Menu

Zelenski și ai lui i-au umilit pe românii din Ucraina chiar de Ziua Limbii Române

f_350_200_16777215_00_images_banner1_zelenski.jpg

 

 

 

 

 

Publicând acest text, nu facem politica Moscovei și nici nu ne declarăm atașamentul față de Putin, așa cum vor spune propagandiștii ordinari, voluntari sau cu simbrie, de care observ că este plină societatea românească. Îl publicăm deoarece mi se pare aberant, schizofren de-a dreptul ca noi toți să contribuim la efortul de război al Ucrainei, guvernul să susțină regimul de la Kiev pe toate planurile, în vreme ce Zelenski și ai lui îi umilesc pe românii care trăiesc pe teritoriul acestei țări.

Consiliul Național al Românilor din Ucraina, uniune civică care întrunește 20 de ONG-uri și instituții de presă din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, a solicitat din nou autorităților ucrainene să recunoască inexistența „limbii moldovenești” și să anuleze ordinele privind introducerea cotelor de limbă ucraineană în școlile cu predare în „limba moldovenească” . CNRU solicită revenirea școlilor din sudul Basarabiei începând cu 1 septembrie 2022 la sistemul de predare în limba română, după cum a fost anterior anului 1998, când, împotriva voinței părinților, elevilor și profesorilor, instituțiile de învățământ secundar au fost trecute din oficiu la predarea în „limba moldovenească”.

La 31 august 2022, de Ziua Limbii Române, Ministerul Afacerilor Externe  al Ucrainei a răspuns memoriului Consiliului Național al Românilor din Ucraina (CNRU).

Printre altele, oamenii lui Zelenski arată că:

„POTRIVIT MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE, ÎN CONDIȚIILE AGRESIUNII MILITARE PE SCARĂ LARGĂ A RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI, PROBLEMA RENUNȚĂRII LA FOLOSIREA TERMENULUI „LIMBA MOLDOVENEASCĂ” POATE FI FOLOSITĂ DE AGRESOR PENTRU A INCITA LA DUȘMĂNIE INTERETNICĂ ÎN ȚARA NOASTRĂ”.

Noaptea minții !

Dacă românii din Ucraina vorbesc ”limba moldovenească”, înseamnă că și noi vorbim tot ”moldovenește”, prin urmare nici nu existăm decât în mintea noastră.

Dacă nu existăm, atunci, de ce facem sacrificii materiale și încingem propaganda pentru a apăra Ucraina și pe mărețul ei conducător ?

Din moment ce în chestiunea limbii și a școlii regimul kievean ne-o dă în bot, ca să zic așa, probabil că un răspuns pe măsură ar fi să spunem că războiul lor este un conflict local pe care ar face bine să îl rezolve local.

Cineva ne consideră tâmpiți și se bizuie pe faptul că fiind astfel nu vom avea curajul să reacționăm, nici măcar la nivel diplomatic, cee ce, de altfel, se și întâmplă.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN