitățile comerciale divizate vor fi organizate în societăți pe acțiuni sau în societăți cu răspundere limitată” în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a legii, fără a aduce nici un fel de atingere operatorilor economici care fac în prezent lucrări de exploatări forestiere.

Noi însă, nu putem să nu vedem că de ani buni se urmărește “spargerea” Romsilva și „privatizarea”, nici pe departe în interesul României, a unei resurse de o valoare inestimabilă: pădurile României!

Am putea să ne amintim ce s-a întâmplat, după ce statul, din aceleași motive de competitivitate și de așa-zisă spargere a monopolului, a decis să privatizeze sectorul bancar, petrolul, rafinăriile, producția și distribuția de energie, combinatele petrochimice, combinatele siderurgice, industria producătoare de autocamioane, tractoare și mașini agricole, șantierele navale și toate celelalte. Din păcate, și de această dată, interesul național este ignorat, deși pădurile sunt incluse în Legea siguranței naționale nr. 51/1991, care prevede, foarte clar, că orice acțiuni ce lezează interesele economice strategice ale României, constituie amenințări la adresa securității naționale.

Federația Silva nu a făcut altceva decât să solicite, punctual și argumentat, retragerea de către Guvernul României a proiectului de lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Mai mult, a cerut exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanței corporative, sistem de management ce are în vedere, în principal, maximizarea profitului și înlocuirea acestuia cu managementul forestier durabil, singurul care asigură continuitatea în gospodărirea și protejarea pădurilor prin dezvoltarea echilibrată și unitară a celor trei funcții ale pădurilor și anume funcția ecologică, funcția socială și cea economică.

Suntem de acord cu cei de la ASFOR că sectorul forestier nu are nevoie de informații false, ci de profesionalism, coerență, predictibilitate și egalitate între competitorii de pe piață.

Cetățenii acestei țări trebuie să știe însă, foarte bine, că prin proiectul de lege inițiat și aprobat de Guvern, fără respectarea etapelor legale de consultare publică (ce mai contează aceste amănunte?), transmis apoi în procedură de urgență spre adoptare Senatului României, se dă o lovitură decisivă majorității regiilor autonome ale statului, forțând reorganizarea acestora prin divizarea activităților de serviciu public de activitățile comerciale, implicit Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva.

Nu suntem la curent cu situația economică a celorlalte Regii autonome ale statului, însă Romsilva reprezintă încă de la înființare, de 32 de ani, un pol de stabilitate și profit, care și-a depășit cu mult, în ultimii ani, indicatorii stabiliți prin planurile de administrare aprobate de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.

Din păcate, fără a intra într-o polemică cu reprezentanții ASFOR, „privatizarea” Romsilva, vizată de prea mulți ani, reprezintă nu numai o uriașă greșeală, dar și un atentat la adresa securității naționale! Nu o spunem noi, ci chiar mulți dintre actorii politici care s-au raliat demersului silvicultorilor!

Cine va răspunde și cine va plăti dacă această ”reformă” eșuează?

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva

Departament Comunicare

federațThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

București

18 ianuarie 2023

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.