Menu

Rușine ! Profanare de icoane la biserica de lemn de la Robaia

f_350_200_16777215_00_images_banner1_profanare_3jpg_3.jpg

 

 

 

 

 

Bisericuța de lemn de la Robaia este o ruină, dar încă mai poate fi salvată.

M-am dus să o fotografiez chiar pe 1 Decembrie, ca un act patriotic mic cât un vârf de ac, zicându-mi că dacă nu va investi nimeni pentru ținerea în viață a acestei bijuterii, măcar să rămână pozele.

Înainte de călătorie, m-am documentat din toate sursele posibile și am aflat că Grigore Constantinescu consideră că edificiul a fost clădit în 1809, avându-l comandidar pe ieromonahul Dorotheiu, datare bazată pe o inscripție aflată pe aghiazmatarul de piatră din altar. Icoanele împărătești au fost realizate, conform aceluiași autor, de ”Nae zograf” în 1858. Pronaosul și pridvorul au fost adăugate în 1890. Niță Pleșoiu și zugravul Damaschin realizează pictira murală.

f_350_200_16777215_00_images_banner1_profanare_1jpg_1.jpg

Ce sunt bisericuțele de lemn ? Aș spune că dintr-o perspectivă socială sunt rodul unor mărginiri, al sărăciei și bolii, al lipsei de curaj și viziune, dar la scara sufletului sunt imaginea vie a smereniei, a vieții simple, a comunicării calde și directe. Din perspectiva universului, catedralele occidentale și bisericuțele noastre de lemn au aceeași valoare, ba chiar aș spune că edificiile mici și sărace sunt astfel deoarece făuritorii lor au știut că trebuie să păstreze justa măsură între ei și Dumnezeu.

Fiindcă am fotografiat aproape toate bisericuțele de lemn din Argeș, pot spune că am indentificat aproape tot atâtea crime la adresa memoriei neamului nostru. Multe se erodează accelerat, se apleacă într-o rână, tind să se transforme în lemn de foc și nu am auzit să se aloce bani pentru a le duce mai departe în timp.

Sunt și excepții, dar regula este degradarea.

f_350_200_16777215_00_images_banner1_profanare_2jpg_2.jpg

La Robaia, colac peste pupăză, pictura exterioară e profanată de demenți, așa cum se poate observa în pozele lăturate. Nu am publicat mai multe fotografii de acest gen din respect, nu vreau să le propag.

Pe scurt, de Ziua Națională, am găsit exemplul viu al unei batjocoriri naționale.

Mai profundă și dureroasă tristețe socială nu poate exista.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN