Menu

Presa este sfântă, chiar dacă nu e făcută de sfinți

f_350_200_16777215_00_images_banner1_press_1.jpg

 

 

 

 

 

 

Cine are urechi să audă, vreau să scriu o notiță în care să schițez părerea mea cu privire la presă.

În ultimele decenii, presa a ținut țara, dacă n-ar fi existat ziariștii, România ar fi dispărut de mult.

Presa e o religie, chiar dacă preoții ei, ca orice preoți, sunt, de obicei, cu păcate. Unii judecă în răspăr și zicându-și că jurnaliștii scriu pe bani, presa e lipsită de har. Greșit, bani sunt peste tot, presa este o opțiune, o expresie a libertății. Rari sunt cei care scriu pe parale și, întotdeauna, o fac pe termen scurt.

Ziaristica îți fură viața, îți mănâncă toată energia, n-am văzut ziarist adevărat odihnit, cu somnul la zi. În spatele fiecărui articol de opinie și al fiecărui interviu cinstit se află un consum nervos uriaș, o ardere neînchipuită.

Cel care scrie zilnic la ziar scrie într-un an volumul a cel puțin două, trei cărți groase. Ziaristul e un fel de scriitor condamnat la galere.

Rămâne întotdeauna contradicția între interes și sinceritate, între plată și conștiință, dar profesioniștii presei rezolvă această disonanță în favoarea adevărului.

Până la urmă, tu ești ceea ce scrii, numele tău e semnătura ta.

Presa este atât de vie încât atrage mulți ratați, pungași, prostituate de rit publicistic, e ca orice altă artă, în fond chiar și temele unei simfonii pot fi fluierate pe stradă.

Nu poți ”lua partea” unei părți fără implicare, fără drag, presa e adeseori iubire fierbinte sau ură evanescentă. Restul e manipulare, manipularea nu e presă.

Poți înjura un ziarist, îl poți disprețui, poți încerca să îl cumperi, să îl ameninți, dar întotdeauna răul se întoarce asupra celui care îl nutrește.

Doar un om liber poate gusta din dulceața presei.

Ziariștii normali nu au nevoie de statui, nu vor premii și medalii, tot ceea ce își doresc este să li se permită să spună: acest articol sunt eu, nu-l disprețuiți fiindcă veți fi disprețuiți.

Am o meserie riscantă și umilă, dar care poate fi izvor de bucurii zilnice. Practic, un ziarist nu muncește, doar ESTE.

Acestea fiind spuse, dedic această notiță tuturor celor despre care voi scrie în 2021.

Sunt oglinda voastră poate strâmbă, sunteți îngerii mei, poate căzuți,  care îmi populați existența.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK