Menu

Dna Turcan, Viețile Iobagilor Contează ?

f_350_200_16777215_00_images_banner1_turcan_cultura_1.jpg

 

 

 

 

 

 

Lăsați-o mai moale dna Turcan cu comparațiile de genul Brukenthal și Eminescu, fiindcă altminteri mă inspirați să gândesc că poate ar trebui să existe și la noi o mișcare de genul BLM.

Viața de iobag contează și ea, Serf Lives Matter, SLM, dacă preferați.

Ce ar fi ca reprezentanții oficiali ai sașilor să îngenuncheze la ceremonii întru veștejirea odiosului Unio trium nationum ? Îl vizez, desigur, pe ”partenerul” PNL, dl președinte Klaus Iohannis.

”Ţăranii erau supuşi la arbitrul şi justiţia implacabilă a domnului pământean, prinşi în jug ca animalele, pedepsiţi cu câte 50 până la 100 bastoane, scoşi de pe moşii, aruncaţi în lanţuri, trimişi şi uitaţi în închisorile comitatelor, mutilaţi şi ucişi chiar de domnii lor, dintre cari unii aveau şi dreptul de viaţă şi moarte asupra ţăranilor(...) ţăranul nu era decât un sclav, fără drepturi politice şi civile, condamnat chiar prin lege ca el niciodată să nu mai poată scutura jugul, declarat incapabil de a putea câştiga avere, lipsit de libertate personală şi lipsit chiar de dreptul da a se putea apăra în contra domnului său, pe care nu putea să-l cheme în judecată”, scria Ion Rusu Abrudeanu în lucrarea sa „Moţii, calvarul unui popor eroic, dar nedreptăţit”.

Ce bine i-ar sta în genunchi solicitând scuze în numele baronului Samuel von Brukenthal pentru reprimarea barbară a răscoalei lui Horia, Cloșca și Crișan, pentru execuția de o cruzile inimaginabilă a primilor doi !

Desigur, spun asta la nervi, povestea cu îngenunchiatul pe stadioane este absurdă și de prost gust, dar parcă ar fi bine să renunțăm la texte aniversare encomiastice atunci când vine vorba despre personalități controversate.

Înțeleg că bustul lui Octavian Goga de la Iași va avea o inscripție care să precizeze derapajele antisemite ale marelui poet. În același sens, propun ca și pe statuia lui Samuel von Brukenthal care va fi ampalsată în curând în Piața Mare din Sibiu să existe o plăcuță care să precizeze că el era guvernator când au fost trași pe roată Horia și Cloșca.

Poate că și ideea asta e spusă la nervi, fiindcă apreciez maxim Muzeul Brukhental și capodoperele pe care le găzduiește. Sunt flatat, ca român, că Omul cu tichie albastră, minunea semnată de Jan van Eyck se află la Sibiu, totuși, parcă nu e bine să apăsăm pedala prea tare când vine vorba despre nevoia de a ne omagia călăii.

În fine, nu aș fi scris această notiță dacă dna Raluca Turcan nu ar fi adăugat, luni, pe pagina de Facebook, chestiunea următoare:

” Spunem “La Mulți Ani, Mihai Eminescu” în fiecare an de 15 ianuarie.

Suntem mândri de moștenirea lăsată nouă, tuturor, prin geniul creator al lui Mihai Eminescu, poetul nepereche al neamului românesc.

Prin acel “La Mulți Ani” de 15 ianuarie marcăm în fiecare an ziua de naștere a marelui poet.

Similar, astăzi, 26 iulie 2021, marcăm 300 de ani de la nașterea baronului Samuel von Brukenthal.”

Nu merge, dna viceprim-ministru !

Să recunoaștem că unele doamne învățătoare au lansat pe la simpozioane siropoase ideea cu ”La mulți ani, Mihai Eminescu !”. Nu merge, e prea patetic. Cu atât mai puțin se potrivește ideea ”La mulți ani, baroane Brukhental !”

Există texte care își schimbă sensul în funcție de context, ceea ce ori dna Turcan nu sesizează, ori a încercat o scuză ieftină șarjând comparația lui Eminescu cu Brukenthal.

În fine, lipsa de cultură a Ralucăi Turcan este evidentă, dar mai mult decât asta deranjează dorința doamnei de a demonstra contrariul.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN