Menu

Vom fi liberi, dar în metavers

f_350_200_16777215_00_images_banner1_metavers.jpg

 

 

 

 

 

 

Bogaților le-a fost întotdeauna frică de săraci. Un anume Daniel Estulin, doctor în inteligență conceptuală, spune că bogații întind coarda încercând să nu o rupă, să prevină momentul în care gloata aruncă cu pietre, așa cum fac palestinienii în fața soldaților israelieni.

Atât de frică le-a fost bogaților de reacția săracilor încât au inventat Planul Marshall, în 1947, iar inițiatorului i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace.

Tot frica bogaților a făcut ca în 1989, George Bush și Mihail Gorbaciov să pună la punct eradicarea comunismului, cel puțin din emisfera vestică, fiindcă de China nu îndrăznea și nu îndrăznește nimeni să se atingă.

S-a apelat apoi la resuscitarea tezelor diabolice ale Școlii de la Frankfurt și astfel au apărut progresismul, corectitudinea politică și elogiul mișcărilor LGBT, toate aceste elemente fiind generatoare de dezbinare socială, știut fiind că dacă dezbini turma, scade riscul de a fi luat în copite.

Ei bine, abia de acum începe hora mare, fiindcă s-a inventat metaversul și nici nu știți, deocamdată, ce este. Încerc să vă ajut și vă semnalez că metaversul seamănă cu un țarc mondial, un fel de strungă de dimensiuni planetare în care să fie înghesuită turma, în așa fel încât bogații să stea liniștiți.

Un studiu semnat de Călin Marchievici și publicat în Cotidianul relatează faptele în succesiunea lor.

La finalul lunii octombrie 2021, Mark Zuckerberg anunța că Facebook va fi rebotezată ”Meta” și că, în curând, nu va mai fi privită ca o companie social-media, ci ca o companie a metaversului. Asta înseamnă că Meta va încerca să construiască un metavers, al realității virtuale 3D și a realității augmentate, în care utilizatorii vor avea experiențe total diferite de cele oferite acum de privitul într-un monitor. ”Viitorul va fi dincolo de ceea ce ne putem imagina acum”, spunea Zuckerberg.

Evident că Xi Jinping și China nu puteau ignora fenomenul, așa încât au prevăzut în planul cincinal 2021 – 2025 că ”realitatea virtuală augmentată” trebuie să se afle pe lista celor șapte mari industrii strategice care trebuie ajutate.

Metaversul ar putea anula diferențele dintre lumea reala și cea virtuală și ar putea deveni „o lume reală, paralelă cu cea pe care o cunoaștem”. În acest fel, ”s-ar putea face integrarea între lumea virtuală și cea reală, lucru care ar schimba profund structura și modul de funcționare al societății actuale”, ”mult mai rapid și cu un cost mai mic decât transformarea digitală a lumii” bazate pe ”internetul lucrurilor”, rezumă Marchievici.

Un think-tank chinez arată că „metaversul” ”va deveni parte integrantă a gândirii politice a țării și a securității politice”. Este limpede că, pentru adepții folosirii tehnologiei în vederea obținerii și întăririi controlului politic, „metaversul” prezintă mai multe beneficii. Studiul think-tank-ului chinez mai spune că metaversul ”ar putea deveni un al doilea spațiu pentru existența oamenilor și le-ar putea oferi noi vieți în altă dimensiune, dând naștere unor noi identități, altor relații sociale și altor moduri de viață”. De altfel, ”metaversul” lansat de compania chineză Baidu se numește ”Tărâmul Speranței”.

Cred că este necesar să încercăm a vedea ce poate să însemne metaversul ca alternativă a vieții reale în care gloata despre care vorbeam devine tot mai neliniștită observând că bogații au beneficii la care săracii nu pot ajunge. Încă de acum vreo 20 de ani, George Soros atrăgea atenția că evoluția cercetării în medicină va ajunge până acolo încât va asigura o viață aproape veșnică, dar asta numai pentru bogați. În metavers, iată că și săracii pot avea tot ceea ce își doresc: o sănătate perfectă, o viață sexuală de cel mai înalt nivel, acces la locuințe și job-uri minunate.

Este vreo problemă că toate acestea vor fi virtuale și nu reale ? Deocamdată, așa ni s-ar părea, dar dacă ne aducem aminte ce era înainte și ce este după Facebook și Instangram, parcă vedem că unii nu se plâng de diferența dintre real și virtual.

Ar putea fi vai și amar de generațiile viitoare.

Dacă mă întrebați pe mine, am impresia că bogații, de teama unei noi aventuri comuniste, creează ei un comunism artificial, strict electronic, în care fiecare va oferi societății după capacități, dar va primi de la societate după nevoi, exact așa cum spera să se întâmple cândva însuși Karl Marx.

Vrei cea mai scumpă mașină ? Ia-o , dar în metavers. Vrei o aventură cu cineva de la Hollywood ? De acord, însă totul se va petrece virtual.

Inutil să mai spun că o dată ridicat la cote maxime freudianul principiu al plăcerii, apare dependența de drogul electronic.

Vom reuși să îi ținem departe pe copiii și nepoții noștri de acest metavers ce are consistența unui vis generat de drog ? Nu mai mult decât îi ținem acum departe de Facebook sau Tik – Tok.

Evident că în metavers omul va putea da cu pietre, atâta doar că vor fi pietre electronice.

Ne întoarcem în epoca pietrei.

Epoca pietrei virtuale.

Din punctul meu de vedere, o nenorocire mai mare nu există. Vă aduceți aminte lozinca tinerilor, din 1989 ? Cică vom muri sau vom fi liberi.

Vor fi liberi, dar în metavers.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN