Menu

Lasați orice speranță de a înțelege ceva, voi, cei care locuiți în imperiul Ursulei

f_350_200_16777215_00_images_banner1_ursula_biden.jpg

 

 

 

 

 

 

Lăsați orice speranță, voi, cei care intrați aici. Fraza stă scrisă deasupra intrării în Infern, ne spune Dante Alighieri în Divina Comedie.

Când nu poți înțelege este, adeseori, asemănător cu a nu putea să respiri. Iată câteva subiecte față de care nu am nicio speranță de a le înțelege și care caracterizează, în acest moment, Uniunea Europeană.

1.Promovăm un green deal agresiv, în condițiile în care UE reprezintă doar sub jumătate de miliard de locuitori ai planetei.

2. Ne distrugem economia și confortul pentru a-l descuraja pe Putin, în vreme ce Putin nu pare deloc descurajat.

3. Stăm cu ochii ațintiți spre Comisia Europeană și spre șefa ei, cu toate că nici măcar Tratatul de la Lisabona nu acordă acestei instituții dreptul de a discuta despre achiziții comune de energie, măsuri comune de austeritate etc.

4. Spunem că propaganda rusă este vinovată de ceva anume, fără a preciza despre ce este vorba și nici cum acționează această propagandă.

5. ”Derusificăm” Europa, așadar acționăm pe motive etnice, în vreme pe solicităm corectitudine politică în toate domeniile,inclusiv cele legate de LGBT.

6. Spunem că proprietatea este sfântă, dar confiscăm averile rușilor.

7. Afirmăm că sportul nu are nimic în comun cu politica, dar suspendăm participarea sportivilor ruși la competiții.

8. Deși statele europene au constituții, vorbim despre prevalența asupra acestora a deciziilor Curții Europene de Justiție.

9. Criticăm, pe bună dreptate, dictatura din Federația Rusă, dar aplaudăm faptul că în Ucraina lumina cade doar pe președinte și pe soția sa.

10. Solicităm transparență în contractele statului, dar secretizăm contractele cu Big Pharma pentru vaccinuri.

11. Criticăm statul de drept din Ungaria dar cel mai puternic stat al UE face investiții masive acolo.

12. Soția președintelui Ucrainei merge la instituțiile democratice ale Occidentului în misiuni oficiale deși nu are niciun statut oficial în statul ucrainian.

13. Șefii marilor state europene vorbesc ore în șir cu Putin la telefon, iar în comunicatele de presă apare doar ideea că i-au spus să plece din Ucraina.

14. Îl suspecăm pe Putin de asasinate politice, dar nu reacționăm la asasinarea fetei lui Dughin, de profesie ziarist.

15. Tipărim reviste culturale, avem teatru și operă, avem premii literare, dar sprijinim o țară unde sunt arse cărțile lui Tolstoi, Cehov sau Pușkin.

16. Ne drapăm și ne pavoazăm cu steagul unei țări în care minoritățile sunt în pericol.

17. Susținem dreptul la vot, dar nu avem încredere că cetățeanul este inteligent și poate citi liber site-uri rusești.

18. Spunem că luptăm contra nazismului, interzicem figurile istorice extremiste și naziste, în schimb îi considerăm eroi pe naziștii ucrainieni și îi sprijinim financiar și militar.

Mă opresc aici, fiindcă deși aș mai avea zeci de exemple, consider că ideea s-a înțeles.

Atrag respectuos atenția că o societate care își încalcă principiile, indiferent de circumstanțe, este bolnavă. Occidentul nu a făcut asta în toiul încleștării cu Hitler și de aceea a învins.

Cred într-o Europă unită, nu aglutinată, într-o Europă democrată, nu ghidonată transatlantic, într-o Europă a rațiunii, nu a compromisurilor, a manipulării, a dublului standard, a minciunii cotidiene.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN