Menu

Ciuma dansului revine

f_350_200_16777215_00_images_banner1_ciuma_dansului.jpg

 

 

 

 

 

 

Amnestiy International a realizat o anchetă solidă, desfășurată pe o perioadă mai lungă, ajungând la concluzia că soldații ucrainieni își instalează infrastructuri militare în școli și spitale, folosind astfel elevi, bătrâni, bolnavi drept scuturi umane.

Câțiva comentatori de la noi au scris, mirați, că nu văd unde este problema. De pildă, Rezistența franceză a acționat și în sate și orașe, nu doar în câmp, iar apărarea Parisului s-a făcut, ce să vezi, chiar în Paris. În mod cu totul astuțios, un important ziarist a comparat situația cu aceea a cuiva care, dacă îi este atacată casa, luptă în casă, nu fuge în curte sau pe stradă pentru a-și apăra locuința.

Pe scurt, ucrainienii au dreptate atunci când pun tunul într-un azil dar nu îi avacuează pe bătrâni, ba chiar nu îi lasă să plece. La fel, în școală, elevii sunt păstrați pe loc, lângă lansatorul de rachete, pentru a urma nestingheriți programul de învățământ.

Dl Zelenski a precizat ”cu claritate” că organizaţia pentru drepturile omului că "încearcă să amnistieze statul terorist rus", punând "victima şi agresorul, într-un anumit fel, pe picior de egalitate".

Pentru că nu s- a ținut seama că aceasta este interpretarea corectă a situației, responsabila Amnesty International pentru Ucraina, Oksana Pokalciuk, a demisionat. "Dacă nu trăiţi într-o ţară invadată de ocupanţi care o fac bucăţi, probabil nu înţelegeţi ce înseamnă să condamnaţi o armată de apărători"; a scris reprezentanta Amnesty în Ucraina. Într-un mesaj anterior pe Facebook, Pokalciuk mai afirma că Amnesty nu a ţinut seama de apelurile echipei sale de a nu publica raportul şi că "ieri aveam speranţa naivă că totul se poate aranja şi că textul va fi înlocuit. Dar astăzi mi-am dat seama că nu se va întâmpla asta".

Totuși, Amnesty International refuză să retragă raportul care susține că Ucraina a pus civilii țării sale în  pericol amenajând baze militare în spații publice. Reacția celor de la Amnesty vine după ce raportul a deranjat președinția Ucrainei, care a acuzat că prin el se fac jocurile Rusiei.

În concluzie, gândirea politică occidentală este gata să admită și chiar admite că în cazul Ucrainei este permisă folosirea copiilor, bătrânilor, bolnavilor drept scuturi umane.

Ca să judec și eu precum ziaristul invocat mai sus, dacă hoții îți atacă locuința, iei copilul în brațe și te aperi, nu fugi.

Așa opera și Rezistența franceză, nu ?

În consecință, se pare că pentru gândirea din Vest nici copiii nu mai reprezintă o valoare absolută atunci când este vorba despre înfrângerea lui Putin. Și ne mai miram citind că occidentul medieval a putut avea o Cruciadă a copiilor.

Societatea occidentală trăiește zilele unei psihoze colective, cu aspecte sado – maso, nuanțe isterice și tulburări de caracter.

Acum 500 de ani, mai exact în 1518, într-o vară, în orașul francez Strasbourg, pe parcursul a trei luni fierbinți, câteva sute de oameni au dezvoltat o obsesie pentru dans. Dansul a continuat și a continuat până când, spre groaza mulțimilor care s-au adunat să-i urmărească, unii dintre ei s-au prăbușit și au murit pe loc.

Fenomenul s-a numit Ciuma dansului, iar cea mai credibilă explicație, este că oamenii de la Strasbourg au fost victimele bolilor psihogene de masă, ceea ce se numea „isterie de masă”.

Ciuma dansului revine, cu alte simptome, în Occident.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN