Menu

Către o Românie fără opoziție

f_350_200_16777215_00_images_banner1_ciolacu_iohannis.jpg

 

 

 

 

 

 

Pe când bietul Cioloș își făcea guvernul său de teracotă, Ambasada SUA la București anunța că Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, va vizita România. A vizitat-o, s-a văzut cu Iohannis și a primit onorul gărzii alături de ministrul Apărării Nicolae Ciucă.

A doua zi, Nicolae Ciucă era desemnat să facă guvernul.

Până aici, lucrurile sunt clare pentru noi, dar mai important este că sunt clare și pentru Marcel Ciolacu. PSD va susține guvernul minoritar. Pandemia nu are nicio legătură cu această situație, în schimb reprezintă un alibi extraordinar pentru PSD.

În primă fază, electoratul pătimaș al social -democraților nu va înțelege nimic, iar un oarecare procent va începe să se intereseze de Alianța Pentru Patrie. PSD votează guvernul Ciucă, iar Dragnea poate defini acest fapt drept o certitudine că partidul se află într-un anumit buzunar.

Pe termen lung, PSD nu riscă mai nimic și trebuie să-și dorească o saturație cât mai mare de liberali notorii în noul guvern. Un Rareș Bogdan la Interne, un Vîlceanu rămas la Finanțe sau o Raluca Turcan păstrată la Ministerul Muncii garantează că guvernul va fi identificat perfect cu PNL.

Să stăm strâmb și să judecăm drept, în acest moment PSD nu ar fi putut face o majoritate, apoi și dacă ar fi reușit, prin absurd, s-ar fi erodat vertiginos. Nu poate fi vorba de măriri de pensii și salarii în următoarea perioadă, nici măcar de ajustări.

Totuși, Marcel Ciolacu dăduse asigurări că PSD își dorește anticipate și de aici se poate ivi un reproș greu de respins cu argumentul crizei fără precedent. În fond, criză fără precedent era și acum o săptămână. Totuși, să nu uităm că dacă mașinăria propagandei ar fi fost pusă la treabă, PSD ușor devenea partidul care ține România în șah în cea mai gravă criză din ultima sută de ani etc.

PSD va vota așadar guvernul Ciucă, fără doar și poate. Încă nu sunt clare lucrurile în Germania pentru a primi de acolo o promisiune de susținere în caz că lucrurile ar lua-o razna, iar Franța tocmai a primit un afront în obraz.

De observat că ideea de opoziție se anulează pentru o vreme, Iohannis a izbândit. Vom avea o țară, un guvern, un iubit conducător, până mult după sărăbătorile de iarnă.

USR și AUR vor scânci mult și vor crește un pic.

În ceea ce îl privește pe dl Nicolae – Ionel Ciucă, ”eroul din teatrele de operațiuni”, e suficient să vedem cum și-a făcut soția locotenent – colonel sau ce costum de schi i-a cumpărat lui Iohannis din fondurile pentru informatorii străini pentru a nu mai lua poziție de drepți.

Cred că ”echipa câștigătoare” poate sta liniștită, va primi ceea ce a promis Cîțu deoarece Iohannis nu își asumă riscul să facă din el un al doilea Ludovic.

Doar săracii primari și consilieri liberali care l-au votat pe Cîțu pot considera că au luat țeapă, nu-l văd pe dom general coborându-se într-atât încât să le asculte păsul. Va lăsa totul pe seama lui Vîlceanu pentru mizilic și a lui Cîțu pentru un umăr de plâns pe el.

PNL a intrat într-o zonă de turbulențe grave din care nu are cum să iasă bine. Și când te gândești că în urmă cu o lună totul era perfect pentru liberali, îți vine să crezi că Iohannis e piaza lor cea rea.

Românii ?

Lor le rămâne varianta să inventeze bancuri cu Guvernul Măciucă.

Asta doar dacă le va mai arde de râs.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN