Menu

De ce îl ține PSD în viață pe Cîțu

f_350_200_16777215_00_images_banner1_ciolacu_citu.jpg

 

 

 

 

 

PSD are tot interesul să îl țină în viață pe Florin Cîțu, fie în funcția de premier, cu șansa de a deveni președinte al PNL, fie doar în cea de președinte al PNL, demis prin moțiune de cenzură după 25 septembrie din fruntea guvernului.

În ambele variante, coaliția PNL – USR/PLUS nu va funcționa.

Cu Florin Cîțu premier, USR/PLUS nu se va întoarce la guvernare, iar dacă o va face, tensiunile ar fi uriașe.

Cu Florin Cîțu președinte al PNL, ales la 25 septembrie, USR/PLUS va avea dificultăți de comunicare în coaliție. În plus, dacă Florin Cîțu câștigă alegerile în PNL, chiar dacă trece moțiunea de cenzură, Iohannis va avea un pretext pentru a-l nominaliza tot pe el pentru formarea noului guvern.

Așadar, în orice variantă, actuala coaliție ee guvernare nu se va mai reface, iar guvernul, minoritar, va fi la mâna PSD. Astfel, PSD va obține unele avantaje pentru primarii săi, în vreme ce PNL va încasa daunele unei perioade de scumpiri feroce și de lockdown.

Aceasta este situația, PSD este obligat să joace pe termen mediu și lung, deoarece în cazul în care Orban câștigă alegerile din PNL, așa cum chiar el a declarat, în 48 de ore reface coaliția, ceea ce social-democrații vor să evite.

Pe scurt, nu este în interesul PSD să îl dea jos pe Cîțu, cel puțin nu în acest moment. Nu ar câștiga nimic, deoarece coaliția PNL – USR/PLUS s-ar reface în câteva zile, iar oamenii lui Ciolacu ar rămâne cu buza umflată.

Totuși, Marcel Ciolacu riscă folosind această strategie, anume să se întărească convingerea unora că este blat cu Klaus Iohannis.

Situația este, cu adevărat complicată pentru Marcel Ciolacu și nu exclud nici posibilitatea ca unii din jurul său să vrea să îl compromită.

Un lucru este însă de reținut: pentru PSD înlocuirea lui Cîțu cu un alt premier liberal ar reprezenta un eșec ori cel puțin o revenire la status quo ante.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN