Menu

Ne mințim singuri. ”Sancționarea lui Putin” prin economisirea energiei este doar o lozincă pentru idioții utili

f_350_200_16777215_00_images_banner1_putin_speriat.jpg

 

 

 

 

 

 

Vedem așa-ziși influenceri făcând crize de isterie pe ideea că vor face economie de curent și gaz, cu stoicism, pentru a-i da o lecție lui Putin.

Războiul din Ucraina se potrivește perfect în puzzle-ul propagandei.

În realitate, prețurile la energie au explodat înainte de acest război, iar să pretinzi altceva este ori ticăloșie, ori prostie.

Europarlamentarul Cristian Terheș explică situația în felul următor.

x

De ce a ajuns pretul energiei la acest nivel aberant?

Deoarece, din cauza politicilor impuse de birocratii europeni ce stabilesc pretul energiei pe baza "pretului marginal", pretul energiei a tot crescut, in loc sa tot scada, ceea ce a produs profituri enorme unor firme si "baieti destepti", dar, in acelasi timp, cheltuieli enorme cetatenilor si firmelor. Efectul se vede acum: distrugerea firmelor europene si saracirea in masa a populatiei.

Pretul energiei se stabileste pe baza asa-numitului "pret marginal", adica, indiferent din ce sursa e produs curentul, pretul intregului curent va fi cel mai mare pret cu care acel curent e produs.

Curent se produce, in cea mai mare parte, din surse hidro (cel mai ieftin), eolian, solar, biomasa, nuclear, gaz si carbune (cele mai scumpe).

Curentul pe carbune si apoi pe gaz e cel mai scump din doua motive: (a) costa sa scoti carbunele/gazul din pamant si sa-l transporti si (b) firmele producatoare au de platit "certificate de carbon".

"Cerficatele de carbon" (diferite de certificatele verzi) sunt o inginerie financiara de tranzactionare a tonei de CO2 emisa sau ne-emisa pentru productia de energie.

Adica, toata propaganda ecologista a venit si a spus ca "incalzirea globala" are loc din cauza CO2, pe cale de consecinta trebuie taxati producatorii de CO2 si sa fie stimulati cei care nu produc CO2.

Astfel s-a ajuns ca producatorii de energie din surse fosile (gaz, carbune), pentru a putea vinde 1 MWh produs, trebuie sa cumpere un certificat de carbon. In felul acesta, la pretul de productie se adauga si pretul certificatului de carbon.

Pentru ca Romania nu are mix energetic (adica firme care sa produca energie din mai multe surse poluante si nepoluante), certificatele de carbon sunt cumparate de pe piata, unde sunt tranzactionate/vanzute de firmele ce produc energie nepoluanta.

In felul acesta, firmele producatoare de "energie verde", pe langa faptul ca au costul de productie mai mic pentru 1 MWh, isi sporesc profitul (asta in prima faza) pentru ca pot vinde aceste certificate de carbon firmelor care produc 1 MWh pe carbune.

Pentru comparatie, cu titlu de exemplu in privinta preturilor:

- 1 MWh ora de energie produs pe carbune costa, inainte sa iasa din firma, 500 de euro. La aceasta suma se adauga pretul cumpararii certificatului de carbon, care e 30 de euro => 530 de euro pentru 1 MWh.

- 1 MWh ora de energie produs din hidro costa, inainte sa iasa din firma, 100 de euro. La asta se adauga pretul certificatului de carbon pe care-l poate tranzactiona cu 30 de euro => 70 de euro pentru 1 MWh. DAR, pentru ca in privinta vanzarii se practica "pretul marginal", adica toata energie se vinde cu pretul cel mai mare, si acest 1 MWh se va vinde tot cu 530 de euro. Calculati profitul.

In Romania pretul pietei de energie este "controlat", adica statul nu lasa ca pretul sa sara de o anumita suma. Bruxelles a impus insa "liberalizarea" pietei, adica aplicarea sistemului mentionat la punctul 5 de mai sus, ceea ce a facut sa sara toate preturile la energie.

Aceasta crestere a pretului energiei conduce la cresterea preturilor tuturor bunurilor si serviciilor, ceea ce pe termen scurt produce foarte multi bani la bugetul de stat ca uramre a TVA-ului. Pe termen mediu si lung, insa, piata se contracta, adica firmele vor investi mai putin iar oamenii vor cumpara mai putin, astfel ca statul va pierde.

X

Deoarece presa mainstream insistă pe războiul din Ucraina ca fiind cauza cauzelor pentru sacrificiile pe care trebuie să le facem, orice altă explicație, oricât ar fi de clară și obiectivă, devine bizară, marginală, generatoare de eșec pentru cei care o folosesc. Iar cum frica de eșec este mare în societatea noastră, nu e de mirare că ne mințim singuri.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN