Menu

De ce ne provoacă Iohannis ? Fiindcă poate

f_350_200_16777215_00_images_banner1_iohannis_brukenthal.jpg

 

 

 

 

 

De principiu, dărâmarea statuilor mi se pare o prostie pentru că dacă ar fi să judecăm trecutul istoric în toate amănuntele sale, am putea găsi mari păcate în viața majorității personalităților și chiar a eroilor.

Dacă în trecut cineva s-ar fi gândit și ar fi reușit să îi ridice o statuie baronului Brukenthal, aș fi zis acum că ea trebuie să rămână la locul ei, că nu putem să ne permitem reinterpretarea istoriei.

Să îi ridici însă o statuie astăzi lui Samuel von Brukenthal este cel puțin o provocare la adresa istoriei românilor, a religiei ortodoxe, a demnității naționale. Să te cheme Klaus Iohannis și să patronezi dezvelirea acestei statui este un simbol ușor de descifrat al sfidării.

Suntem așadar provocați, ni se arată unde ne este locul. Statuia aceasta a apărut cu un scop bine precizat, nu e un omagiu adus trecutului, este o insultă, un scuipat în față, o înjurătură la adresa poporului român.

Am scris în mai multe rânduri că sesizez în gesturile lui Klaus Iohannis o nuanță de subminare a încrederii românilor în ei înșiși, o lucrare subterană de distrugere a coeziunii noastre ca neam. Am spus că nu sunt sigur că acest demers vine din mintea lui, că este posibil să primească pe bilețel anumite dispoziții, dar că omul este instrumentul perfect pentru cei care ne vor distruși psiho-social.

Chestiunea cu statuia baronului justifică acest punct de vedere.

Martirii noștri, Horia, Cloșca și Crișan nu au nici măcar morminte, măruntaiele le-au fost îngropate pe Dealul Furcilor, iar corpurile tăiate și răstignite pe porțile orașelor transilvane.

Când Klaus Iohannis a zis că ”Gestul de respect pentru marele iluminist transilvănean este un îndemn la prețuirea personalităților și a valorilor trecutului”, Horia, Cloșca și Crișan nu s-au putut răsuci în mormite, fiindcă nu au.

Noi însă ne răsucim de vii.

Observ postări cu texte pline de revoltă, mai e un pas și cineva va propune dărâmarea tocmai dezvelitei statui, ceea ce nu este în spirit românesc.

În fine, de ce ne provoacă Iohannis ? Fiindcă poate.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN