Menu

Occidentul apără Ucraina nu pentru că este o țară, ci pentru că este doar o parte a lumii capitaliste

f_350_200_16777215_00_images_banner1_zelenski_nevasta_2.jpg

 

 

 

 

 

 

Nu mai știm să răspundem întrebărilor pe care ni le punem. Unii răspund fără să gândească prea mult, pe alții, aceste întrebări îi copleșesc. Nu există niciun magistru care să ne îndrume, nicio școală care să funcționeze doar în numele adevărului. Pentru că unii au confiscat școlile și, prin aceasta, au confiscat adevărul.

Este filosofie ceea ce spun ? Nici vorbă, fiindcă mă refer la acele întrebări foarte simple cărora, în cele din urmă, trebuie, dacă suntem înțelepți, să le dăm totuși un răspuns rațional. Pe rând, fiecăreia, apoi, în ansamblul lor.

Vă propun să începem.

Țările din Est își doresc investitori străini. Câți investitori străini sunt necesari pentru ca o țară să aibă maximum de dezvoltare economică posibil ? Cât mai mulți, câți se poate de mulți. Ce se va întâmpla însă cu țara respectivă, cine o va conduce ? Evident, cei care au investit. Fiindcă țările din Est au pornit la drumul capitalismului fără capital, cei care le vor conduce sunt străinii. Cum să o conducă străinii din moment ce există democrație ? Prin mecanisme democratice, cetățenii țării își vor alege în mod liber și nestingherit pe cei pe care vor să îi conducă. Am înnebunit cu toții, nu ne dăm oare seama că aceia care dețin investițiile vor face în așa fel încât oamenii să aleagă pe cei care le vor proteja investițiile ?

Da, dar mecanismele democratice vor regla situația, oamenii vor alege în interesul lor. Serios ? Știința manipulării a atins un nivel extraordinar, oamenii sunt împinși, ca oile, să voteze așa cum li se spune. Deep state-ul pune umărul. Bine ar fi să existe o justă măsură, în așa fel încât capitalul străin să nu domine capitalul autohton ? Poate ar fi bine, dar liberalismul prespupune mișcarea liberă a capitalului și o societate deschisă.

Nu ne apără societatea civilă ? Așa ar fi frumos, doar că zecile de mii de ONG-uri dintr-o țară sunt finanțate în mod secret de cei care au interesul să promoveze anumite idei și acțiuni. De ce mai vorbim, totuși, despre țări ? Ce sunt ele, în Occident ? Ucraina, de pildă, și-a vândut datoria suverană și terenul agricol, în mare parte, unor fonduri de investiții americane, iar acum vinde la preț de nimic domenii economice întregi Poloniei. Ce apără cei care mor în tranșee ?

Ar fi potrivit un guvern mondial, ar trebui să renunțăm la ipocrizie și să recunoaștem că măcar de un guvern al nostru,al Occidentului, aveam nevoie ? Da, dar odată instaurat, acest guvern ar deveni necontrolabil, s-ar pune în funcțiune la nivelul Occidentului aceleași jocuri de interese care se pun acum la treabă la nivelul țărilor. Nu cumva Occidentul apără Ucraina nu pentru că este o țară, ci pentru că este doar o parte a lumii capitaliste ? De la Kiev, Zelenski le spune ucrainienilor să moară pentru a-și apăra țara. Să o apere pentru a o stăpâni, pentru a o conduce ? Nu, deoarece o conduc cei care au investit și investesc. Și atunci, de ce mor acești oameni ? Acești oameni mor pentru bani, nu știm ce este în conștiința lor.

Și atunci, de ce toată presa vorbește despre patriotism. Sunt acei oameni proști sau nebuni ? Suntem proști sau nebuni noi, cei care ne punem aceste întrebări ? Nu cumva avam nevoie de o nouă doctrină, de o redefinire a sistemului politic, de o regândire a democrației ? Nu cumva avem nevoie de legi noi, care să stabilească limitele jocurilor de interese ? Înseamnă asta moartea capitalismului ? Nu, înseamnă doar controlul marelui capital.

Totuși, continuăm să comentăm ca și cum am mai avea țări în stăpânirea noastră, ca și cum ar mai conta votul nostru. Lucrând cu idei false, ar trebui să ne mai mirăm că suntem dezbinați ? Folosește cuiva dezbinarea oemenilor ? În perioada interbelică, în România predomina capitalul străin, totuși vorbeam despre independență și libertate, despre Marea Unire și România Mare. Ce s-a schimbat ? S-a schimbat ceva fundamental, anume capitalul s-a internaționalizat atât de mult, trece granițele atât de mult încât nu-i mai pasă de țările unde este plasat. Aceste țări au devenit, practic, colonii, iar câteva Metropole conduc lumea și acumulează capital. Nu, nu este nimic marxist sau comunist în aceste constatări, mai ales că apar permanent, în ceea ce am spus, semne de întrebare.

Sunt întrebările mele, pe care mi le pun eu, mai precis o parte dintre ele, la care m-aș bucura să răspundeți, dar nu din reflex, nu din doctrina pe care ați îmbrățișat-o, ci din mintea dumneavoastră.

Situția este gravă, pentru că nu ne-am lămurit conceptele și judecăm în conformitate cu ceea ce ne bagă alții în cap, alții care sunt interesați să gândim într-un anumit fel. Problemele pe care le pun aceste întrebări sunt grave, dar în mod sigur există soluții pentru atât de inteligenta noastră civilizație.

Să cerem lămuriri, să ne limpezim la minte, până când nu devenim fie nebuni, fie sclavi obosiți să mai gândească.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN