Menu

E panică la Cotroceni

f_350_200_16777215_00_images_banner1_iohannis_ciolos.jpg

 

 

 

 

 

 

Prin luna martie a acestui an, o navă cargo a eșuat în Canalul Suez, blocând astfel peste două sute de nave încărcate cu marfă, inclusiv cu animale vii. A fost nevoie de eforturi uriașe pentru a mișca vaporul și a face din nou canalul functional.

Mi-am reamintit acest eveniment deoarece Klaus Iohannis l-a însărcinat pe Dacian Cioloș să deblocheze statul eșuat România.

Iohannis l-a desemnat pe Cioloș cu formarea noului guvern de ochii Uniunii Europene, pentru a nu fi acuzat că nu face totul pentru a menține dreapta la putere și pentru a nu fi sancționat. În condițiile în care Pandora Papers face ravagii, generând înlăturarea premierului ceh Andrej Babis, când însuși cancelarul austriac Kurtz, marea speranță a politicii europene, este acuzat de corupție, iar Kovesi, cu al său Parchet European anunță că are sute de dosare în lucru, este posibil ca Iohannis să fi pierdut busola.

Ipoteza mea de lucru este că președintele Iohannis este legat de fostul premier Cîțu prin firele nevăzute ale unor acțiuni care ar putea fi bine mersi cuprinse într-un dosar. Nu se explică altfel încăpățânarea cu care președintele l-a dorit pe Cîțu premier și la șefia PNL. Adeseori, Ludovic Orban sugerează aceste lucruri și nu degeaba Iohannis a spus la consultări că nu a auzit de niciun Orban în România.

Treaba s-a împuțit rău, e panică la Cotroceni.

Prin desemnarea lui Dacian Cioloș, Iohannis poate spune că a luat distanță de Cîțu și PNL, că vrea să aducă la linia de plutire statul eșuat. Marilor puteri nu le convine un stat eșuat România capabil să dea un exemplu rău și să blocheze canalul UE.

Ce va fi va fi, în acest moment Iohannis nu stăpânește situația.

Cert este că oricum s-ar mișca lucrurile, întreaga dreaptă politică, în frunte cu Klaus Iohannis, se scufundă, unii acum, alții la primăvară.

Furtuna perfecta a fost declanșată.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN