Menu

Anexările putiniste au deschis cutia Pandorei

f_350_200_16777215_00_images_banner1_putin_anexarijpg_1.jpg

 

 

 

 

 

 

În timpul frumosului miting din Piața Roșie, mă gândeam că dacă participanții ar primi pe whatsapp un mesaj că în situația în care pleacă de acolo, îi așteaptă în fața casei un BMW cu zece mii de dolari în bord, zona s-ar goli în proporție de 99%. Mi-am spus, cinic, că și dacă scădem prețul, de la nivelul unui automobil occidental, la cel al unui iPhone, tot acolo se ajunge.

Pe de altă parte, sunt la fel de convins că și cei denumiți eroi ai Ucrainei de pe front ar lua-o la goană spre casele lor, aruncând kalașnikoavele și părăsind bateriile primite de la americani, dacă li s-ar promite o vilă din aceea pe care o dețin soții Zelenski în Toscana.

Ce vreau să spun este că omul contemporan nu are idealuri, ci numai interese, pe care le escamotează sub diverse lozinci afișate mai mult sau mai puțin ostentativ, iar statele, la rândul lor, își împroașcă cetățenii cu vorbe mari pentru a-i determina să se comporte în mod așa-zis patriotic.

În epoca internetului, a gadget-urilor și a tik-tok-ului, eroismul și patriotismul sunt doar o marfă pe care unii o vând pe un anumit preț, de obicei nu foarte ridicat.

În acest context, trebuie să recunosc că deși anexarea de către Putin a celor două republici din Donbas și pregătirea pentru anaxare sau, cine știe, pentru negocieri, a Hersonului și Zaporojiei nu-mi sună deloc bine, Federația Rusă a dat o lovitură economică de zile mari.

Vorbim aici despre interese economice, la care trebuie să le adăugăm pe cele de securitate pentru etinicii ruși.

Până vom vedea ce se va mai întâmpla pe front, mi se arată faptul că regimul Zelenski a suferit o înfrângere istorică, fiind acela care a reușit să piardă circa 20% din teritoriu și 60% din forța economică a țării, iar asta din cel puțin trei motive:

Obsesia derusificării și apucăturile extremist – fasciste a unor demenți. Iluzia că Occidentul va ajunge să sacrifice vieți omenești pentru cauza ucrainiană. Necunoașterea istoriei și subestimarea determinării rusești când vine vorba despre politici de război.

Deși alcătuit din iluzii, precum satele lui Potemkin, spectacolul din Piața Roșie, cu turlele minunatei biserici Vasili Blajenâi pe fundal, a fost mai puțin schizo decât ideea lui Zelenski de a cere aderarea Ucrainei la NATO în regim de urgență.

Dacă îi putem spune lui Putin că oamenilor din Piața Roșie li s-au vândut lozinci, lui Zelensi îi putem reproșa că este Popa Prostul în tricou militar. Cel vândut mediatic drept eroul planetei s-a arătat a fi un fel de sperietoare de ciori în momentul în care a crezut că Occidentul se hrănește cu eroism, nu cu bani, resurse și campanii electorale.

Să o spunem pe-a dreaptă, votantul american, neamț sau francez nu va pune niciodată interesul lui Zelenski deasupra interesului personal de a-și asigura viața și solvabilitatea în fața băncii care i-a dat, pe credit, casă și mașină.

Cum stăm, în acest moment ?

Cred că stăm mai rău decât înainte de ziua de vineri, fiindcă anexările putiniste au deschis cutia Pandorei, ceea ce se va releva în anii care vor veni. Pe termen scurt, trebuie să așteptăm planul de contraofensivă a lui Zelenski în care personal nu cred, dar nici nu îl pot elimina din ecuație.

Cu cât condamnă mai ”ferm” UE și NATO anexările, cu atât cred că un război mondial este exclus în acest moment și deci nu avem a ne teme de arma nucleară.

În concluzie, nu uitați că Vestul și Estul seamănă mai mult decât credeți în ceea ce privește egoismul cetățeanului și dorința elitei de a se menține la putere.

Restul sunt spectacole putiniste și mesaje zelenskiene.

Ziceau strămoșii noștri latini ceva ce cred că există și în cultura slavă:

Ubi bene, ibi patria.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN